Antena 3 CNN Externe Rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea Poloniei

Rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea Poloniei

Rachetele rusești au lovit o instalație militară din Ucraina, nu departe de granița cu Polonia, membru NATO, ucigând cel puțin 35 de persoane duminică dimineața, au declarat oficialii ucraineni, o escaladare care a adus ostilitățile mai aproape de granițele alianței militare.

Rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea Poloniei
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    13 Mar 2022   •   16:47

Cel puțin 134 de persoane au fost rănite și pe poligonul militar Yavoriv din apropierea orașului Lviv, a declarat guvernatorul regional, Maksim Kozitski, pe Telegram, fără a preciza detalii despre identitatea celor uciși sau răniți.

Trupele NATO s-au desfășurat de ani de zile în instalația militară, la aproximativ 15 mile de granița poloneză, cunoscută și sub numele de Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate, pentru antrenament alături de trupele ucrainene, cu americani la fața locului încă din februarie.

Autoritățile ucrainene au declarat mai devreme că încearcă să stabilească dacă străini sunt acolo duminică, în timp ce un oficial NATO, vorbind sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației, a declarat că alianța militară nu are personal în țară.

Atacul de duminică a lovit o regiune din vestul Ucrainei, care a avut până acum mai puține lupte decât orașele din est, mai aproape de granița cu Rusia, care au fost lovite de lovituri aeriene și sufocate de asedii de când tancurile rusești au trecut granița cu peste două săptămâni în urmă.

Valuri de oameni care caută refugiu împotriva violenței mai la est s-au revărsat în Lviv, care a devenit un centru pentru strămutați.

Barajul de rachete a lovit baza de lângă Lvov la o zi după ce Kremlinul a avertizat că consideră transporturile de arme occidentale drept „ținte legitime”, sporind posibilitatea unei confruntări directe. Nu a existat niciun comentariu imediat de la Moscova duminică.

Guvernatorul regional din Lvov a acuzat Rusia că a tras 30 de rachete către instalația Yavoriv din direcția Mării Negre și a Mării Azov, avertizând că „bombardele se apropie de granițele țărilor NATO”.

Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a doborât multe dintre ele, iar autoritățile au stins incendiile la fața locului, a adăugat el.

Membrii Gărzii Naționale s-au antrenat acolo cu forțele ucrainene până în februarie, până când Washington a ordonat trupelor americane să părăsească țara în pregătirea atacului rusesc. „Nu există personal NATO în Ucraina”, a declarat un oficial NATO pentru The Washington Post după incidentul de duminică.

„Înțelegeți că războiul este mai aproape decât vă imaginați?” a spus primarul din Lviv într-un mesaj Telegram, adresându-se Statelor Unite și Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close