Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 356. Secretarul american al Apărării dezvăluie momentul contraofensivei ucrainene

Război în Ucraina, ziua 356. Secretarul american al Apărării dezvăluie momentul contraofensivei ucrainene

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 20:13 14 Feb 2023 Modificat la 20:14 14 Feb 2023
Secretarul american al Ap?r?rii, Lloyd Austin
Armata SUA, anunț cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei. Ce șanse sunt ca Putin să folosească astfel de arme Sursa foto: CNN

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Jens Stoltenberg: NATO şi UE vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar
  • Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA: "Rusia a pierdut războiul"
  • Secretarul american al Apărării dezvăluie când va lansa Ucraina contraofensiva
  • Șeful grupului Wagner dezvăluie de ce orașul Bahmut nu va cădea prea curând în mâinile rușilor
  • Rusia se pregătește să lanseze o rachetă hipersonică Zircon
  • Alerte de raid aerian în Ucraina, după ce mai multe avioane rusești au decolat din Belarus
  • Norvegia anunță că trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
  • Jens Stoltenberg: "Livrarea de avioane occidentale ]n Ucraina nu e cea mai importantă problemă acum"
  • Hackerii ruși au vrut să fure milioane de lire sterline din conturile unor locuitori din Mariupol
  • Trei avioane militare rusești, interceptate în apropiere de Polonia

Update 20:13  Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar, pentru exercitarea dreptului la autoapărare, a afirmat marţi după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică, în colaborare strânsă cu Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă Ucrainei "cât timp va fi necesar", astfel încât Kievul să îşi poată exercita "dreptul la autoapărare", a susţinut Stoltenberg, potrivit CNN, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

"Alianţii din cadrul NATO furnizează asistenţă fără precedent Ucrainei. Astăzi, vom discuta despre modalităţile de continuare a susţinerii, esenţială pentru ca Ucraina să prevaleze ca stat independent şi suveran, precum şi pentru susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Preşedintele Putin a făcut două greşeli strategice: a subestimat forţa şi curajul poporului ucrainean şi forţelor armate ucrainene, a subestimat şi determinarea şi unitatea NATO şi a partenerilor noştri", a subliniat Stoltenberg.

Grupul de Contact a stabilit să continue susţinerea militară pentru Ucraina, în special pentru o eventuală contraofensivă în scopul respingerii invaziei militare ruse, a declarat anterior secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Intenţionăm să furnizăm Ucrainei mijloace pentru a menţine şi a avansa în cursul contraofensivei de primăvară", a declarat Lloyd Austin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la sediul NATO din Bruxelles.

Şeful Pentagonului a precizat că vor fi furnizate sisteme de artilerie, instalaţii antiaeriene şi vehicule blindate, fără însă a menţiona avioane de vânătoare. "Ucraina vrea să creeze un impuls şi condiţiile pe câmpul de luptă. Ne aşteptăm să vedem că Ucraina va lansa o ofensivă în primăvară, iar noi, partenerii din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, depunem eforturi pentru a ne asigura că au capabilităţile de blindate, de tragere, susţinerea necesară pentru a crea pe câmpul de luptă efectele pe care vor să le creeze", a precizat Lloyd Austin.

Prezent la reuniunea de la Bruxelles, Mark Milley, şefului Statului Major Interarme din SUA, a apreciat că Rusia a suferit pierderi la nivel strategic prin lansarea invaziei militare în Ucraina. Preşedintele Vladimir "Putin a crezut că putea învinge rapid Ucraina, că va fractura alianţa NATO, că va acţiona fără a fi pedepsit. S-a înşelat. Ucraina rămâne liberă şi independentă. NATO şi această coaliţie nu au fost niciodată mai puternice, iar Rusia este acum un stat-paria pe plan mondial. Iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezilienţa Ucrainei. Pe scurt, Rusia a pierdut, au pierdut strategic, operaţional şi tactic şi vor plăti un preţ enorm pe câmpul de luptă", a susţinut Mark Milley.

Rusia acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina prin furnizarea masivă de armament, mai ales după decizia transferului de tancuri occidentale avansate. Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia.

Update 19:30 Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al armatei americane, a comentat, la Bruxelles, situația Rusiei, la aproape un an de la declanșarea războiului din Ucraina.

"Rusia este acum un paria la nivel global și lumea continuă să fie inspirată de curajul şi reziliența Ucrainei.

În fața invaziei barbare a Rusiei, Ucraina continuă să reziste. Pentru Ucraina nu este un război de agresiune, ci un război de apărare.

Rusia plătește un mare preț pentru acest război de agresiune. Pe scurt, Rusia a pierdut. A pierdut strategic, operațional și tactic", a spus, marți, Mark Milley în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina.

