Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 354. Pierderi uriaşe ale forţelor ruse, în ultimele două săptămâni | Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 354. Pierderi uriaşe ale forţelor ruse, în ultimele două săptămâni | Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 354. Rusia şi-a intensificat atacurile în sudul şi estul Ucrainei, iar un atac cu drone kamikaze a lovit ţinte de pe Insula Şerpilor. Totodată, apar informaţii care arată că forţele ruse au suferit pierderi uriaşe în ultimele două săptămâni.

Război în Ucraina, ziua 354. Pierderi uriaşe ale forţelor ruse, în ultimele două săptămâni | Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Feb 2023   •   11:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • 1.218 unităţi medicale din Ucraina au fost avariate de bombardamentele ruseşti de la începutul războiului
  • Pierderi uriaşe pentru forţele armate ale Kremlinului, în ultimele două săptămâni
  • Lupte violente în zona regiunii Doneţk, ucrainenii menţin cu greu linia frontului
  • Insula Şerpilor a fost atacată cu drone kamikaze
  • Bombardamente masive ale ruşilor în oraşe din sudul Ucrainei
  • Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Rusia va relua ofensiva în primăvară
  • 136.880 de soldaţi ruşi au murit în războiul din Ucraina până astăzi
  • Zeci de drone kamikaze iraniene au fost doborâte de forţele ucrainene

Update 21.10. Sfârşitul conflictului armat de la graniţa României rămâne doar o himeră. Chiar şeful mercenarilor Wagner vine să spulbere speranţele de pace ale Occidentului.

Supranumit Bucătarul lui Putin, Evgheni Prigojin a dezvăluit reţeta care se pregăteşte în bucătăria de război a Kremlinului.

Update 19.30. Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat, că rușii au lansat două lovituri cu rachete și au efectuat 23 de tiruri antiaeriene, concentrându-se pe acțiuni ofensive în cinci direcții.

"Inamicul își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupian, Lîman, Bahmut, Avdiiv și Novopavliv. El își întărește gruparea de trupe în direcțiile Lîman și Bahmut. Utilizează în mod activ aviația pentru a viza pozițiile trupelor noastre", se arată în comunicat.

Update 14.30. Cel puțin o persoană a fost rănită în urma unui atac cu rachete rusești asupra regiunii ucrainene Harkov, a postat duminică pe Telegram Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

Atacul, care a avut loc sâmbătă în jurul orei locale 23:15, ora 23:15, a avariat o afacere și a dus la un incendiu de proporții, a precizat Sinegubov.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost rănit în urma atacului. Acesta a fost spitalizat cu răni ușoare, a precizat Sinegubov, potrivit Mediafax.

În altă parte în regiune, un bombardament masiv și o lovitură aeriană au avariat 13 clădiri rezidențiale și clădirea poliției naționale din orașul Vovchansk, a declarat Sinegubov, adăugând că nu s-au înregistrat victime.

Cel puțin 15 așezări au fost supuse focului inamic, inclusiv bombardamente asupra așezărilor de frontieră din districtele Chuhuiv și Kupyansk, a adăugat el.

Update 13.40. Armata rusă a avariat peste 1.200 de unități medicale de la începutul invaziei în Ucraina. În total, 1.218 de unități medicale ucrainene, inclusiv 540 de spitale, au fost avariate în timpul invaziei, din 24 februarie 2022, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, astăzi, potrivit The Kyiv Independent.

Liașko a spus că 173 de spitale au fost complet distruse de atacurile rusești.

"Este nevoie de până la 1 miliard de dolari pentru a reconstrui unitățile medicale așa cum erau înainte de 24 februarie”, a declarat ministrul agenției de știri de stat Ukrinform.

Update 11.20. Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis, astăzi, că în ultimele două săptămâni, forțele ruse au suferit probabil cel mai mare număr de victime, față de numărul acestora din prima săptămână a invaziei, scrie The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat pe 12 februarie că Rusia a pierdut 137.780 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie, cu aproximativ 900 pierduți doar în ziua precedentă.

Potrivit actualizării, media pentru ultimele șapte zile a fost de 824 de victime de partea rusă, pe zi, de peste patru ori rata raportată în iunie-iulie 2022. Ucraina continuă, de asemenea, să sufere o rată de uzură ridicată, a spus ministerul. Creșterea pierderilor din Rusia se datorează probabil diverșilor factori, precum lipsa de personal calificat, de coordonare și resurse în prima linie, inclusiv în Vuhledar și Bahmut, în estul regiunii Donețk.

Update 10.00. Forțele ucrainene mențin apărarea de-a lungul liniei frontului din Donețk, inclusiv a orașului asediat Bakhmut, cele mai aprige bătălii fiind purtate pentru orașele Vuhledar și Maryinka, a declarat Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, citat de Reuters.

Zaluzhnyi a declarat că Rusia efectuează zilnic aproximativ 50 de atacuri în Donețk. "Lupte violente continuă în zona Vuhledar și Maryinka", a declarat Zaluzhnyi într-un mesaj pe Telegram după o convorbire cu generalul american Mark Milley.

"Ne menținem apărarea. În unele zone ale frontului am reușit să recâștigăm pozițiile pierdute anterior și am câștigat un punct de sprijin."

Zaluzhnyi nu a precizat unde au fost aceste câștiguri. El a adăugat că Ucraina continuă să dețină Bakhmut, încercând să "stabilizeze" linia frontului din jurul orașului.

