Antena 3 CNN Externe Mesaje liniștitoare de la la Moscova: "Gândul la un război între Rusia și Ucraina, inacceptabil"

Mesaje liniștitoare de la la Moscova: "Gândul la un război între Rusia și Ucraina, inacceptabil"

Rusia încearcă să liniștească temerile privind o intervenție militară în Ucraina, la o zi după ce SUA și NATO au precizat public că Alianța Nord-Atlantică va continua politica ușilor deschise, relatează presa internațională.

Mesaje liniștitoare de la la Moscova: "Gândul la un război între Rusia și Ucraina, inacceptabil"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Ian 2022   •   16:55

Atât președinția, cât și Ministerul rus de Externe s-au limitat să constate că răspunsurile scrise coordonate din partea Washingtonului și a NATO "nu abordează principalul subiect de preocupare pentru Moscova".

Retorica agresivă a lipsit însă din reacțiile exprimate joi de ministrul Serghei Lavrov și purtătorul Dmitri Peskov, iar acesta din urmă a spus, chiar, că președintele Putin "nu se grăbește cu concluziile".

Un alt oficial rus a mers mai departe.

Oficial rus: "Până și gândul unui război între Rusia și Ucraina este inacceptabil!"

"Am afirmat deja în mod repetat că țara noastră nu intenționează să atace pe nimeni. Considerăm chiar și gândul la un război între popoarele noastre ca fiind inacceptabil", a asigurat Aleksei Zaiţev, purtător de cuvânt al MAE de la Moscova.

El a estimat, pe de altă parte, că NATO ar trebui să-și retragă forțele din Europa de Est, cerință deja formulată de Moscova înainte de ultima rundă de negocieri de la Geneva și calificată de aliații occidentali drept inacceptabilă.

"Este clar că tensiunile militare s-ar diminua dacă NATO și-ar retrage forțele din țările est-europene. Aceasta este ceea ce noi cerem", a explicat Zaiţev.

Aliații din NATO au anunțat la începutul săptămânii că plasează forțe în standby și trimit întăriri în estul Europei, ca răspuns la recenta comasare a peste 100.000 de militari ruși la granița cu Ucraina.

Miercuri, SUA și NATO au respins cerințele-cheie transmise anterior de Moscova, între care oprirea extinderii Alianței Nord-Atlantice și o retragere a trupelor NATO pe pozițiile corespunzătoare anului 1997.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close