Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 222. Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 222. Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 222. După înfrângerea suferită de Rusia în oraşul Lyman, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că "Ucraina poate respinge atacurile Rusiei". Totodată, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că lupta împotriva forţele ocupante continuă: "Adevărul este de partea noastră".

Război în Ucraina, ziua 222. Ce țară NATO ar putea fi atacată de Rusia după înfrângerile din Ucraina
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2022   •   19:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Directorul uzinei nucleare Zaporojie, eliberat după ce a fost arestat de ruși
  • Țara NATO vizată de un atac al Rusiei drept represalii pentru înfrângerile din Ucraina, dezvăluită de un senator american
  • Kremlinul precizează în ce condiții ar folosi armele nucleare
  • Premierul român temperează elanul Ucrainei de aderare accelerată la NATO
  • Ramzan Kadîrov anunță că își trimite copiii minori să lupte în Ucraina
  • Anexarea regiunilor ucrainene, anunțată de Putin, în contrast cu realitatea de pe front
  • Secretarul american al Apărării despre amenințarea nucleară a lui Putin: "Așa cum a luat decizia iresponsabilă a invaziei în Ucraina, la fel ar putea lua o decizie similară" 
  • Ucraina a eliberat noi teritorii în Donețk și Herson
  • Situație critică la Zaporojie, dacă nu sunt resurse pentru mentenanță, avertizează un fizician român
  • Mii de ruși au fugit în Turcia pentru a nu fi luați la război
  • Rusia a lansat luni dimineaţă 10 rachete S-300 asupra oraşului Zaporojie 
  • Jumătate dintre rușii mobilizaţi în regiunea Habarovsk, trimişi acasă, iar şeful comisariatului, demis
  • Noi localităţi eliberate de ucraineni în regiunea Herson din sudul ţării

Update 3 octombrie, 22:00 Franţa intenţionează să genereze costuri ale războiului "insuportabile" pentru Rusia, a afirmat luni premierul Elisabeth Borne.

"Obiectivul nostru este acelaşi ca la început: să facem costul războiului insuportabil pentru Rusia, să lovim dur economia rusă, pentru a împiedica finanţarea ofensivei militare. Rusia a lansat acest război şi ne forţează să reacţionăm", a afirmat premierul Franţei, Elisabeth Borne, citată de cotidianul Le Figaro.

"Sancţiunile vor continua atât timp cât Putin se va aventura în spirala conflictului şi a confruntării. Abandonarea sancţiunilor ar însemna abandonarea Ucrainei, ar însemna să renunţăm la valorile noastre, ar fi cedarea în faţa Rusiei. Franţa, patriotismul nu înseamnă abandon", a insistat Elisabeth Borne.

Update 3 octombrie, 19:55 Oficialii ucraineni au făcut un nou demers menit să convingă actuala administrație americană să le furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune, pe care Washingtonul evită momentan să le livreze.

Potrivit CNN, care citează surse oficiale, guvernul de la Kiev a oferit Statelor Unite o "vizibilitate completă și continuă" asupra listei cu ținte rusești preconizate de armata ucraineană.

Ca atare, SUA capătă "drept de veto" asupra obiectivelor ruse vizate de Kiev în operațiunile sale militare.

Măsura are rolul de a convinge administrația Biden că furnizarea de arme critice nu ar duce la lovituri în interiorul teritoriului rus.

SUA se tem că astfel de lovituri ar atrage Washingtonul și Moscova într-o confruntare directă.

Armele dorite de ucraineni sunt așa-numitele sisteme ATACMS cu rachete sol-sol care pot zbura în jur de 300 de kilometri până la țintă.

Update 3 octombrie, 19:35 Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie, s-a întors în siguranță la familia sa după ce a fost reținut de forțele ruse.

Un anunț în acest sens a fost făcut luni de șeful Agenției Nucleare pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

"Salut eliberarea lui Igor Murașov (...) Mi s-a confirmat că dl. Murașov s-a întors în siguranță la familia sa", a scris Grossi pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe a precizat, duminică, faptul că a discutat cu șeful AIEA, care l-a asigurat că Agenția "nu precupețește niciun efort pentru a asigura eliberarea" directorului răpit de forțele ruse.

Tot duminică, AIEA a precizat într-o declarație că a fost informată că Murașov s-ar afla "în detenție temporară".

El a fost arestat sâmbătă de o patrulă rusească.

Președintele companiei nucleare ucrainene de stat EnergoAtom, Petro Kotin, a menționat că directorul complexului atomo-electric de la Zaporojie se afla în mașina sa, venind dinspre centrala nucleară, atunci când a fost oprit, scos din vehicul, legat la ochi și dus într-o direcție necunoscută.

