Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 352. SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

Război în Ucraina, ziua 352. SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

Război în Ucraina, ziua 352. Forţele ruse au lansat, astăzi, mai multe atacuri cu rachete în diferite zone din Ucraina. În regiunea Kiev, sistemele antiaeriene au doborât zece rachete, însă ruşii au reuşi să lovească mai multe puncte de infrastructură energetică.

Război în Ucraina, ziua 352. SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Feb 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova din partea Rusiei
  • Elveţia respinge cererea Spaniei de a furniza Ucrainei armament de fabricaţie elveţiană
  • Zelenski insistă că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al României. MApN a dezmințit
  • Ambasadorul Rusiei, convocat la Chişinău după incidentul cu rachete
  • Rachetele lansate de ruşi din Marea Neagră au survolat Republica Moldova
  • Primarul capitalei ucrainene Kiev a anunţat că sistemele antiaeriene au doborât zece rachete ruseşti
  • Toată Ucraina este, în această dimineață, sub alertă de raid aerian
  • Viața lui Zelenski, în pericol, în urma scurgerilor de informații din timpului turneului în Europa
  • Viktor Orban: Ungaria va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară şi umanitară
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu regele Philippe al Belgiei
  • OMS: Un sfert dintre ucraineni riscă să sufere de afecțiuni psihice grave
  • Marea Britanie anunţă, după avertismentele Rusiei, că vrea evitarea escaladării conflictului în Ucraina

Update 22:00. "În perioada 20-22 februarie, preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în Polonia. Se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile colective de susţinere a Ucrainei şi de consolidare a capabilităţilor NATO în sensul descurajării.

Se va întâlni cu liderii din Formatul Bucureşti Nouă (B9), un grup de aliaţi de pe flancul estic, pentru a reafirma susţinerea fermă a Statelor Unite pentru securitatea Alianţei", anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele SUA va face declaraţii înainte de marcarea a un an de la invazia brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina, abordând modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru susţinerea poporului Ucrainei, în acţiunile de apărare a libertăţii lor şi a democraţiei, abordând şi modul în care va continua să fie alături de poporul Ucrainei cât timp va fi nevoie", a precizat Casa Albă.

Preşedintele Biden va evoca "importanţa determinării şi unităţii comunităţii internaţionale în susţinerea Ucrainei", a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Update 20:45. Administraţia Joseph Biden nu observă ameninţări militare directe din partea Rusiei la adresa României sau a Republicii Moldova, a anunţat vineri seară Departamentul de Stat de la Washington, după ce au fost raportate incidente cu rachete.

"În acest stadiu, nu avem niciun indiciu despre vreo ameninţare militară directă din partea Rusiei împotriva Republicii Moldova sau a României", a afirmat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Referindu-se în mod particular la situaţia Republicii Moldova, al cărei spaţiu aerian a fost tranzitat de o rachetă lansată de armata rusă spre Ucraina, oficialul american a transmis că Statele Unite susţin suveranitatea ţării. "Mai general, noi susţinem suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea ţării, precum şi neutralitatea garantată prin Constituţie", a precizat oficialul citat.

"Menţinem contactele strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii români", a subliniat Vedant Patel, conform agenţiei Reuters.

Update 19:30. Guvernul Elveţiei a respins o cerere a Spaniei de a furniza Ucrainei două sisteme antiaeriene de fabricaţie elveţiană, autorităţile de la Berna subliniind că ar fi o încălcare a legii privind exporturile de echipamente de război.

"Motivul este acelaşi cu cel pentru care au fost respinse cereri similare formulate de Danemarca şi de Germania anul trecut", a declarat vineri Fabian Maienfisch, purtătorul de cuvânt al Secretariatului elveţian pentru Afaceri Economice.

Elveţia are reglementări stricte privind exporturile de echipamente militare. Parlamentul elveţian urmează să analizeze o flexibilizare a legislaţiei, în virtutea unui proiect depus pe 3 februarie.

Elveţia menţine un statut de neutralitate la nivel internaţional, dar a adoptat unele dintre sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, admiţând "o situaţie extraordinară", în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Update 18:45. Departamentul american al Apărării cere Congresului să aprobe reluarea finanţării unor programe militare secrete în Ucraina, suspendate cu puţin timp înainte de începerea invaziei militare ruse, în urmă cu un an, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

Dacă vor fi aprobate, unităţi ale forţelor speciale americane ar putea recruta ucraineni pentru a monitoriza atent deplasările trupelor ruse şi pentru combaterea dezinformării.

