Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 361. Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei

Război în Ucraina, ziua 361. Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 22:07 19 Feb 2023 Modificat la 00:09 21 Feb 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trei morți și cinci răniți după un bombardament în Herson
  • Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina
  • Franța trimite Ucrainei săptămâna viitoare tancurile AMX-10
  • Două rachete rusești lansate sâmbătă au zburat „periculos de aproape” de o centrală nucleară din sudul Ucrainei
  • Ambasador rus: SUA încearcă să inflameze criza ucraineană cu afirmații de crime împotriva umanității
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă ca ţara sa să primească mai mult ajutor militar în urma Conferinţei de securitate de la Munchen
  • Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus categoric, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace
  • Un mort și doi răniți în urma bombardamentelor de sâmbătă din regiunea Harkov
  • SUA: Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina
  • Ursula von der Leyen: UE ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului
  • Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte sâmbătă deasupra Ucrainei
  • Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, premieră la Berlin

Update 22:00 - Trei civili au fost uciși și alți cinci, inclusiv trei copii, au fost răniți de bombardamentele rusești duminică în sudul Ucrainei, în Herson, au declarat oficialii locali, citați de CNN.

Bombardamentul a lovit satul Burhunka din regiunea Herson, a declarat administrația militară a regiunii într-o postare pe Telegram.

Trei civili au fost uciși și alți cinci, inclusiv trei copii, au fost răniți.

Cele trei persoane ucise sunt o mamă, un tată și un unchi dintr-o familie a cărei casă a fost lovită de bombardament, oficialii locali.

Update 21:10 - Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că se așteaptă ca vizita președintelui american Joe Biden din această săptămână să fie un semnal de „confirmare puternică” a obiectivului comun al țărilor lumii de a învinge Rusia în Ucraina.

Biden „va reasigura întreaga Europă că Statele Unite sunt alături de noi în această luptă pentru libertate și pace”, a declarat Morawiecki într-un interviu acordat duminică la CBS.

„Mă aștept să existe o confirmare foarte puternică a rezilienței noastre și a eforturilor noastre comune de a învinge Rusia în Ucraina”, a spus Morawiecki.

„În loc să spunem, așa cum spun unii politicieni vest-europeni, că Rusia nu poate câștiga acest război și că Ucraina nu poate fi învinsă, trebuie să schimbăm paradigma și să spunem: „Ucraina trebuie să câștige și Rusia trebuie să fie învinsă””, a mai spus premierul polonez.

Biden urmează să sosească marți la Varșovia pentru această călătorie de două zile, programată în preajma aniversării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Președintele se va întâlni marți cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pentru a discuta despre ajutorul polonez pentru Ucraina, alături de rolul logistic „important” pe care Polonia l-a jucat în obținerea ajutorului pentru Ucraina, a anunțat vineri Casa Albă.

Update 19:15 - Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, a avertizat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi.

"Am vorbit despre războiul purtat de Rusia şi despre îngrijorările pe care le avem cu privire la faptul că China are în vedere să ofere sprijin letal Rusiei", a declarat el la CBS. Întrebat ce ar însemna concret acest lucru, şeful diplomaţiei americane a răspuns: "În principal arme''.

Cei doi oficiali s-au întâlnit sâmbătă seara la Munchen, în marja Conferinţei de Securitate, având un dialog pe care diplomaţia americană l-a descris ca fiind "sincer şi direct".

Secretarul de stat a avertizat cu privire la "implicaţiile şi consecinţele" pentru China dacă se va constata că oferă "sprijin material" Rusiei în războiul său din Ucraina sau că o ajută să evite sancţiunile occidentale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, care a relatat despre interviu.

Vicepreşedinta american Kamala Harris, care s-a aflat sâmbătă la Munchen, a pus şi ea la îndoială neutralitatea Chinei.

SUA sunt "deranjate de faptul că Beijingul şi-a aprofundat relaţiile cu Moscova de la începutul războiului", a spus ea.

"Orice acţiune a Chinei de a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele şi să submineze şi mai mult o ordine bazată pe reguli", a avertizat vicepreşedinta, potrivit Agerpres. 

Update 17:35 - Franța urmează să înceapă să livreze vehiculele blindate pe care le-a promis Ucrainei, a declarat duminică ministrul apărării, Sébastien Lecornu, relatează The Guardian.

Vehiculele, de tip AMX-10, uneori descrise ca „tancuri ușoare”, sunt folosite pentru recunoaștere armată și atacuri asupra tancurilor inamice.