Update 3 octombrie, 18:55 Posibilitatea ca Rusia să atace un stat NATO este luată în serios la Washington.

Motivul: Kievul primește armament occidental prin țări NATO vecine Ucrainei.

Multe arme au intrat pe teritoriul Ucrainei din Polonia sau România.

Rușii ar putea ataca din Belarus anumite zone aflate situate dincolo de granița cu Polonia.

De asemenea, trupele Moscovei ar putea ataca din Marea Neagră, țintind obiective strategice din România.

"Cred că este foarte posibil ca el (Putin)  să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție, locuri de unde vin proviziile, inclusiv din interiorul Poloniei.

Senator american: "Cea mai mare temere e că Putin ar putea ordona atacarea unui centru NATO din Polonia"
Se vorbește mult despre un atac nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO. De exemplu, (un atac) vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție (...)

O lovitură împotriva unui centru de aprovizionare NATO dintr-un loc din Polonia ar ridica, cu siguranță, chestiunea unui atac direct împotriva unui aliat NATO", declară senatorul republican Marco Rubio.

Update 3 octombrie, 17:55 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că motivele pentru folosirea unei arme nucleare tactice de putere redusă sunt clar stabilite în doctrina de apărare a Federației Ruse și "nu pot exista alte considerente".

Peskov a făcut precizările după declarațiile liderului cecen Ramzan Kadîrov, care i-a cerut lui Putin să folosească o armă nucleară "cu randament redus" în Ucraina.

"Folosim arme nucleare în baza a ceea ce este menționat în doctrina relevantă, nu pot exista alte considerente aici", a mai spus Peskov.

Doctrina invocată de oficialul rus spune că Moscova poate utiliza armele nucleare dacă este atacat teritoriul Federației Ruse și este pusă în pericol însăși existența statului rus.

Făcându-se remarcat mai degrabă prin declarații belicoase decât prin succese militare, Ramzan Kadîrov, aliat fidel al lui Vladimir Putin, a îndemnat, sâmbătă, la utilizarea de "arme nucleare de mică putere" în Ucraina, în condițiile în care armata rusă se confruntă cu dificultăți și a fost nevoită să se retragă din orașul strategic Liman.

"După părerea mea, trebuie luate măsuri mai drastice, mergând până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră şi utilizarea de arme nucleare de mică putere", a declarat Kadîrov pe Telegram.

Update 3 octombrie, 16:55 Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că toate aspectele procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt "consumatoare de timp" şi că "trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state".

"România a susținut încă de la început toate demersurile pe care le-a făcut Ucraina. În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin şi să fie în măsură să reziste la efortul de război pe care îl face.

Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la Alianța Nord Atlantică sunt consumatoare de timp şi cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state", a afirmat Ciucă, întrebat în legătură cu poziția României pe această temă.

Trecută în plan secund de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie, chestiunea aderării Ucrainei la NATO a revenit în actualitate după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, săptămâna trecută, anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Anunțul anexării a fost imediat condamnat de statele occidentale și de NATO.

După declarația Kremlinului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa va semna o cerere de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică.

"Întreprindem o acțiune decisivă prin semnarea unei cereri în vederea candidaturii Ucrainei pentru integrarea accelerată în Alianţa Nord-Atlantică. Noi ne-am deschis deja, de facto, drumul spre NATO, am demonstrat compatibilitatea cu standardele Alianţei. (...) Iar acum Ucraina vrea acest lucru şi în manieră formală", a declarat Volodimir Zelenski.

Update 3 octombrie, 15:55 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat, luni, că îşi trimite trei dintre copiii săi, adolescenţi, să lupte în Ucraina.

Într-un mesaj postat pe Telegram, liderul cecen a precizat că fiii săi Ahmat, Eli şi Adam, în vârstă de 16, 15 şi respectiv 14 ani, urmează "de multă vreme" antrenamente militare pentru a învăța să utilizeze diferite arme.

"A venit timpul ca ei să se remarce într-o bătălie adevărată. Nu pot decât să salut hotărârea lor. Desigur, ei vor pleca în prima linie şi se vor afla în zonele cele mai dificile de pe linia de contact", a continuat Kadîrov.

"Am considerat întotdeauna că misiunea principală a unui tată este să-şi învețe băieții (...) să-şi apere familia, poporul şi patria. Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război!", a concluzionat el.

Liderul cecen are 14 copii, potrivit site-ului său oficial. Presa rusă susține că acesta ar avea chiar mai mulți urmași.

