Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 357. Mai multe baloane care zburau deasupra Kievului au fost doborâte de armata ucraineană, anunță administrația militară a capitalei

Război în Ucraina, ziua 357. Mai multe baloane care zburau deasupra Kievului au fost doborâte de armata ucraineană, anunță administrația militară a capitalei

Război în Ucraina, ziua 357. Apărarea antiaeriană a Ucrainei s-a activat, miercuri, împotriva unui aparent atac neobișnuit al Rusiei, cu baloane. Circa șase astfel de obiecte ar fi fost depistate deasupra Kievului, iar majoritatea ar fi fost doborâte, conform administrației militare a capitalei. Tot în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat invitația adresată președintelui american Joe Biden, de a vizita țara aflată în război. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2023   •   21:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • A zecea rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei va viza industria, construcțiile și furnizarea de drone
  • Geoană, după reuniunea miniștrilor Apărării NATO: Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict
  • Mișcare alarmată făcută de Rusia cu o parte din arsenalul său nuclear
  • Zelenski îl invită din nou pe Joe Biden în Ucraina
  • Baloanele suspecte au ajuns în Ucraina, deasupra capitalei Kiev
  • Secretarul General al NATO: "Ucraina are o fereastră de oportunitate pentru înclinarea balanței pe front"
  • Rușii au atacat așezări din Harkov, Lugansk și Donețk
  • Rusia mobilizează avioane și elicoptere la granița cu Ucraina 
  • Jens Stoltenberg: NATO şi UE vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar

Update 21:53 Uniunea Europeană a anunțat detaliile celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va viza bunuri industriale și tehnologie, potrivit CNN.

Blocul comunitar va aplica interdicții de export în valoare de 11,8 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) Rusiei pentru a „priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale critice”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație înregistrată de la Strasbourg, Franța.

„Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin backfilling de la țări terțe - bunuri vitale precum electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare de avion”, a spus von der Leyen.

UE va viza, de asemenea, bunuri din sectorul construcțiilor, „care pot fi direcționate către armata Rusiei”, a spus ea. De asemenea, UE va plasa „controale asupra a 47 de componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești”.

UE urmează să se coordoneze cu statele membre pentru a efectua o trecere în revistă a activelor Băncii Centrale a Rusiei deținute în bloc, pe care von der Leyen a numit-o „crucială”, având în vedere că activele publice rusești ar putea fi folosite pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a subliniat intențiile UE de a adăuga aproape 100 de entități și persoane influente pe lista de sancțiuni pentru „rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„Aceasta îi include pe cei responsabili pentru activități militare, pentru decizii politice, propagandă și dezinformare. Îi vizăm pe cei implicați în răpirile de persoane, deportările și adopțiile forțate de copii ucraineni în Rusia și, de asemenea, pe cei care permit jefuirea resurselor ucrainene”, a remarcat Borrell.

Blocul a decis, de asemenea, să sancționeze entitățile iraniene legate de furnizarea de drone de fabricație iraniană către Rusia.

În remarcile sale de încheiere, Borrell a subliniat angajamentul UE de a continua să crească presiunea asupra Rusiei.

Von der Leyen a făcut, de asemenea, apel la cele 27 de state membre ale blocului să aprobe rapid pachetul propus, ca parte a eforturilor de a-l aproba până la 24 februarie când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Update 20:50 „Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict. Nu numai că Rusia nu se pregătește pentru pace, ci dimpotrivă lansează noi ofensive”, a spus miercuri secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO.

Mircea Geoană a spus, într-o declarație la finalul primei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO din 2023, că aceștia au discutat despre creșterea și continuarea sprijinului pentru Ucraina, întărirea posturii de apărare și descurajare inclusiv pe flacul estic, consolidarea rezilienței și protecției infrastructurii critice, în condiții de război hibrid accentuat.

„Întâlnirea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât ne apropiem de data care marchează un an de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, cel mai mare și mai brutal conflict din Europa de după al doilea război mondial. Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict. Nu numai că Rusia nu se pregătește pentru pace, ci dimpotrivă lansează noi ofensive. De aceea, acest moment este foarte critic și foarte important. Însă unul în care Ucraina are o oportunitate de a înclina balanța în favoarea sa. Ieri am discutat din nou cu ministrul Apărării Reznikov, care ne-a informat cu privire la situația din teatrul de război și la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei. Salut noile angajamente de sprijin făcute de aliații NATO și de partenerii NATO în întâlnirea de aici, de la Bruxelles. Contribuțiile semnificative pe care le facem pentru Ucraina salvează vieți omenești și scurtează drumul către pace”, a declarat Geoană.

Acesta a spus că o altă temă dezbătută de miniștrii Apărării a vizat modalitățile în care poate fi avansat angajamentul de a sprijini „partenerii cei mai vulnerabili la actualele riscuri de securitate, Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina”.

