Antena 3 CNN Externe Putin promite retragerea trupelor, dar realitatea este alta. Ce se întâmplă de fapt la graniţa cu Ucraina

Putin promite retragerea trupelor, dar realitatea este alta. Ce se întâmplă de fapt la graniţa cu Ucraina

Putin promite retragerea trupelor, dar realitatea este alta. Ce se întâmplă de fapt la graniţa cu Ucraina
de O.P.    |    21 Mai 2014   •   06:03

 În două mari oraşe din estul Ucrainei au avut loc manifestaţii pentru unitatea ţării şi împotriva separatiştilor proruşi.  Aceasta după ce magnatul Rinat Ahmetov, care deţine mai multe uzine în regiune, şi-a declarat sprijinul pentru autorităţile de la Kiev.

Tensiunea se menţine, totuşi, la un nivel ridicat: trupele ruseşti de la graniţa Ucrainei întârzie să se retragă iar Guvernul recunoaşte că alegerile prezidenţiale de duminică nu se vor putea ţine în zonele controlate de rebeli.

Sute de maşini, cu claxoanele la maxim, au parcurs străzile din Doneţk, unul din centrele rebeliunii separatiste. Şoferii şi-au exprimat, astfel, sprijinul pentru o Ucraină unită. Acţiunea le-a dat curaj şi pietonilor cu aceleaşi opinii.

La Mariupol, o uzină şi-a suspendat activitatea iar muncitorii au ieşit în stradă, cu directorii în frunte, ca să condamne separatismul. Ambele manifestaţii au fost iniţiate de miliardarul Rinat Ahmetov, care controlează mai multe uzine şi mine de cărbune din estul Ucrainei.

În replică, rebelii îl ameninţă pe Ahmetov cu... naţionalizarea. Parlamentul de la Kiev a adoptat, pe de altă parte, o rezoluţie care garantează statutul oficial al limbii ruse şi promite descentralizarea. Documentul a fost bine primit la Moscova dar, cu toate acestea, guvernul Ucrainei susţine că trupele ruse nu s-au retras de la graniţa comună.

Autorităţile de la Kiev au recunoscut că alegerile prezidenţiale nu vor avea loc, cel mai probabil, în regiunile din estul ţării, controlate de rebelii proruşi.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close