Vorbind pentru ediția de duminică a ziarului Le Parisien, Lecornu a spus că pregătirea echipajelor ucrainene pe AMX-10 a fost „aproape finalizată”, primele vehicule urmând să fie trimise „până la sfârșitul săptămânii viitoare”.

El a refuzat să precizeze numărul de vehicule din primul lot, spunând că nu dorește să ofere Rusiei nicio „informație strategică”.

Update 15:55 - Două rachete rusești lansate sâmbătă au zburat „periculos de aproape” de o centrală nucleară din sudul Ucrainei, a declarat organismul de stat care administrează amplasamentul, Energoatom, potrivit The Guardian.

Energoatom, care administrează centralele nucleare ale țării, a declarat că la 8.25 și 8.27, ora locală, două rachete de croazieră au fost înregistrate zburând pe lângă Pivdennoukrainsk din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei.

Sâmbătă devreme, oficialii militari ucraineni au declarat că patru rachete Kalibr au fost lansate din Marea Neagră și că două au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

„Amenințarea de a lovi reactorul cu posibile consecințe – un dezastru nuclear – a fost din nou mare”, a spus Energoatom.

„Acesta este un alt act de terorism nuclear al Federației Ruse, care amenință securitatea întregii lumi!”

De asemenea, organismul a făcut apel la Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică să ia „toate măsurile posibile pentru a opri terorismul nuclear rusesc” și să stabilească „o zonă de excludere aeriană peste toate instalațiile nucleare ale Ucrainei”.

Update 14:25 - Reorganizarea miliției Republicii Populare Donețk de către Ministerul rus al Apărării creează nemulțumire printre bloggerii militari ruși, după ce șefului miliției DNR, Eduard Basurin, ar fi fost demis.

Totodată, o nouă tentativă a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, de a-și atrage aliaț a eșuat, iar puterea lui pare că scade din ce în ce mai mult, după ce Ramzan Kadîrov i-a respins mâna întinsă, arată ultima analiză Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Mai mult, Kremlinul și-ar pierde credibilitatea în fața voluntarilor de pe front, pentru că nu reușește să îi plătească.

Update 12:30 -  Washingtonul încearcă să demonizeze Moscova și să alimenteze criza din Ucraina cu acuzații de crime rusești împotriva umanității, a declarat duminică ambasadorul Rusiei în Statele Unite, transmite Reuters.

„Considerăm că astfel de insinuări sunt o încercare fără precedent de a demoniza Rusia în cadrul războiului hibrid declanșat împotriva noastră”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov într-o declarație pe platforma Telegram a ambasadei ruse.

„Nu există nicio îndoială că scopul unor astfel de atacuri din partea Washingtonului este de a-și justifica propriile acțiuni pentru a alimenta criza ucraineană”, a adăugat acesta.

Rusia a comis „crime împotriva umanității” în timpul invaziei sale de aproape un an în Ucraina, a declarat sâmbătă vicepreședintele Kamala Harris.

Organizațiile susținute de Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională au documentat peste 30.000 de incidente de crime de război de la invazie, potrivit guvernului american.

O comisia de anchetă susținută de ONU a anunțat că a identificat crime de război, dar nu a ajuns încă la concluzia că acestea reprezintă crime împotriva umanității.

Update 10:30 - Corespondenţă de la trimisul special Antena 3 CNN în Ucraina, Cristi Popovici.
Rusia a lansat zeci de atacuri cu rachete asupra Ucrainei într-o singură zi, în special în regiunea Doneţk. Aceasta a fost cel mai grav afectată. Au fost lovite clădiri rezidențiale și au fost înregistrate victime în rândul populației civile. Autoritățile regionale și Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat despre bombardarea de către trupele ruse a nouă regiuni ucrainiene și despre uciderea mai multor civili în cel puțin trei regiuni.

În plus, rușii ar mai fi lansat alte patru lovituri aeriene cu rachete Kalibr din Marea Neagră, două fiind interceptate de apărarea antiaeriană. Tot Rusia ar mai fi efectuat peste 30 de atacuri cu lansatoare de rachete, spune armata de la Kiev, toate în ultimele 24 de ore! 

O intensificare, așadar, a atacurilor, pe măsură ce ne apropiem de data de 24 februarie, care marchează primul an de război ruso-ucrainean.

