Antena 3 CNN Externe Ce a pregătit Putin pentru Ziua Victoriei | Rușilor de rând li s-a interzis accesul în Piața Roșie

Ce a pregătit Putin pentru Ziua Victoriei | Rușilor de rând li s-a interzis accesul în Piața Roșie

Rusia celebrează pe 9 mai Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   07:42

Anul acesta, se împlinesc 78 de ani de la victoria aliaților - între care, la momentul respectiv, se număra și URSS - iar ceremonia va arăta diferit față de anul trecut.

În primul rând, publicul nu va avea acces deloc în Piața Roșie și va putea urmări doar la televiziune ceremoniile desfășurate acolo.

De altfel, Piața Roșie a fost închisă încă de pe 27 aprilie, pentru a permite pregătirea paradei.

Citește și: Evgheni Prigojin s-a filmat lângă mercenari Wagner morţi în timp ce ţipă şi îi înjură pe Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov

În al doilea rând, a fost anulat marșul Regimentului Național Nemuritor. Acest moment special presupunea ca sute de mii de ruși din toată țara să defileze alături de președintele Vladimir Putin și de alți oficiali ruși, afișând fotografii ale rudelor care și-au dat viața în cel de-al Doilea Război Mondial.

Decizia de a anula marșul Regimentului Național Nemuritor a fost luată, cel mai probabil, după incidentele de anul trecut, când peste 100 de oameni au fost reținuti pentru că au protestat față de războiul din Ucraina.

În al treilea rând, Kremlinul a anunțat că anul acesta nu vor fi invitați demnitari străini. Singurul șef de stat prezent la paradă va fi președintele Kirghizstanului.

Parada de 9 Mai a fost anulată din motive de securitate în mai multe regiuni din Rusia

Sunt informații încă neconfirmate oficial potrivit cărora spectacolul aviatic ar fi fost scos din program. Avioanele de luptă nu au survolat Moscova nici la parada de anul trecut.

Dacă la Moscova Ziua Victoriei este sărbătorită în aceste condiții speciale, pe fondul războiului din Ucraina, se pare că parada ar fi fost, deja, anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod.

Informația apare în presa de la Kiev, care citează motive de securitate invocate de oficialii ruși.

Cel mai probabil, Vladimir Putin va susține și un discurs pe scena paradei de 9 Mai, un discurs care vine pe fondul unei săptămâni agitate, marcate de un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, dar și de anunțurile contradictorii ale șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Armata rusă se chinuie de nouă luni să captureze orașul Bahmut

Acesta a anunțat că-și va retrage combatanții din Bahmut pe 10 mai, după ce a denunțat lipsa de muniție și i-a acuzat pentru asta pe ministrul rus al Apărării și pe șeful Statului Major General. Ulterior, Prigoijn a precizat că i s-a promis că i se va livra muniția cerută.

Rușii încearcă de nouă luni să captureze Bahmut și s-a speculat că vor depune toate eforturile pentru a prelua complet orașul înainte de Ziua Victoriei.

Tot cu ocazia acestui moment cu mare încărcătură simbolică pentru Moscova, serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia ar putea înscena atacuri asupra propriilor cetățeni, pentru a le atribui ulterior Kievului și a justifica, astfel, noi escaladări ale conflictului armat.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close