Antena 3 CNN International News Reacția Rusiei, după ce SUA și NATO au trimis răspunsul scris în care anunță Moscova că ușa Alianței rămâne deschisă

Reacția Rusiei, după ce SUA și NATO au trimis răspunsul scris în care anunță Moscova că ușa Alianței rămâne deschisă

Răspunsul scris prezentat Rusiei de SUA și NATO nu abordează principalele preocupări ale Moscovei cu privire la extinderea spre est a alianței militare, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Reacția Rusiei, după ce SUA și NATO au trimis răspunsul scris în care anunță Moscova că ușa Alianței rămâne deschisă
Sursa foto: Twitter/ 10TV
de Adrian Iclozan    |    27 Ian 2022   •   15:26

Într-o declarație făcută joi în fața jurnaliștilor, după conferințele de presă susținute miercuri de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Lavrov (foto) a precizat:

"Nu există nicio reacție pozitivă în acest document, cu privire la principalul subiect. Principalul subiect este poziția noastră clară cu privire la caracterul inadmisibil al viitoare extinderi NATO spre est și al desfășurării de arme ofensive care ar putea amenința teritoriul Federației Ruse".

Lavrov a susținut că SUA și NATO au convenit anterior, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE, să nu se extindă în detrimentul siguranței Rusiei. 

Invocând "documente scrise semnate de liderii tuturor statelor OSCE, inclusiv de președintele SUA, la Istanbul (1999) și Astana (2010)", Serghei Lavrov a spus:

"Principiul este stabilit în mod clar. Are două abordări interdependente. În primul rând, este recunoscut dreptul oricărui stat de a-și alege liber alianțele militare. În al doilea rînd: obligația fiecărui stat de a nu-și întări securitate în detrimentul securității altora."

"Cu alte cuvinte, dreptul de a alege alianțele este în mod evident condiționat de nevoia de a lua în considerare interesele de securitate ale oricărui alt stat OSCE, inclusiv Federația Rusă", a continuat el.

Serghei Lavrov: "Răspunsurile SUA și NATO duc la discuții serioase doar pe teme secundare"

Ministrul rus a admis că răspunsurile primite din partea SUA și NATO ar putea conduce la noi discuții, însă numai pe "probleme de importanță secundară".

"Este o reacție care ne permite să contăm pe începutul unei discuții serioase, dar doar pe subiecte secundare", a specificat Lavrov.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin: "Nu ne vom grăbi să tragem concluzii"

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a dat un răspuns similar, joi, indicând că nu au fost adresate principalele îngrijorări ale Moscovei. 

Fără a da o replică definitivă răspunsurilor transmise, miercuri, de SUA și NATO, Peskov a indicat că președintele rus, Vladimir Putin, a citit ambele documente.

Oficialul Kremlinului a indicat că reacția președintelui "nu va dura mult, dar nici nu va surveni imediat".

"Președintele (Putin) a citit deja răspunsurile scrise. Toate documentele sunt la președinte. Va dura ceva timp să le analizeze, nu ne vom grăbi să tragem concluzii", a spus Dmitri Peskov.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov Dmitri Peskov SUA Rusia
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close