Conform oficialilor de la Washington, proiectul de lege va fi elaborat în următoarele luni, în cadrul noului buget al Pentagonului, iar decizia Congresului ar putea fi luată abia în toamnă.

Programele secrete ar putea fi reluate în 2024, deşi nu este clar dacă Administraţia preşedintelui Joseph Biden va permite trimiterea de trupe speciale pe teritoriul Ucrainei sau doar în state vecine. De la începerea invaziei militare ruse, nu se cunosc situaţii în care să fi fost trimişi militari americani pe teritoriul Ucrainei, cu excepţia unor grupuri care protejează Ambasada SUA din Kiev.

Update 17:30. Preşedintele Volodimir Zelenski a postat, vineri, un mesaj video pe Facebook, în care vorbeşte despre atacurile cu rachete şi drone cu care Rusia a lovit Ucraina în ultimele 24 de ore şi susţine în continuare că două dintre aceste rachete au trecut prin spaţiul aerian al României, deşi autorităţile de la Bucureşti au negat acest fapt.

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

El a precizat că Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete, iar dintre acestea, în jur de 60 au fost doborâte, ţintele lor fiind infrastructură civilă. Preşedintele a anunţat că sunt victime, fără a preciza câte, şi a transmis condoleanţe familiilor.

Mesajul lui Zelenski a fost postat pe Facebook în jurul orei 15:00, în condiţiile în care autorităţile române făcuseră în jurul prânzului precizări şi negaseră intrarea rachetelor în spaţiul aerian al României.

Update 16:00. Nicu Popescu, ministrul de Externe în exerciţiu de la Chişinău, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, "pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova" de către o rachetă rusă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

"Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt agresiunii militare contra ţării vecine, care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale", a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, citat de cotidianul Le Monde.

Update 14:40. Peste 50 de rachete au fost lansate astăzi de Rusia asupra Ucrainei însă majoritatea au fost doborâte, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal. 

"Rusia nu poate accepta eșecuri și, prin urmare, continuă să terorizeze populația ucraineană. O altă încercare, vineri, de a distruge sistemul energetic ucrainean și de a-i priva pe ucraineni de lumină, căldură și apă", a scris Shmyhal pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit SkyNews.

Update 13.20. Comandantul Armatei Ucrainene, Valeri Zalujni, anunță că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al României. MApN neagă această informație, însă Ministerul Apărării de la Chișinău confirmă informația.

"Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră ruse Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state", a scris pe Twitter Valeri Zalujni.

Informația a fost preluată, printre altele, și de Reuters.

Ministerul român al Apărării a negat informația.

"Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect", a transmis Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Update 12.20. Ucraina spune că Rusia a lansat vineri atacuri "masive" cu rachete și drone „kamikaze”, la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat unele țări europene pentru a face presiuni pentru arme cu rază lungă de acțiune. Sunt mai multe instalaţii energetice afectate.

Vineri, "inamicul a lovit orașe și infrastructura critică", 7 drone "kamikaze" de fabricație iraniană fiind lansate din Marea Azov și 6 rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, a declarat armata ucraineană.

Forțele aeriene au precizat că au doborât 5 drone și 5 rachete Kalibr, relatează Agenția France-Presse.

Rusia a efectuat, de asemenea, un atac "masiv" cu "până la 35 de rachete antiaeriene ghidate" vizând regiunea Harkov, în est, și regiunea Zaporizhzhia, în sud.

În Harkov, "au fost vizate instalații critice și de infrastructură", ceea ce a dus la incendii care au fost stinse "rapid", a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov. El a precizat că nimeni nu a fost rănit, dar că unele părți ale orașului au rămas fără curent electric.

"Infrastructura energetică și industrială" a suferit pagube în Zaporizhzhia, lăsând porțiuni ale orașului fără electricitate, a declarat oficialul local Anatoli Kurtev.

Kurtev a spus că au fost înregistrate 17 atacuri în decurs de o oră, "cel mai mare număr" de la invadarea Rusiei în urmă cu aproape un an.

Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a arătat că "mai multe instalații de înaltă tensiune" au fost afectate în regiunile estică, vestică și sudică ale Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în unele zone, potrivit Mediafax.

Rusia a vizat, de asemenea, "centrale electrice și instalații ale sistemului de transmisie", a declarat Ukrenergo, adăugând că au fost instituite întreruperi de urgență ale energiei electrice.

Update 12.15. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat într-o postare pe Telegram, că potrivit Forţele Armate ale Ucrainei, cel puţin zece rachete au fost doborâte de sistemele antiaeriene în Kiev.

Totodată, oficialul a explicat că unele rachete au lovit sistemul electric al regiunii, însă nu există victime.

Update 11:00. Armata ucraineană a distrus dronele lansate asupra țării, pe fondul unui nou val de atacuri ale forțelor ruse asupra țării, scrie Sky News.

Forțele armate ucrainene au declarat pe Telegram că forțele ruse au atacat orașe și infrastructuri critice din țară, fiind folosite șapte drone kamikaze Shahed de pe coasta de est a Mării Azov și șase rachete de croazieră Kalibr trimise din Marea Neagră.

"Forțele aeriene ucrainene au distrus cinci rachete de croazieră Kalibr și cinci drone de atac Shahed-136/131", a precizat un comunicat. "Ocupanții au lansat, de asemenea, un atac masiv cu rachete antiaeriene S-300 din zonele Belgorod și Tokmak (teritoriul ocupat al regiunii Zaporojie)."

În continuare, se precizează că "până la 35 de rachete antiaeriene ghidate" au fost lansate spre regiunile Harkov și Zaporojie.

Update 09:30. Anton Yuriyovych Gerashchenko a anunțat, pe o rețea socială, că sirenele sună în toată țara. 

”Alertă de raid aerian în toată Ucraina! Amenințare cu un atac masiv cu rachete rusești. Toți cei din Ucraina sunt sfătuiți să rămână în adăposturi!”, a scris consilierul oficial. 

Administrația orașului Kiev a declarat că apărarea aeriană funcționează în capitală, ceea ce înseamnă, probabil, că exploziile sunt explozii ale apărării aeriene care doboară rachete, notează Sky News.

Operatorul ucrainean de electricitate Ukrenergo raportează întreruperi de energie electrică în unele zone după ce infrastructura energetică a fost lovită.

Într-o declarație pe Telegram, Ukrenergo a spus "Din nefericire, mai multe instalații de infrastructură de înaltă tensiune din regiunile estică, vestică și sudică au fost lovite, provocând întreruperi de energie electrică în unele zone. În plus, pe timp de noapte, rușii au atacat infrastructura energetică cu drone și rachete, vizând centralele electrice și instalațiile sistemului de transmisie. Pentru a minimiza posibilele consecințe ale atacului și pentru a păstra sistemul energetic, Ukrenergo ia măsurile preventive necesare și se aplică opriri de urgență."

Locuitorii sunt îndemnați să rămână în case. De asemenea, oficialii au declarat că au ordonat oprirea de urgență a energiei electrice în întreaga țară în urma atacurilor asupra infrastructurii din Zaporojie și Harkov.

"Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou - nu ignorați sirenele de alertă aeriană", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

Update 09:00. Forțele ruse au lovit orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, de 17 ori în doar o oră, vineri dimineața, potrivit unui oficial ucrainean. 

Anatoliy Kurtiev, secretar al Consiliului Local Zaporojie, a declarat pe Telegram că atacurile au vizat infrastructura energetică.  

”În doar o oră, au fost lansate 17 lovituri inamice în oraș, cel mai mare număr de la începutul invaziei”, a spus el. „Informațiile despre amploarea pagubelor și victimelor sunt actualizate în acest moment”. 

