Antena 3 CNN Externe Procesiune impresionantă în Praga. Mii de oameni şi-au luat adio de la Vaclav Havel

Procesiune impresionantă în Praga. Mii de oameni şi-au luat adio de la Vaclav Havel

Procesiune impresionantă în Praga. Mii de oameni şi-au luat adio de la Vaclav Havel
Sursa foto: Foto: arabnews.com
de O.P.    |    22 Dec 2011   •   06:44

Cehii îşi iau rămas bun de la fostul preşedinte Vaclav Havel, cel care a jucat un rol esenţial în doborârea regimului comunist. Corpul neînsufleţit a fost adus în capela Castelului din Praga, unde mii de oameni i-au adus ultimele omagii, până târziu în noapte.

Intrarea capelei care găzduieşte sicriul lui Vaclav Havel a devenit, spontan, un spaţiu al memoriei. Oameni veniţi din întreaga Cehie depun, aici, lumânări, în timp ce aşteaptă să-şi ia rămas bun, pentru ultima dată, de la cel ce şi-a legat numele de Revoluţia de Catifea, din 1989. Mulţi tineri ţin să-şi exprime respectul pentru Havel, chiar dacă nu au trăit vremurile grele ale confruntării sale cu regimul comunist. 

Ieri, o mulţime impresionantă a însoţit convoiul funebru al fostului preşedinte, în drumul său spre Castel. Procesiunea a urmat Calea regală, pe care au păşit, de-a lungul secolelor, regi şi împăraţi.

Sicriul a fost purtat pe un afet de tun folosit, în 1937, şi la funeraliile lui Tomas Masaryk, părintele independenţei Cehoslovaciei. Cehia este în doliu până vineri, când Vaclav Havel va fi înhumat cu onoruri de stat. La funeralii vor fi prezenţi, între alţii, cancelarul german Angela Merkel, secretarul american de Stat Hillary Clinton cu soţul său Bill sau preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Şi preşedintele Traian Băsescu se va afla la Praga. 



×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close