Antena 3 CNN Externe Procesul lui Hosni Mubarak a fost amânat până pe 8 iunie

Procesul lui Hosni Mubarak a fost amânat până pe 8 iunie

Procesul lui Hosni Mubarak a fost amânat până pe 8 iunie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Mai 2013   •   15:06
Update 15:00 - Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost amânat până pe 8 iunie, a anunţat judecătorul Mustafa Hassan Abdullah, conform BBC News online.

--------------------

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, inculpat pentru complicitate la uciderea a sute de manifestanţi şi acte de corupţie, a fost adus sâmbătă dimineaţă la un tribunal din Cairo, pentru un nou proces, relatează AFP, conform Mediafax.
Mubarak, în vârstă de 85  de ani, este într-un scaun cu rotile, îmbrăcat în alb şi având ochelari de soare.
El este inculpat împreună cu fiii săi Alaa şi Gamal, cu fostul său ministru de Interne Habib el-Adli şi cu şase foşti şefi ai serviciilor de securitate.
Avocaţii rudelor victimelor revoltei din 2011 au scandat "poporul vrea executarea criminalului", dar, în faţa tribunalului, câţiva susţinători ai lui Mubarak purtau pancarte pe care scria "Libertate pentru preşedinte".
Noul proces începuse pe 13 aprilie, dar judecătorul s-a recuzat.
În primul proces, din 2011-2012, Mubarak şi el-Adli au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Însă verdictele şi sentinţele au fost anulate de Curtea de casaţie în ianuarie 2013, justiţia ordonând un nou proces.
Hosni Mubarak rămâne în detenţie în pofida anulării condamnării la închisoare pe viaţă. Procurorii au cerut menţinerea în arest preventiv a fostului preşedinte pentru că este suspect şi inculpat în dosare aflate pe rol. Mubarak se află în detenţie preventivă într-un caz privind reprimarea protestelor, în cadrul revoltei din anul 2011, şi într-un dosar separat, de corupţie. Avocaţii lui Mubarak cer eliberarea acestuia, în contextul în care procesul prin care a fost condamnat la închisoare pe viaţă a fost anulat. Dar procurorii susţin că fostul preşedinte trebuie ţinut în detenţie dat fiind că este în continuare pus sub acuzare pentru fapte grave. Sistemul judiciar egiptean permite deţinerea suspecţilor timp de cel mult doi ani în cursul unui proces, dar extinderea detenţiei preventive perioade scurte.
 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close