Update 07:45. Miercuri Zelenski a ajuns în Marea Britanie. A ajuns la aeroportul Stansted, situat la nord de Londra, la bordul unui avion militar C-17 Globemaster, din cadrul Royal Air Force. Zelenski a mers apoi la reședința din Downing Street, numărul 10, unde s-a întâlnit cu premierul britanic, Rishi Sunak. Apoi la Westminster Hall, unde a vorbit în fața membrilor Parlamentului britanic. A fost primit apoi la Buckingham de regele Charles al III-lea. Zelenksi şi premierul Rishi Sunak au mers apoi la bordul unui elicopter militar la Lulworth Camp, în Dorset. În această bază a armatei britanice, militarii ucraineni se antrenează pe tancurile Challenger 2. Cu acest prilej, şeful cabinetului de la Londra a declarat că Marea Britanie nu exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

În aceeași zi, Zelenski a făcut o vizită neanunțată în Franța. A aterizat la aeroportul Orly, de lângă Paris, şi a fost primit seara de Emmanuel Macron. Cei doi președinți au ținut, apoi, o conferință de presă, la care a participat și cancelarul german Olaf Scholz, sosit şi el la Paris.

Ieri, Zelenski şi Macron au plecat spre Bruxelles. Președintele Ucrainei a fost întâmpinat de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la sediul instituției.

Scurgeri de informații au pus în pericol vizita lui Zelenski la Bruxelles. O scăpare a fost chiar în echipa președintei Roberta Metsola: colaboratorii ei au publicat pe Twitter un mesaj prin care îi urau bun venit președintelui Zelenski.

Cei din formațiunea de centru-dreapta Partidul Popular European au publicat și ei un mesaj pe Twitter. Deși mesajul a fost ulterior șters, au rămas capturi de ecran. Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al Consiliului European, a dezvăluit, la rândul său, că președintele Consiliului, Charles Michel, l-a invitat pe Zelenski "să participe în persoană la un viitor summit al Consiliului European. Și alți lideri europeni au spus că s-au făcut pregătiri pentru sosirea lui Zelenski la Bruxelles.

Marea Britanie anunţă, după avertismentele Rusiei, că vrea evitarea escaladării conflictului în Ucraina: "Nu am luat nicio decizie privind furnizarea de avioane"

Întrebat despre riscurile atragerii Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict cu Rusia, după avertismentele Moscovei privind consecinţele eventualei furnizări de avioane de vânătoare Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Londra a dat asigurări că nu vrea escaladarea conflictului.

"În primul rând, nu am luat nicio decizie privind furnizarea de avioane de vânătoare, în prezent oferim doar instruire. Marea Britanie este pe cale să furnizeze tancuri Challenger şi a transferat şi capabilităţi cu rază mai lungă de acţiune.

Luăm aceste decizii cu atenţie şi prin analizarea situaţiei. Suntem conştienţi de potenţialele riscuri de escaladare", a declarat reprezentantul Guvernului de la Londra, citat de agenţia Press Association şi de cotidianul The Guardian.

"De-a lungul crizei, noi am fost conştienţi că abordarea adoptată este cea mai bună şi că este cea mai bună modalitate de a ajuta Ucraina să încheie acest război, ceea ce este, în mod evident, în interesul tuturor. Rusia este cea care continuă acţiunile în sensul escaladării, prin bombardarea civililor şi prin continuarea războiului lor ilegal în Ucraina", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic.

La rândul său, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a afirmat că instruirea piloţilor militari ucraineni în Marea Britanie are rolul îmbunătăţirii "rezilienţei" "post-conflict" a Ucrainei. "Marea Britanie nu a anunţat că va trimite neapărat avioane de vânătoare în Ucraina. Noi am anunţat că vom începe instruirea pentru a îmbunătăţi rezilienţa Ucrainei, probabil post-conflict", a declarat Ben Wallace joi seară, într-un conferinţă de presă organizată în Italia, conform CNN.

Wallace a subliniat că eforturile britanice "nu sunt diferite" de acţiunile pentru a ajuta la "reformarea" forţelor armate ucrainene după anul 2014, când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea şi a susţinut insurgenţii separatişti din estul Ucrainei. "Ştim cu toţii că, în ultimul an, nu trebuie să excludem nimic", a precizat totuşi Ben Wallace.

Război în Ucraina, 9 februarie | Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

Război în Ucraina, 8 februarie | Premierul britanic nu exclude varianta oferirii de avioane militare Ucrainei | Rusia: "Vărsarea de sânge va fi pe conştiinţa lor"

Război în Ucraina, 7 februarie | Ministrul german al Apărării, vizită-surpriză în Ucraina | "Primul tanc Leopard 2 a ajuns în Kiev"

Război în Ucraina, 6 februarie | Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului extinderii conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 5 februarie |  Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că ofensiva rusă va începe "în curând"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close