Făcându-se remarcat mai degrabă prin declarații belicoase decât prin succese militare, Ramzan Kadîrov, aliat fidel al lui Vladimir Putin, a îndemnat, sâmbătă, la utilizarea de "arme nucleare de mică putere" în Ucraina, în condițiile în care armata rusă se confruntă cu dificultăți și a fost nevoită să se retragă din orașul strategic Liman.

"După părerea mea, trebuie luate măsuri mai drastice, mergând până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră şi utilizarea de arme nucleare de mică putere", a declarat Kadîrov pe Telegram.

În plus, el l-a criticat pe Aleksandr Lapin, generalul însărcinat cu operațiunile de la Liman, apreciind că acesta nu a furnizat "informațiile şi munițiile necesare" soldaților angajați în menținerea sub control rus a acestui oraș din estul Ucrainei.

Update 3 octombrie, 14:55 Parlamentul de la Moscova începe, luni, procesul de aprobare a deciziei președintelui Vladimir Putin, de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Decizia președintelui rus, care încalcă Dreptul internațional, a fost luată în contextul în care armata ucraineană a înregistrat mai multe victorii în fața trupelor ruse, amenințând controlul Moscovei în regiunile acaparate în lunile de război.

Este de așteptat ca aprobarea anexărilor în parlamentul rus să fie o formalitate, deși procesul se va întinde pe mai multe zile, notează CNN.

Președintele rus și aliații săi controlează ambele camere parlamentare iar spațiul de dizidență politică s-a îngustat în ultimii ani, ca urmare a reprimării exercitate de stat, adaugă sursa citată.

Mișcările de la Kremlin, din Duma de Stat și din Consiliul Federației sunt în contrast puternic cu realitatea de pe front: o mare parte a teritoriului pe care Moscova îl revendică în Donețk se află în prezent sub controlul forțelor ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, duminică, recapturarea orașului strategic Liman din regiunea Donețk.

În plus, armata Kievului a anunțat recucerirea localităților Drobișeve și Torskoe, plasând trupele ucrainene într-o poziție mai favorabilă pentru a recupera regiunea Lugansk.

De asemenea, oficiali și propagandiști pro-ruși, citați de CNN, au anunțat, luni, că ucrainenii au avansat în Lugansk - aflat aproape în totalitate sub controlul Moscovei.

Trupele de apărare au eliberat la finele lui septembrie localitatea Bilogorivka și au constituit un punct de sprijin orientat spre Lîsîceansk, oraș din care ucrainenii s-au retras în luna iulie.

Update 3 octombrie, 13:55 Secretarul american al Apărării a comentat perspectiva ca Vladimir Putin să recurgă la folosirea armelor nucleare și a subliniat că asupra liderului de la Kremlin "nu există niciun control".

Astfel, potrivit lui Lloyd Austin, nu este imposibil ca Putin să folosească arme nucleare, în contextul în care acesta a formulat amenințări fără echivoc în acest sens la adresa Occidentului şi chiar a transmis că armele Rusiei sunt mai puternice decât cele deținute de Alianța Nord-Atlantică.

"Aceste amenințări nucleare nu constituie genul de lucruri pe care ne-am aștepta să le auzim de la liderii unor țări importante, cu astfel de capacități mari.

Ce ne putem aștepta să vedem?

Ne putem aștepta ca ucrainenii să continue să avanseze și să încerce să-şi recupereze tot teritoriul din interiorul granițelor lor suverane.

Nu cred că asta se va opri, iar noi vom continua să-i sprijinim în eforturile lor. Nu există niciun fel de control asupra domnului Putin.

Astfel, așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea lua o altă decizie similară", a spus oficialul american.

Update 3 octombrie, 13:25 Armata ucraineană a reușit să elibereze localitatea Torskoe în regiunea Doneţk.

Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serghei Cerevatîi.

El a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din această regiune, care a fost recucerit în weekend.

În zona oraşului Liman, a indicat Cerevatîi, forţele ucrainene capturează soldaţi ruşi care nu au reuşit să fugă şi încearcă să elimine minele lăsate în urmă de trupele Moscovei

Armata rusă a suferit sâmbătă a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, retrăgându-se din bastionul prorus Liman, la 24 de ore după ce Moscova a anexat ilegal această regiunea Donețk împreună cu altele trei în estul şi sudul ţării.