În tot acest timp, comunitatea internațională, în special Europa și Statele Unite, își arată în continuare sprijinul pentru Ucraina.

În timp ce Vladimir Putin este așteptat să-și rostească mesajul aniversar în aceste zile la Kremlin, Joe Biden, liderul de la Casa Albă, se va afla în Polonia, la un an de la startul invaziei în Ucraina.

Președintele american va folosi discursul său de săptămâna viitoare pentru a-i transmite un mesaj lui Vladimir Putin, clarificând faptul că NATO va continua să sprijine eforturile de război ale Ucrainei cât timp va fi necesar, spun experții internaționali.

Cât despre livrările de avioane de luptă către Ucraina, Secretarul britanic al apărării, Ben Wales, a declarat pentru publicația germană Der Spiegel că Ucraina va primi avioane de luptă moderne, cum ar fi Eurofighter Taifun, doar după ce războiul se va încheia. Wales a spus că nu vor exista livrări rapide de avioane de luptă în această e etapă a războiului.

Update 09:45 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă ca ţara sa să primească mai mult ajutor militar în urma Conferinţei de securitate de la Munchen, care se încheie duminică, transmite DPA.

''Există declaraţii importante ale unor lideri mondiali în sprijinul statului nostru şi există semnale că vor fi trimise arme mai puternice pentru apărarea noastră. Asta se aplică în special rachetelor cu rază lungă'', a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian.

Referitor la evenimentul de la Munchen, şeful statului ucrainean a remarcat că numeroşi lideri au declarat în mod clar că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia doar cu înfrângerea agresorului.

El s-a referit la cel mai recent atac cu rachete al forţelor ruse asupra Ucrainei. Atacul a cauzat doar scurte întreruperi în reţeaua de energie electrică ucraineană. ''Acesta este un succes simbolic important pentru Kiev, dat fiind faptul că Rusia încearcă din octombrie anul trecut să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei prin atacuri constante cu rachete'', a subliniat preşedintele ucrainean.

*

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins sâmbătă cererea Kievului de a primi muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu furnizează asemenea armament, relatează DPA.

''NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livrăm artilerie şi alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie'', a declarat Stoltenberg pentru postul RTL/ntv la Conferinţa de securitate de la Munchen.

Înalta oficialitate aliată a spus că în general Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă în ceea ce priveşte livrările sale de arme pentru Ucraina, el avertizând cu privire la consecinţele unei eventuale victorii a Rusiei în războiul lansat în urmă cu aproape un an împotriva ţării vecine.

''Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă'', întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg. În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ''pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc'', ceea ce ar fi un mesaj eronat.

În acest context, a continuat Stoltenberg, aliaţii Ucrainei trebuie să îi livreze acesteia ceea ce are nevoie pentru a câştiga şi pentru a se afirma ca o naţiune independentă suverană în Europa.



Vineri, tot în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, vicepremierul ucrainean Olaksandr Kubrakov a solicitat muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor pentru dotarea armatei ucrainene. Ambele tipuri de arme sunt extrem de controversate, iar muniţiile cu fragmentaţie sunt interzise de o convenţie internaţională încheiată la Oslo în 2008, care nu a fost semnată însă nici de Ucraina, nici de Rusia.

Declaraţiile lui Kubrakov au fost susţinute sâmbătă şi de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care a explicat că, întrucât Ucraina nu este parte semnatară a convenţiei respective, ţara sa le poate utiliza în mod legal. În plus, Kievul are dovezi că Rusia foloseşte deja muniţie cu fragmentaţie pe front.

Muniţiile cu fragmentaţie sunt rachete şi bombe care se dezintegrează deasupra ţintei şi eliberează numeroase încărcături explozive de mici dimensiuni (submuniţii), în timp ce muniţiile cu fosfor pot cauza arsuri grave.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei, notează Agerpres.

Război în Ucraina, 18 februariePreşedinta Comisiei Europene: "Ucraina are nevoie disperată de muniţie standardizată"

Război în Ucraina, 17 februariePentagon: Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania

Război în Ucraina, 16 februarieZelenski exclude să dea teritorii în schimbul păcii: ”Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”

Război în Ucraina, 15 februarie | Mai multe baloane care zburau deasupra Kievului au fost doborâte de armata ucraineană, anunță administrația militară a capitalei

Război în Ucraina, 14 februarieSecretarul american al Apărării dezvăluie momentul contraofensivei ucrainene

×
Etichete: Război Ucraina
x close