"Rusia nu va rezista mai mult decât poporul ucrainean şi aliații săi", a estimat el.

Update 18:30 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că se așteaptă ca Ucraina să lanseze o contra-ofensivă în primăvară.

"Ne așteptăm să îi vedem (pe ucraineni) desfășurând o ofensivă cândva în primăvară. Din acest motiv noi, toți partenerii din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, am lucrat intens pentru a ne asigura că au capacitatățile corespunzătoare de blindate, de putere de foc, de susținere pentru a fi eficienți în crearea avantajelor pe câmpul de luptă", a spus el, conform CNN.  

Austin și șeful Statului Major General Interarme din SUA, generalul Mark Milley, se află la Bruxelles pentru a noua reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucraina.

Grupul are ca misiune acordarea de sprijin militar Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.

Austin participă, de asemenea, la o reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO, care se desfășoară cu mai puțin de o săptămână înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă.

Update 17:30 Orașul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverșunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă în mâinile rușilor, în pofida recentelor progrese ale trupelor Moscovei.

Estimarea aparține lui Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar privat Wagner, care a subliniat că acolo are loc "un măcel", relatează presa internațională.

"Nu vom sărbători prea curând. Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistență puternică, bombardamente, iar mașina de tocat carne este în acțiune", a spus Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

Grupul Wagner, care a recrutat mii de pușcăriași pentru frontul din Ucraina, conduce asaltul asupra Bahmut încă din vară și a cucerit recent o serie de localități învecinate, în tentativa de a încercui orașul.

"Adversarul se activează și trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 și 500 de combatanți sosesc la Bahmut de peste tot iar tirurile de artilerie se intensifică de la o zi la alta", a mai arătat Evgheni Prigojin.

Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din regiunea ucraineană Doneţk, unde se află Bahmut, a indicat, la rândul său, că Ucraina nu dă niciun semn că ar vrea să cedeze orașul, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a calificat drept "fortăreață".

"Înțelegem perfect că nu există pentru moment nicio perspectivă ca adversarul să-și abandoneze pozițiile fără luptă", a declarat el pentru presa rusă.

Update 16:30 Fregata rusă Amiral Gorșkov, înarmată cu rachete hipersonice Zircon, a acostat la Cape Town înaintea unor exerciții militare la care participă Africa de Sud, Rusia și China.

"Nava de luptă a sosit în oraș, în drum spre Durban, unde va lua parte la exerciții navale comune Africa de Sud - China - Rusia, programate pentru 17-27 februarie", a precizat instituția pe Twitter.

Exercițiile au loc în timp ce Rusia se pregătește de împlinirea unui an de la invazia în Ucraina.

În ianuarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său sud-african Naledi Pandor au susținut cauza exercițiilor navale comune după ce au purtat discuții la Pretoria, în timpul primei vizite a diplomatului de la Moscova în Africa de Sud de la invazia Ucrainei.

La începutul acestei luni, agenția de stat TASS a citat o sursă apropiată industriei de apărare ruse și a relatat că fregata Amiral Gorșkov "va efectua o lansare de antrenament a unei rachete hipersonice Zircon în timpul unui exercițiu comun cu marinele militare sud-africane și chineze".

Update 15:30 Alertele de raid aerian au răsunat marţi dimineaţă pe întreg teritoriul Ucrainei, după ce mai multe avioane ruseşti au decolat din Republica Belarus, transmite portalul RBC.ua.

Potrivit unui grup local de monitorizare, au fost semnalate decolări de avioane la Maciulişci şi Baranovici (Belarus). Ar fi vorba de trei avioane, inclusiv un purtător de rachete balistice hipersonice "Kinjal".

În acelaşi timp, postul ucrainean de televiziune Kanal 24 a transmis la prânz că o presupusă dronă rusească ar fi fost detectată deasupra Chişinăului.

Grupuri de monitorizare raportează că mai multe drone s-ar deplasa de la graniţa Belarusului prin regiunea Jitomir în direcţia Republicii Moldova, conform Kanal 24.

Această informaţie nu a putut fi verificată din alte surse independente, notează Agerpres.

Update 14:30 Norvegia va trimite opt tancuri de luptă Leopard 2, de fabricaţie germană, şi alte echipamente militare Ucrainei ca ajutor în războiul cu Rusia.

Anunțul a fost făcut marţi de guvernul de la Oslo.

"Este mai crucial decât oricând să susţinem lupta Ucrainei pentru libertate", a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere într-un comunicat.

Data exactă a livrării acestor tancuri nu a fost precizată.

Norvegia va trimite, de asemenea, patru tancuri cu destinaţie specială din categoria vehicul blindat de geniu şi pod mobil, selecţia exactă depinzând de nevoile stringente ale Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării, Norvegia va aloca, totodată, fonduri pentru muniţii şi piese de rezervă.