În legătură cu această retragere, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării declarase sâmbătă că, "din cauza riscului de a fi încercuite, forţele aliate ( adică trupele regulate ale armatei ruse, cele ale miliţiilor proruse şi ale mercenarilor Wagner, n.r.) au fost retrase din localitatea Liman pe poziţii mai avantajoase".

Tot luni, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a anunţat eliberarea a două aşezări în regiunea Herson: Arhangelskoe şi Miroliubivka.

Update 3 octombrie, 12:45 Situația de la Zaporojie a devenit mai instabilă după ce forţele ruse au lansat luni dimineaţă rachete sol-aer S-300 asupra centrul administrativ al regiunii omonime și după ce directorul centralei atomo-electrice a fost reținut de forțele ruse.

"Problemea care se pune, după oprirea reactoarelor nucleare de la Zaporojie, este cea a mentenanței, a calibrării, a măsurătorilor care trebuie făcute regulat (...) Din ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) rezultă că acolo este o situație critică dacă resursele de mentenanță și, mai ales, resursa umană, nu sunt adecvate pentru ca sistemele de siguranță să funcționeze în condiții normale", a declarat la Antena 3 CNN Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iași.

Atacul rusesc de luni asupra orașului Zaporojie a distrus obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, fără a oferi detalii.

Update 3 octombrie, 11:46 Mii de ruși au ales să fugă din țară pentru a nu fi nevoiți să lupte și să moară în Ucraina iar între destinațiile vizate se numără și un stat NATO.

Este vorba de Turcia, preferată pentru faptul că menține legăturile aeriene cu orașe din Rusia.

Pe teritoriul turc, fugarii sunt întâmpinați de ONG-uri înființate de expaţi ruși, care îi ajută să îşi găsească o locuință şi să se descurce cu birocrația locală.

"Săptămâna trecută a cam schimbat totul pentru mine și pentru sute de mii de oameni care au decis să părăsească Rusia. Motivul principal este evitarea pericolului personal de a fi recrutat în armata rusă. Oamenii care susțin acest război au început să își spună părerea și afirmă că nu înțeleg de ce are loc acest conflict.

Ei au început să spună că nu au vrut să se întâmple asta și, cu siguranță, nu vor să-și piardă prietenii, soții, frații și nu doresc ca ei înșiși să moară în acest război inutil. Și asta nu este doar părerea mea personală, asta aud pe internetul rusesc, asta aud pe grupurile ruse de Telegram", declară vloggerul Niki Proshin.

Un alt rus care a fugit de mobilizare este Maxim Bocearov, un bărbat de 38 de ani, director de vânzări în țara sa.

"Am decis să părăsesc Rusia pentru că nu voi lupta niciodată împotriva Ucrainei, împotriva poporului ucrainean. Aș vrea să spun că în tot acest timp, în toate aceste luni de război, am susținut Ucraina. Am ieșit să protestez la marșuri de la Moscova. Nu am tăcut, am vorbit pe internet. Am vorbit în viața reală. Am făcut chiar și câteva donații armatei ucrainene, dar această mobilizare a fost ultimul pas pentru mine. Nu voi intra niciodată în război împotriva poporului ucrainean. Vreau să spun poporului ucrainean că nu orice rus este ca un zombi cu creierul spălat", susține bărbatul.

Update 3 octombrie, 10:47 Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii Oleksandr Staruh pe contul său Telegram, potrivit Unian.

"Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!", a spus el, adresându-se localnicilor.

În aceeaşi postare, responsabilul ucrainean adaugă că, în afară de oraşul Zaporojie, au fost vizate alte două localităţi din apropiere.

Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, dar fără să ofere detalii.

"În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente", a indicat Kurtev, promiţând să revină ulterior cu mai multe detalii.

Conform unor informaţii preliminare, cel puţin o persoană a fost spitalizată ca urmare a atacului cu rachete împotriva centrului de reabilitare, unde învăţau copii cu nevoi speciale. Nu se ştie dacă este vorba de un adult sau de un copil.

Forţele ruse au ocupat de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina cea mai mare parte din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), unde se află situată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Cele mai mari oraşe din regiune - Berdiansk, Melitopol, Tokmak, Enerhodar - unde este situată centrala nucleară din Zaporojie - se află sub ocupaţie rusă. Centrul administrativ al regiunii se află însă sub controlul Ucrainei.

În perioada 23-27 septembrie, ocupanţii ruşi au organizat un aşa-zis referendum în regiunea Zaporojie şi Herson (sud) cu privire la desprinderea de Ucraina, formarea unui stat independent şi aderarea acestuia la Federaţia Rusă. La 30 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, precum şi a autoproclamatelor republici populare Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei, la Federaţia Rusă. Dar niciuna dintre ele nu este controlată în totalitate de trupele ruse, notează Unian.

