Antena 3 CNN Externe Proteste masive la Paris contra permisului sanitar. Au fost semnalate zgomote de explozii

Proteste masive la Paris contra permisului sanitar. Au fost semnalate zgomote de explozii

Sunetele unor deflagrații au fost semnalate la manifestația împotriva permisului sanitar, care a început sâmbătă după-amiază la Paris, notează le Figaro.

Proteste masive la Paris contra permisului sanitar. Au fost semnalate zgomote de explozii
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    31 Iul 2021   •   15:42

Zgomotele de explozii s-au făcut auzite în timp ce manifestanții se deplasau dinspre stația de metrou Villiers către Piața Bastiliei.

"Începe să degenereze, ne trebuie întăriri, nu-i vom putea controla cu forțele pe care le avem", este apelul făcut de membrii forțelor de ordine prin stațiile lor de emisie-recepție, și relatat ca atare de corespondentul publicației franceze.

Conform Le Figaro, la 10 minute de la plecarea procesiunii, manifestanții din fruntea coloanei au alergat spre forțele de poliție și i-au încercuit pe ofițeri.

Polițiștii au fost nevoiți folosească gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta.

Pe lângă procesiunea către piața Bastiliei, alte două mitinguri urmate de marșuri au loc în capitala franceză: unul dintre Piața Joachim du Bellay spre Piața Palatului Regal și altul, de la Montparnasse spre Ministrul Sănătății.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Procesiunea de la Montparnasse s-a format la inițiativa unui fost lider al Frontului Național, Florian Philippot, care și-a creat propria formațiune, Les Patriotes (Patrioții, n.r.).

Philippot se află în fruntea coloanei, notează corespondentul Le Figaro (foto următoare).

Participanții scandează "Macron la închisoare" și "Macron, demisia!".

Poliția a împiedicat formarea unui al patrulea miting-marș, pentru că participanții nu au putut prezenta autorizările necesare, anunță BFMTV.

Franța, oficial în valul patru al pandemiei

În urmă cu 11 zile, guvernul francez anunța că această țară se află în cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, după o creștere bruscă, de 125% într-o săptămână, a numărului de infectări.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a arătat că varianta Delta este responsabilă pentru noul val pandemic.

Conform sursei citate, contaminările cu varianta Delta reprezintă 80% din noile infectări.

"Dinamica pandemiei este extrem de puternică. Vedem un val mai rapid, o pantă mai abruptă decât toate precedentele", a adăugat oficialul francez.

Oficialii guvernamentali francezi au insistat că răspunsul la noul val al pandemiei trebuie să fie vaccinarea, care "limitează drastic numărul de forme grave".

Conform datelor publice, până în prezent în Franța au fost vaccinați cu schemă completă 59,5% dintre adulții peste 18 ani.

Noile restricții, în vigoare în Franța

De 21 iulie, în Franța a intrat în vigoare prima etapă a permisului de sănătate, care reprezintă dovada digitală a vaccinării sau a rezultatului unui test COVID negativ.

Din august, acest document digital va condiționa accesul în majoritatea locurilor publice.

Nerespectarea regulilor sanitare va fi sancționată cu amenzi ce variază între 1.500 și 45.000 de euro plus un an de închisoare pentru cei care recidivează.

Noile măsuri anti-pandemie au scos oamenii în stradă de la jumătatea lunii iulie.

Zeci de mii de francezi au condamnat setul de măsuri ce include, între altele, vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății și restricții de acces pentru nevaccinați în cafenele, restaurante, centre comerciale şi pe transportul public de lungă distanță.

Anti-vacciniștii francezi au etichetat aceste noi restricții drept "dictatură". În timpul protestelor anterioare, mai multe centre de vaccinare franceze au fost devastate.

×
Subiecte în articol: proteste paris permis sanitar
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close