Norvegia, care are o graniță comună cu Rusia în regiunea arctică, are în dotare, în total, 36 de tancuri Leopard 2.

Update 12:30 Decizia de a trimite sau nu avioane de luptă moderne în Ucraina "nu este cea mai urgentă problemă" în acest moment, a spus, marți, Jens Stoltenberg. 

Alianța trebuie să se concentreze, în schimb, pe furnizarea sprijinului militar pe care s-a angajat deja să îl ofere Ucrainei, a adăugat el în fața reporterilor, la Bruxelles, înainte de o reuniune a miniștrilor Apărării din țările Alianței.

"Nevoia urgentă acum este de a livra ceea ce a fost promis. Să livrăm vehiculele blindate, vehiculele de luptă pentru infanterie, mortierele germane, vehiculele Bradley americane și, bineînțeles, și tancurile de luptă Leopard și celelalte care au fost promise", a declarat Stoltenberg.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amplificat solicitările adresate aliaților, de a trimite în Ucraina avioane de luptă moderne.

Vineri, Zelenski a cerut oficial Olandei furnizarea de avioane F-16 de fabricație americană. 

Tot săptămâna trecută, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a minimalizat perspectiva unor livrări iminente de avioane către Ucraina, calificând-o drept o decizie "serioasă" care nu ar fi "ușor" de luat.

Update 12:00 Hackerii ruși au încercat să fure peste două milioane de lire sterline din conturile bancare ale unor locuitori din Mariupol, susțin ucrainenii.

O grupare din Rusia este acuzată că a spart conturile bancare ale locuitorilor morți și deportați din orașul Mariupol, ocupat de ruși în prima parte a războiului din Ucraina.

Hackerii ar fi încercat să retragă peste două milioane de lire sterline, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

SBU susține că a oprit schema „la scară largă" care a încercat să jefuiască băncile ucrainene, potrivit Sky News.

Schema a fost pusă în practică de o grupare infracțională din Donețk-ul ocupat, care lucra cu serviciile speciale rusești. Membrii grupării au sunat la bănci pretinzând că acționează în numele titularilor de conturi.

Ei au folosit sucursalele bancare capturate din Mariupol pentru a obține datele personale a aproape 4.000 de locuitori din zonă, inclusiv persoane care au murit sau au fost deportate cu forța în Rusia.

Ulterior, ei au convertit banii furați în criptomonede, a precizat SBU.

Update 11:00 Oficialii militari au avertizat comunitățile din jurul portului ucrainean Odesa că există un risc ridicat ca minele navale să se desprindă de la locul lor și să plutească în derivă de-a lungul coastei și să ajungă la țărm.

Minele din epoca sovietică sunt ancorate în zona Odesa. Acestea s-ar putea desprinde în timpul unei furtuni și ulterior vor fi duse de curent în alte zone, avertizează militarii.

”Există o probabilitate ridicată ca minele navale să se desprindă de ancorele lor și să ajungă pe țărm, precum și să plutească în derivă de-a lungul coastei", a declarat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, potrivit Sky News.

Ucraineanul a mai spus că rușii folosesc des minele în Marea Neagră.

”Din martie anul trecut, Rusia a continuat să folosească minele anti-navă pe ancore ca armă neghidată împotriva Ucrainei", a adăugat Bratchuk.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de utilizarea de mine în largul coastelor ucrainene, împiedicând navigația în regiune.

Update 10:30 Două avioane de luptă olandeze F-35 au interceptat o formație de trei avioane militare rusești în apropiere de Polonia, a anunțat Ministerul Apărării din Olanda.

Avioanele olandeze au escortat aeronavele rusești, care veneau dinspre Kaliningrad, enclava rusă de pe coasta baltică, situată între Polonia și Lituania, ambele membre ale NATO.

”După identificare, s-a dovedit a fi vorba de trei avioane: un IL-20M Coot-A rusesc care era escortat de două Su-27 Flankers. Avioanele olandeze F-35 au escortat formațiunea de la distanță și au predat escorta partenerilor NATO", a explicat Ministerul Apărării, potrivit Sky News.

Il-20M Coot-A este denumirea NATO pentru avioanele rusești de recunoaștere Ilyushin Il-20M, în timp ce Su-27 Flankers este denumirea pentru avioanele de luptă Sukhoi Su-28.

Update 8:40 Se duc în continuare lupte grele la Bahmut, în estul Ucrainei iar ruşii susţin că au avansat aproape 2 kilometri şi jumătate pe front și au încercuit orașul. Kievul a negat afirmațiile Moscovei și susține că a respins toate cele 85 de atacuri rusești.

