Antena 3 CNN Externe Putin: Rusia îşi va onora obligaţiile privind livrările de gaz către Europa

Putin: Rusia îşi va onora obligaţiile privind livrările de gaz către Europa

Putin: Rusia îşi va onora obligaţiile privind livrările de gaz către Europa
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Oct 2014   •   14:12

Rusia îşi va onora obligaţiile privind livrările de gaz spre Europa, a dat asigurări preşedintele Vladimir Putin, informează agenţia Ria Novosti, citată de Agerpres.

„Rusia nu va fi niciodată la originea unei crize a gazului. Vom respecta toate modalităţile de livrare a gazului în conformitate cu toate contractele şi angajamentele”, a afirmat Putin la Sochi, în cadrul unei întâlniri cu membri ai Clubului de la Valdai.

„Sper că problema gazului va fi definitiv soluţionată săptămâna viitoare. Dacă se va întâmpla aceasta, nu va fi nimic în legătură cu care să existe temeri. Dacă nu se va întâmpla acesta, există un risc de furt de gaz rusesc destinat exportului de către Ucraina şi risc de criză. Noi nu dorim aceasta”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Pe 17 septembrie, la Milano, Moscova şi Kievul au stabilit principalii parametri ai planului privind livrarea de gaz rusesc către Ucraina pentru perioada de până la sfârşitul lui martie 2015: preţul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, modalităţile de plată anticipată şi rambursarea datoriei.

Cu toate acestea, rămâne deschisă problema surselor de finanţare care să-i permită Kievului să-şi soluţioneze datoria pentru gaz faţă de Moscova.

Pentru a obţine reluarea livrărilor de gaz rusesc, Ucraina trebuie să achite 1,451 miliarde de dolari, adică o parte din datorie, care depăşeşte 4,5 miliarde de dolari, şi să plătească în avans volumul de gaz pe care ea doreşte să-l primească.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close