Producţia de vin a Franţei, la MINIMUL ultimilor 40 de ani

de S.T.    |    09 Noi 2012   •   22:51
Producţia de vin a Franţei, la MINIMUL ultimilor 40 de ani Foto: Mediafax

Producţia de vin a Franţei a scăzut în acest an cu 20%, la 40,7 milioane hectolitri, cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani, după ce recoltele de viţă-de-vie din regiunile Champagne şi Beaujolais au fost afectate puternic de condiţiile meteo şi de boli.

Franţa a produs anul trecut 50,9 milioane hectolitri de vin şi ar putea pierde în acest an prima poziţie la nivel mondial în favoarea Italiei, transmite Bloomberg.

Ministerul francez al Agriculturii notează într-un raport publicat vineri că recolta din 2012 este cea mai redusă din ultimi 40 de ani, din cauza îngheţului, secetei, umidităţii excesive din perioada de înflorire şi dăunătorilor care au afectat plantaţiile în unele regiuni.

Exporturile de vin şi şampanie ale Franţei au totalizat anul trecut 7,17 miliarde euro, reprezentând 13% din exporturile agroalimentare ale ţării. În prima jumătate a acestui an, exporturile de vin au urcat cu 14%, la 3,57 miliarde euro.

Cei mai mari patru producători de şampanie din lume sunt companii franceze, respectiv Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), Vranken-Pommery Monopole, Pernod-Ricard şi Laurent-Perrier.


Organizaţia Internaţională a Vinului estimează că producţia Italiei a scăzut în acest an cu 3,4%, la 40,8 milioane hectolitri, peninsula mediteraneană preluând astfel poziţia de lider mondial.

vin
x close