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat sâmbătă că forțele sale se confruntă cu o rezistență acerbă în jurul Bakhmut.

Update 07.50. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a unui înalt responsabil din domeniul securității și a declarat separat că va continua campania sa de curățare a guvernului, scrie Reuters.

Autoritățile au demis zeci de oficiali în ultimele săptămâni și au deschis anchete în cadrul unei campanii de amploare împotriva neregulilor. Uniunea Europeană afirmă că abordarea corupției este o cerință pentru ca Ucraina să adere la blocul cu 27 de membri.

Zelenskiy l-a demis pe Ruslan Dziuba din funcția de comandant adjunct al Gărzii Naționale, potrivit unui scurt decret emis de biroul prezidențial. Documentul nu a oferit niciun motiv pentru această măsură.

Zelenski - care a subliniat necesitatea ca în special ministerul apărării să fie curățat - nu l-a menționat în mod specific pe Dziuba în discursul său video zilnic.

Forţele armate ale Kremlinului au intensificat atacurile, în ultimele 24 de ore, în regiuni din sudul şi estul Ucrainei, iar un atac cu drone kamikaze de provenienţă iraniană a fost lansat asupra Insulei Şerpilor.

Lupte grele între ruşi şi apărătorii ucraineni s-au dat în oraşele Bahmut şi Marinka, acolo unde ruşii au lansat atacuri cu drone sau artilerie.

Între timp, apelul lansat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitelor de la Londra, Paris şi Bruxelles din această săptămână, prin care a cerut noi arme, precum şi avioane de vânătoare, nu a rămas fără răspuns. Totuşi, cele mai multe răspunsuri ale liderilor coaliţiei internaţionale sunt negative, cel puţin în ceea ce priveşte avioanele de vânătoare.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda - într-un interviu acordat BBC - a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o "decizie foarte serioasă" care "nu este ușor de luat".

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.

Luna trecută, a fost una dintre țările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniții și echipamente pe linia frontului.

Comentariile președintelui Duda vin în ciuda faptului că el și președintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta - la sfârșitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ținut capul de afiș. La Londra, președintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, "Fac apel la voi și la lume cu cuvinte simple, dar totuși cele mai importante - avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".

Liderul ucrainean a repetat acest apel la Paris și la Bruxelles, într-o ieșire rară din țară, care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

La Varșovia, președintele Duda a spus pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar reprezenta o "problemă serioasă", deoarece, cu mai puțin de 50 de avioane în forțele aeriene poloneze, "nu avem suficiente... și am avea nevoie de mult mai multe."

De asemenea, el a subliniat că avioanele de luptă, cum ar fi F-16, au "nevoie foarte serioasă de întreținere", așa că "nu este suficient să trimitem doar câteva avioane".

Având în vedere că Polonia este membră a NATO, a spus Duda, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie o "decizie comună" - și nu una care să fie luată de o singură țară.

Există, de asemenea, neliniști cu privire la faptul că furnizarea de avioane ar atrage NATO direct în conflict.

În calitate de vecin al Ucrainei, președintele Duda a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai președintelui Zelensky și a contribuit cu cantități mari de ajutor militar, devenind principalul furnizor de armament greu - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie și artilerie, drone și muniție.

Duda a insistat ca alți aliați să promită să furnizeze tancuri în ultimele săptămâni.

După o reticență notabilă din partea Germaniei și o dezbatere încordată în întreaga Europă cu privire la riscurile de escaladare a conflictului, tancurile Leopard vor ajunge în Ucraina, alături de Challengers din partea Marii Britanii și Abrams din partea SUA.

Polonia a oferit, de asemenea, case pentru milioane de refugiați ucraineni.

Președintele Duda este ferm convins că "trebuie să se livreze armament Ucrainei tot timpul... are nevoie de armament". Dar este clar că el nu crede că trimiterea de avioane de luptă în număr mare este probabilă din partea Poloniei sau a oricărui alt aliat, cel puțin pe termen scurt.

De asemenea, Marea Britanie a precizat destul de rapid că trimiterea de avioane în Ucraina nu este realistă în viitorul imediat.

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus că "nimic nu era exclus" în timp ce se fotografia cu președintele Zelenski în fața unui tanc săptămâna aceasta. Dar, în scurt timp, secretarul Apărării, Ben Wallace, a precizat că acest lucru ar însemna mai întâi antrenamente pentru piloți și alte tipuri de sprijin. Niciun avion cu reacție din Marea Britanie nu va decola pentru Ucraina în curând.

Există un sprijin permanent pentru președintele Zelenski, care nu se manifestă doar prin limbaj înflorit și promisiuni de angajament, ci, după cum explică președintele Duda, prin arme, tancuri și drone, plus sprijin pentru refugiați, mai degrabă decât prin selfie-uri cu parlamentari. Aliații occidentali subliniază modul în care țările s-au unit într-un mod care îl va fi dezamăgit și frustrat pe Vladimir Putin.

Liderii, precum președintele Poloniei, subliniază amenințarea pe care o simt pentru propriile țări. Să vorbești cu Duda la Varșovia despre conflict este la o lume distanță de conversațiile de la Westminster, cu granița rusă de la Kaliningrad la doar aproximativ 320 de kilometri distanță, notează jurnalista Laura Kuenssberg.

Război în Ucraina, 11 februariePentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară

Război în Ucraina, 10 februarie | SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

Război în Ucraina, 9 februarie | Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

Război în Ucraina, 8 februarie | Premierul britanic nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, 7 februarie | Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close