Antena 3 CNN Externe Imagini înfiorătoare de la festivalul unde 260 de tineri au fost măcelăriți: ”Au aruncat grenade în adăpostul unde se ascundeau zeci de oameni”

Imagini înfiorătoare de la festivalul unde 260 de tineri au fost măcelăriți: ”Au aruncat grenade în adăpostul unde se ascundeau zeci de oameni”

Forțele de apărare israeliene au oferit unei echipe CNN acces fără precedent acolo unde a avut loc festivalul de muzică Nova din Israel. 260 de persoane au fost ucise doar la festival de către militanții Hamas. Materialul a fost realizat de Anderson Cooper. Atenție! Informații și imagini care vă pot afecta emoțional.

de Laura Dinu    |    16 Oct 2023   •   07:45

”Muzica a început, ringul de dans era plin, iar rachetele au început să cadă. 

La doar 5,5 kilometri de granița cu Gaza, nu a durat mult până când au sosit atacatorii Hamas. Unii petrecăreți au reușit să ajungă la mașinile lor, dar mulți au fost uciși înainte de a putea pleca. 

”Erau așteptați cu o mitralieră”, spune contraamiralul Daniel Hagari, care a fost soldat toată viața.

”Nu am nicio altă amintire din istoria Israelului cu un astfel de eveniment”, spune el.

Corpurile și părți ale corpurilor morților au fost îndepărtate, dar bunurile oamenilor sunt împrăștiate peste tot. Masacrul este clar. 

Mașini incendiate, găuri de gloanțe, pete de sânge pe scaune. De pe unele mașini, IDF a recuperat înregistrări video ale camerelor de bord care arată că atacatorii Hamas au cutreierat locul timp de ore întregi, trăgând în voie. 

Un ostatic însângerat care este dus de acolo, apoi sub mașină se vede un alt bărbat care se ascunde. Acesta se mișcă ușor, apoi se oprește. Un bărbat înarmat aleargă direct spre el și îl împușcă de aproape în cap sau în partea superioară a corpului. 

”Nu știu cum pot oamenii să explice acest lucru. Nu am cuvinte pentru a explica. Și apoi să fugă cu fetele pe motociclete spre Gaza”, mai spune contraamiralul Daniel Hagari.

Fuga spre est, pe câmpuri deschise, era singura cale de scăpare pentru mulți, dar erau ținte ușoare. Alții au căutat siguranță în adăposturile de bombe din apropiere. 

Atacatorii Hamas aruncau grenade în adăposturi. Când unul dintre tineri a fugit afară încercând să scape, aceștia au tras în el în mod repetat. 

Într-un alt adăpost situat la câțiva kilometri la nord de locul festivalului, aproximativ 30 de persoane au încercat să se ascundă. Un bărbat pe nume Noam Cohen a înregistrat în interior. Se poate auzi panica din vocile lor, întrebând ce se întâmplă. Sunt soldați israelieni în apropiere? Cohen spune că atacatorii Hamas au aruncat în mod repetat cu grenade în adăpost. Oamenii dinăuntru au fost spulberați. Este una dintre cele mai macabre înregistrări video pe care le-am văzut vreodată. 

Noam Cohen a supraviețuit, ascunzându-se sub bucăți de cadavre. Am găsit adăpostul în orașul Al-Amin ieri seară. Cineva pusese o perdea peste ușă, dar nimic nu putea ascunde mirosul de la intrare. 

Cameramanul meu, Neil Halsworth, care a trecut prin multe războaie, a început să vomite și a trebuit să iasă. Sunt urme de mâini însângerate pe perete. E sânge pe pereți. Se pot vedea fie găuri de gloanțe, fie de la grenadele care au fost aruncate aici. Părțile corpului au fost deja colectate de aici, dar au rămas haine și pantofi îmbibate de sânge. 

Adăpostul nu are mai mult de 15 metri lungime, poate 5,5 sau 6 metri lățime. Ideea de a avea atâția oameni înghesuiți aici, stând umăr lângă umăr, îngroziți, țipând. Este incredibil că cineva a reușit să supraviețuiască. Mai sunt și alte adăposturi ca acesta, alte tragedii care încă nu au fost descoperite. Toată oroarea a ceea ce s-a întâmplat aici abia acum începe să iasă la iveală”, povestește Anderson Cooper, CNN.

×
Subiecte în articol: Hamas Război în Israel
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close