Antena 3 CNN Externe Primul stat care ORDONĂ băncilor să-şi retragă banii din Grecia

Primul stat care ORDONĂ băncilor să-şi retragă banii din Grecia

Primul stat care ORDONĂ băncilor să-şi retragă banii din Grecia
Sursa foto: theatlantic.com
29 Iun 2015   •   11:09

Macedonia a ordonat, duminică, băncilor sale să-și retragă banii din instituțiile elene de creditare și a impus 'măsuri preventive' pentru a limita ieșirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulențe, transmite agenţia Reuters, preluată de Agepres.
"Băncile din Macedonia trebuie să-și retragă toate depozitele și împrumuturile din instituțiile de creditare de pe teritoriul Greciei și de la sucursalele lor din întreaga lume', se arată într-un comunicat al Băncii Centrale a Macedoniei.

Această declarație este primul semn concret al unei țări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulențele financiare ce amenință Atena.

Limitarea ieșirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzacții, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja între entitățile din Macedonia și din Grecia.

Băncile elene dețin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia și o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia și Albania, ceea ce sporește posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps și Atena părăsește zona euro.

Decizia Băncii Centrale a Macedoniei vine după ce Atena a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital și închiderea băncilor. Instituția de la Skopje susține că măsurile au 'un carcater temporar și au fost introduse pentru a evita pericolul unor ieșiri masive de capital din Macedonia către vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanța de plăți și stabilitatea sistemului financiar'.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat duminică impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, încercând astfel să evite colapsul sistemului financiar.

Într-un discurs televizat adresat națiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis duminică să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești. Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea să nu fie suficient.

Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analiștii se așteaptă la limitarea sumelor de bani care pot fi transferate în afara țării. Analiștii se așteaptă ca aceste restricții să adâncească recesiunea din Grecia și să aducă țara mai aproape de ieșirea din zona euro (Grexit). Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

Restricțiile asupra mișcărilor de capital nu se vor aplica celor care dețin conturi în bănci străine, care au carduri emise peste hotare, a declarat un oficial elen. Astfel grecii care au conturi peste hotare și turiștii nu vor fi afectați de măsurile autorităților elene.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de asistență financiară al Greciei, care expiră marți, în contextul în care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), ce prevede reduceri bugetare în schimbul unui nou ajutor financiar.

 

×
Subiecte în articol: criza Grecia macedonia
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close