Antena 3 CNN Externe Putin şi Biden discută astăzi despre situaţia tensionată din Ucraina. Biden: „Nu voi accepta linia roșie a nimănui”.

Putin şi Biden discută astăzi despre situaţia tensionată din Ucraina. Biden: „Nu voi accepta linia roșie a nimănui”.

Joe Biden şi Vladimir Putin vor susţine astăzi o întâlnire prin apel video. Cei doi lideri vor discuta despre situaţia tensionată din Ucraina. Stabilitatea strategică, problemele cibernetice şi regionale sunt alte subiecte dezbătute, a declarat Casa Albă.

Putin şi Biden discută astăzi despre situaţia tensionată din Ucraina. Biden: „Nu voi accepta linia roșie a nimănui”.
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Dec 2021   •   09:02

Președintele SUA a susținut luni apeluri cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii pentru a discuta despre „preocuparea lor comună” cu privire la acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina, și „retorica din ce în ce mai dură a Rusiei”.

Președintele american Joe Biden îl va avertiza pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu privire la „costurile directe” în cazul în care Moscova ar invada Ucraina, a declarat un înalt oficial al administrației Biden, în ajunul unei convorbiri programate între cei doi lideri, în timp ce directorul CIA a raportat o acumulare de trupe ruse de-a lungul frontierei.

Biden intenționează să „trimite un mesaj clar Rusiei că vor exista costuri reale, semnificative și directe în cazul în care vor alege să continue cu o escaladare militară” în Ucraina, a declarat oficialul reporterilor luni, sub protecția anonimatului.

Biden, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mario Draghi și Boris Johnson și-au subliniat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au cerut Rusiei să detensioneze tensiunile, se arată în declarația Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a mai declarat luni reporterilor că secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski despre viitoarea convorbire telefonică dintre Biden și Putin. Price a spus că Biden îl va avertiza pe Putin că SUA vor folosi „măsuri economice cu impact mare pe care ne-am abținut să le folosim în trecut”.

Price a adăugat că SUA rămâne angajată în politica NATO a ușilor deschise și că alianța ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranți atunci când aceștia sunt pregătiți. Ucraina, o fostă republică sovietică, aspiră acum să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Tensiunile dintre Washington și Moscova au escaladat în ultimele săptămâni în legătură cu o acumulare majoră de trupe rusești la granița sa cu Ucraina, stârnind temeri de o potențială invazie și declanșând avertismente cu privire la noi sancțiuni economice occidentale împotriva Rusiei.

Biden și Putin vor vorbi într-o videoconferință securizată marți, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în weekend.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Putin, va căuta garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina. Președintele rus a avertizat la sfârșitul lunii trecute că orice extindere a infrastructurii militare NATO în Ucraina reprezintă o linie roșie pentru guvernul său, în timp ce țara a avertizat în mod repetat Occidentul să nu înarmeze Ucraina.

Kadri Liik din Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat pentru Al Jazeera că Biden nu este în măsură să promită o oprire oficială a potențialei extinderi a NATO și că va încerca în schimb să detensioneze tensiunile în apelul său cu Putin.

„[Biden] nu poate îndeplini în mod clar această cerere, dar sunt sigur că va încerca alte mijloace pentru a detensiona situația, deoarece nu are nevoie de o criză în Ucraina”, a spus Liik. „Prioritatea sa de politică externă este gestionarea Chinei. El încearcă să stabilizeze relația Statelor Unite cu Rusia, tocmai pentru a se concentra asupra Chinei.”

În 2014, Moscova a anexat Crimeea de Ucraina, iar separatiștii susținuți de ruși au ocupat o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei, declanșând un conflict care continuă să clocotească până în prezent.

Oficialul administrației Biden a declarat luni că Biden îi va clarifica lui Putin că „diplomația este calea responsabilă” pentru a evita o criză. „Încurajăm Rusia să revină pe căile diplomatice, inclusiv la îndeplinirea acordurilor de la Minsk”, a spus oficialul.

Acordurile de la Minsk, încheiate între Rusia și Ucraina cu membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa începând din 2014, cer soluționarea pașnică a conflictului de frontieră din regiunea Donbas de est a Ucrainei.

Oficialul administrației Biden a adăugat că SUA nu caută o confruntare militară directă cu Rusia, dar a spus că Washingtonul își va sprijini aliații cu capacități militare suplimentare în cazul în care Moscova ar invada.

Oficialii serviciilor de informații americane au stabilit că Rusia a început să planifice o posibilă invazie încă de la începutul anului viitor.

Pe de altă parte, Rusia a negat în mod repetat acuzațiile din partea Occidentului și Ucrainei că ar pune la cale acțiuni agresive. Moscova a subliniat că nu amenință pe nimeni, nu intenționează să atace nicio ţară și că aceste declarații au fost folosite ca pretext pentru a desfășura mai multe echipamente militare NATO în apropierea graniței Rusiei.

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce ”progrese” în urma întrevederii online notează France Presse şi Interfax.

„Obiectivul nostru aici este să transmitem diplomatic că acesta este momentul ca Rusia să-și retragă acumularea militară la graniță, că diplomația este calea cea bună”, a declarat reporterilor, luni după-amiază, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, despre viitorul apel Biden-Putin.

Ea a adăugat că SUA se vor coordona cu partenerii săi europeni cu privire la „o serie de sancțiuni economice și pași care pot fi urmați în cazul în care președintele Putin decide să meargă mai departe”.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat luni reporterilor la Berlin că a existat o „lipsă de transparență” din partea Kremlinului și „retorică rusă este din ce în ce mai agresivă”, lucru pe care „nu îl putem accepta”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat, de asemenea, săptămâna trecută Moscova cu privire la „costurile și consecințele grave” pe care le-ar plăti dacă ar invada Ucraina, cerând ministrului rus de externe Serghei Lavrov să caute o ieșire diplomatică din criză.

Blinken și Lavrov s-au întâlnit la Stockholm, Suedia, pe 2 decembrie pentru a discuta despre creșterea tensiunilor. Lavrov a spus după întâlnire că SUA au amenințat cu noi sancțiuni, dar a sugerat că efortul nu va fi eficient. „Dacă vin noile „sancțiuni din iad”, vom răspunde”, a spus el. „Nu putem să nu răspundem.”

La rândul său, Biden a spus săptămâna trecută că elaborează un plan „cuprinzător” pentru a descuraja agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în timp ce respinge cererile lui Putin.

„Suntem conștienți de acțiunile Rusiei de mult timp și sigur vom avea o discuție lungă”, a spus Biden reporterilor vineri. Întrebat dacă a acceptat „linia roșie” a lui Putin în Ucraina, Biden a răspuns: „Nu voi accepta linia roșie a nimănui”.

Ucraina nu este membră a alianței NATO, dar oficialii au cerut SUA și aliaților săi din NATO să ajute la prevenirea acțiunilor militare ruse. SUA au oferit asistență militară Ucrainei, inclusiv desfășurarea de arme antitanc avansate Javelin.

Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat luni că a vorbit cu Blinken înaintea apelului dintre președinții SUA și Rusia.

„Am convenit să continue acțiunile comune și concertate. Suntem recunoscători partenerilor și aliaților strategici din SUA pentru sprijinul continuu al suveranității și integrității noastre teritoriale. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a scris Zelenskyi pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Joe Biden intalnire Ucraina granite trupe Rusia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close