Totodată, Statul major al armatei ucrainene anunță că trupele ruse au suferit pierderi grele și la Vuhledar, oraș situat la 150 km sud de Bahmut.

Ce ar avea de câștigat Kremlinul prin preluarea controlului asupra orașului Bahmut? În primul rând, perturbarea liniilor de aprovizionare ale Ucrainei în întreaga provincie Donețk. Apoi, ar deschide drumul principal spre la alte două orașe din est: Kramatorsk și Sloviansk.

Serviciile ucrainene de informații spun că Putin le-a cerut trupelor sale să cucerească în întregime provincia Donețk, până în martie.

Miniștrii Apărării din țările occidentale, inclusiv state-membre ale NATO, se vor reuni astăzi la Bruxelles, pentru a discuta noi măsuri de sprijin militar pentru Ucraina. Kievul insistă ca partenerii occidentali să aprobe livrarea de avioane moderne de luptă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat deja la telefon cu omologul său ucrainean despre prioritățile reuniunii și despre livrarea sistemelor de apărare anitaeriană și de artilerie.

Ucraina va cere marţi, la a noua întâlnire a formatului Ramstein, ce reuneşte la Bruxelles ţările care-i oferă ajutor militar în faţa agresiunii ruse, mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic, inclusiv o "platformă de avioane de vânătoare", a transmis ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit agenţiei EFE.

"Vom lucra intens cu partenerii în zilele următoare. Ritmul este extrem de susţinut", a scris Reznikov pe Facebook, menţionând că una dintre principalele teme pe care le va aborda la această reuniune va fi "protejarea cerului ucrainean, inclusiv cu o platformă de avioane de vânătoare".

El va urmări de asemenea să impulsioneze aşa-numita "coaliţie a tancurilor", adică livrarea de tancuri occidentale către Ucraina, din care 120-140 de unităţi, în special tancuri germane Leopard ar urma să ajungă în primăvară în Ucraina.

Ministrul ucrainean al apărării a mai precizat că le va mai cere aliaţilor Ucrainei crearea unei rezerve consistente de muniţii, din care armata ucraineană consumă mari cantităţi în lupta contra armatei ruse, precum şi intensificarea sprijinului în materie de logistică, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor militare.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat mai devreme că Ucraina consumă în războiul cu Rusia semnificativ mai multe muniţii decât poate NATO să producă. El a menţionat că statele NATO au făcut un inventar al muniţiilor rămase după ajutorul oferit Ucrainei şi le-a cerut acestora să ia măsuri pentru a-şi creşte producţia de muniţii, în special a obuzelor de calibru greu, respectiv cele de 155 mm.

Cadenţa ridicată a livrărilor de muniţii către armata ucraineană, care trage zilnic aproximativ 10.000 de obuze, a redus drastic stocurile armatelor occidentale şi a expus dificultatea completării acestora cu actualele capacităţi de producţie şi lanţuri logistice. "Dacă Europa ar ajunge să lupte împotriva Rusiei, unele ţări şi-ar epuiza muniţia în câteva zile", a rezumat situaţia pentru Reuters un diplomat european.

În mesajul său referitor la obiectivele pe care le va urmări la reuniunea formatului Ramstein, ministrul ucrainean al apărării a mai menţionat intensificarea programelor de instrucţie pentru soldaţii ucraineni, care au început deja pregătirea în Marea Britanie pentru folosirea tancurilor Challenger 2 şi în Polonia pentru tancurile germane Leopard 2.

Ucraina speră că la reuniunea de marţi aliaţii săi occidentali vor clarifica numărul de tancuri pe care i le vor oferi şi calendarul livrărilor, după ce primele tancuri grele au fost promise pentru sfârşitul lunii martie.

Această reuniune are loc cu zece zile înaintea împlinirii unui an de la lansarea invaziei ruse şi în timp ce trupele ruse desfăşoară în estul Ucrainei o ofensivă în care avansează constant, dar foarte lent şi cu preţul unor mari pierderi în oameni şi echipamente.

Război în Ucraina, 13 februarieRusia și-a crescut numărul de nave război din Marea Neagră

Război în Ucraina, 12 februariePierderi uriaşe ale forţelor ruse, în ultimele două săptămâni | Rusia şi-a intensificat atacurile în Ucraina

Război în Ucraina, 11 februarie | Pentagonul anunţă că Rusia va relua ofensiva puternică în primăvară

Război în Ucraina, 10 februarie | SUA nu consideră că există ameninţări la adresa României sau a Republicii Moldova, din partea Rusiei, după incidentul cu rachete

Război în Ucraina, 9 februarie | Von der Leyen a salutat "progresele" Ucrainei, dar a subliniat că aderarea va fi în funcţie de "performanţe"

×
Etichete: Război Ucraina
Parteneri
x close