„Intensificarea războilui hibrid al Rusiei împotriva acestor state, în principal împotriva Republicii Moldova, ne obligă să accelerăm și să diversificăm sprijinul pe care NATO și întreaga comunitate euro-atlantică îl oferă acestor țări. Concret, am convenit astăzi să facem mai mult pentru a le îmbunătăți capacitățile de apărare, reziliența și pentru a le spori interoperatibilitatea cu NATO”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a precizat că Alianța este pregătită să reia dialogul politic cu Guvernul de la Chișinău, după ce acesta va fi instalat.

Update 19:30 Rusia și-a plasat o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord.

Informația apare într-un raport publicat de serviciile secrete norvegiene și citat de Il Messaggero.

"Dispozitivele nucleare au fost plasate pe submarine și pe navele de suprafață ale Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în diferite scenarii operaționale, la care pot participa țările din NATO", afirmă raportul Norvegiei.

În septembrie anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul a depășit limita în politica sa anti-rusă, precum și în ceea ce el a numit "amenințările constante împotriva Rusiei".

Putin a acuzat Vestul că practică șantajul nuclear și că reprezentanți de rang înalt ai țărilor NATO vorbesc despre posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei.

Președintele rus a avertizat statele occidentale că Rusia depășește echipamentele militare străine "într-o serie de componente".

Update 17:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reiterat, miercuri, invitația adresată președintelui american Joe Biden, de a vizita Ucraina. 

Zelenski a fost întrebat de CNN dacă intenționează să se întâlnească în curând cu președintele american:

"Eu și președintele Biden ne întâlnim ocazional. Știți că l-am invitat pe președinte. Cred că va fi fericit să viziteze Ucraina dacă va avea ocazia. Acesta ar fi un semnal important de susținere a națiunii noastre", a răspuns el.

"Cu toate acestea, astăzi există diverse mijloace de comunicare cu președintele Statelor Unite. Îi suntem recunoscători pentru marele  ajutor", a adăugat Zelenski.

CNN amintește că președintele SUA intenționează să viziteze Polonia săptămâna viitoare, când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Casa Albă a precizat că Joe Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda și cu alți lideri din regiune.

Update 16:30 Apărarea antiaeriană a Ucrainei s-a activat împotriva unui aparent atac neobișnuit al Rusiei, cu baloane.

Anunțul a fost făcut miercuri de autorități, notează CNN.

"O țintă aeriană a inamicului a fost detectată deasupra orașului Kiev", a transmis administrația militară a capitalei pe Telegram, avertizând asupra posibilității ca apărarea antiaeriană să intre în acțiune.

Anunțul mai cere populației să-și păstreze calmul și să rămână în adăposturi.

Bloomberg relatează, la rândul său, că responsabilii militari au precizat că deasupra Kievului au fost văzute baloane militare rusești, iar armata ucraineană a tras asupra acestora.

Circa șase astfel de obiecte ar fi fost depistate iar majoritatea ar fi fost doborâte, conform administrației militare a capitalei.

Potrivit lui Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor de apărare antiaeriană, ar fi vorba despre "baloane primitive" care transportau bucăți de metal.

Oficialul a caracterizat obiectele ca fiind "concepute pentru a păcăli apărarea aeriană" și, eventual, pentru a masca dronele de recunoaștere care ar putea zbura în apropiere.

Update 15:30 Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat, miercuri, că "Ucraina are o fereastră de oportunitate" pentru înclinarea balanței în favoarea sa pe frontul de luptă și a pledat cauza continuării asistenței militare pentru Kiev.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a admis că, în pofida sprijinului militar masiv furnizat de Occident, menit să întărească poziția Ucrainei la eventuale negocieri, Rusia nu pare să se pregătească de pace.

"Miniștrii Apărării din statele NATO s-au întâlnit pentru a aborda principalele probleme legate de securitatea noastră. Acest lucru include susținerea noastră pentru Ucraina, consolidarea mijloacelor pentru descurajare și apărare cu forțe adecvate, capabilități și stocuri, dar și prin acțiuni de protejare a infrastructurii noastre esențiale, prin intensificarea planificării militare și prin cooperarea cu industria de profil", a spus Stoltenberg după reuniunea desfășurată la Bruxelles.

"Este aproape un an de când Rusia a lansat invazia totală în Ucraina, cel mai mare conflict din Europa după al II-lea Război Mondial. Nu vedem niciun semnal că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Rusia lansează noi ofensive", a estimat el.

Update 14:30 Forțele rusești și-au intensificat bombardamentele cu armament greu și tirurile cu rachete, în paralel cu încercările de a avansa în mai multe regiuni din Ucraina.

Informațiile vin de la oficiali militari ai Kievului, care anticipează o ofensivă de primăvară a Moscovei în războiul ce durează de aproape un an.

Forțele de apărare ucrainene au "respins atacurile în vecinătatea a peste 20 de așezări" din nordul regiunii Harkov, trecând prin granița cu regiunea Lugansk până spre sud, de-a lungul liniei frontului din Donețk, a anunțat Statul Major General al forțelor ucrainene.

Potrivit părții ucrainene, trupele ruse au fost deosebit de active în special la est de orașul Kupiansk din regiunea Harkov, care a fost recucerit de ucraineni în septembrie.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă a bombardamentelor rusești asupra așezărilor situate de-a lungul graniței între regiunile Harkov și Luhansk, unde liniile de front au fost în mare parte stabilite din toamna anului trecut.

Trupele rusești au lansat, marți, aproape 70 de atacuri folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit Statul Major General ucrainean.

Update 12:30 Rusia trimite aviația de luptă în apropierea graniței cu Ucraina, într-o aparentă încercare de a-și susține ofensiva terestră cu avioane și elicoptere.

Informația a fost publicată de Financial Times, care citează două surse oficiale la curent cu situația.

Însă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care s-a aflat la Bruxelles la întâlnirea cu omologii din statele NATO, s-a arătat precaut.

"Cu referire la faptul că Rusia și-ar masa avioanele pentru un atac aerian masiv, nu vedem în prezent așa ceva. Știm însă că Rusia are un număr substanțial de avioane și mai dispune de multe alte capacități", a declarat Austin.

"De aceea, am subliniat că trebuie să facem tot ce putem pentru a oferi Ucrainei cât mai multe capacități de apărare aeriană", a adăugat el.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt al administrației americane a spus că Rusia ar putea recurge, probabil, la o ofensivă aeriană în prezent, deoarece forțele sale terestre sunt epuizate.

"Forțele terestre rusești sunt destul de epuizate, așa că este cel mai bun indiciu că vor transforma conflictul într-o luptă aeriană. Pentru ca ucrainenii să supraviețuiască, trebuie să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și cât mai multă muniție", a declarat oficialul pentru Financial Times.

----------

Alianţa Nord-Atlantică, în colaborare strânsă cu Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă Ucrainei "cât timp va fi necesar", astfel încât Kievul să îşi poată exercita "dreptul la autoapărare", a susţinut Stoltenberg, potrivit CNN, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

"Aliaţii din cadrul NATO furnizează asistenţă fără precedent Ucrainei. Astăzi, vom discuta despre modalităţile de continuare a susţinerii, esenţială pentru ca Ucraina să prevaleze ca stat independent şi suveran, precum şi pentru susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Preşedintele Putin a făcut două greşeli strategice: a subestimat forţa şi curajul poporului ucrainean şi forţelor armate ucrainene, a subestimat şi determinarea şi unitatea NATO şi a partenerilor noştri", a subliniat Stoltenberg.

Grupul de Contact a stabilit să continue susţinerea militară pentru Ucraina, în special pentru o eventuală contraofensivă în scopul respingerii invaziei militare ruse, a declarat anterior secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Intenţionăm să furnizăm Ucrainei mijloace pentru a menţine şi a avansa în cursul contraofensivei de primăvară", a declarat Lloyd Austin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la sediul NATO din Bruxelles.

Şeful Pentagonului a precizat că vor fi furnizate sisteme de artilerie, instalaţii antiaeriene şi vehicule blindate, fără însă a menţiona avioane de vânătoare. "Ucraina vrea să creeze un impuls şi condiţiile pe câmpul de luptă. Ne aşteptăm să vedem că Ucraina va lansa o ofensivă în primăvară, iar noi, partenerii din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, depunem eforturi pentru a ne asigura că au capabilităţile de blindate, de tragere, susţinerea necesară pentru a crea pe câmpul de luptă efectele pe care vor să le creeze", a precizat Lloyd Austin.

Prezent la reuniunea de la Bruxelles, Mark Milley, şefului Statului Major Interarme din SUA, a apreciat că Rusia a suferit pierderi la nivel strategic prin lansarea invaziei militare în Ucraina. Preşedintele Vladimir "Putin a crezut că putea învinge rapid Ucraina, că va fractura alianţa NATO, că va acţiona fără a fi pedepsit. S-a înşelat. Ucraina rămâne liberă şi independentă. NATO şi această coaliţie nu au fost niciodată mai puternice, iar Rusia este acum un stat-paria pe plan mondial. Iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezilienţa Ucrainei. Pe scurt, Rusia a pierdut, au pierdut strategic, operaţional şi tactic şi vor plăti un preţ enorm pe câmpul de luptă", a susţinut Mark Milley.

Rusia acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina prin furnizarea masivă de armament, mai ales după decizia transferului de tancuri occidentale avansate. Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

Război în Ucraina, 14 februarieSecretarul american al Apărării dezvăluie momentul contraofensivei ucrainene

Război în Ucraina, 13 februarieRusia și-a crescut numărul de nave război din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 februariePierderi uriaşe ale forţelor ruse, în ultimele două săptămâni | Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina

Război în Ucraina, 11 februarie | Pentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară

Război în Ucraina, 10 februarie | SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close