Oraşul Zaporojie a fost supus bombardamentelor şi în cursul desfăşurării aşa-ziselor referendumuri, iar în ultimele zile inamicul şi-a intensificat atacurile. Cu o zi în urmă, invadatorii ruşi au lovit Zaporojie şi suburbiile sale cu patru rachete S-300, distrugând mai multe obiective de infrastructură industrială. 

Update 3 octombrie, 09:38 Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă, iar comisarul militar din regiunea rusă Khabarovsk a fost înlăturat, în cel mai recent eșec al înrolării haotice a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Pe câmpul de luptă, Putin a suferit un eșec usturător duminică, când forțele ucrainene au revendicat controlul total al centrului logistic din estul Rusiei, Lyman, cea mai importantă victorie din ultimele săptămâni.

Prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, după ce forțele sale au suferit înfrângeri majore pe câmpul de luptă din Ucraina, a dus la o nemulțumire generalizată și a forțat mii de oameni să fugă în străinătate.

Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că mai multe mii de bărbați s-au prezentat pentru înrolare în 10 zile, dar mulți dintre ei nu erau eligibili.

"Aproximativ jumătate dintre ei s-au întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecție pentru a intra în serviciul militar", a declarat Degtyarev într-o postare video pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a precizat că comisarul militar al regiunii a fost înlăturat, dar că demiterea sa nu va afecta mobilizarea.

Mobilizarea a fost anunțată ca înrolându-i pe cei cu experiență militară, dar de multe ori a părut să nu țină cont de dosarele de serviciu, de sănătate, de statutul de student și chiar de vârstă.

Armata ucraineană a declarat la începutul zilei de luni că forțele ruse au folosit rachete, lovituri aeriene și artilerie în atacuri asupra a 35 de așezări în ultimele 24 de ore. Forțele aeriene ucrainene au atacat un post de comandă, depozite de arme și un complex de rachete antiaeriene, și au doborât un elicopter, un avion de atac și opt drone, a precizat aceasta.

Guvernatorul regiunii Zaporojie a declarat că forțele rusești au atacat orașul Zaporojie și satele din apropiere în timpul nopții, cu cel puțin 10 rachete.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Update 3 octombrie, 08:19 Președintele Ucrainei afirmă că forțele țării au eliberat micile așezări Arkhanhelske și Myrolyubivka din regiunea Herson, în sudul țării.

Volodimir Zelenski a menționat cele două așezări în discursul său nocturn, atunci când a mulțumit unor unități specifice ale forțelor ucrainene pentru că s-au distins pe linia frontului.

Anterior, în discursul său, Zelenski a spus, fără a oferi detalii, că succesul forțelor ucrainene nu se limitează la Lyman, în regiunea Donețk.

El a mai spus că răpirea directorului general al centralei nucleare Zaporizhzhia, ocupată de ruși în Ucraina, a fost un act de terorism. "Acesta este un alt exemplu de act clar de teroare rusă, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeapsă din ce în ce mai mare", a declarat Zelenski.

O patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov, potrivit companiei de stat care se ocupă de centrala electrică, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că Rusia a confirmat această acțiune.

Update 3 octombrie, 07:45 În discursul de duminică seară către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis.

„Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat președintele ucrainean în discursul său. Potrivit agenției ucrainene Ukrinform, liderul de la Kiev a mai vorbit și despre vizita soţiei sale Olena Zelenska în Turcia, împreună cu o delegaţie de oficiali ucraineni.

„S-au întâmplat lucruri importante astăzi în Turcia, în timpul vizitei Primei Doamne a Ucrainei, a şefului administraţiei prezidenţiale şi altor reprezentanţi ai noştri. În prezenţa Olenei, prima corvetă dintre cele care se vor construi pentru ţara noastră de către Turcia a fost lansată. Este corveta Hetman Ivan Mazepa. Construirea corvetei a început în 2021. Nu există motive pentru ca proiectul nostru de a construi o nouă flotă pentru Ucraina să eşueze. Vom implementa toate planurile. Scopul nostru este că creăm o bază în toată regula pentru construirea şi mentenanţa navelor în Ucraina. Andrii Iermak şi delegaţia ucraineană au vizitat facilităţile companiei Baykar, care produce în special cunoscutele drone Bayraktar pentru noi. Această reuniune nu este însă simbolică, ci una practică. Ne pregătim să creăm un centru de pregătire şi o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, precum şi să fabricăm împreună motoare de aparate de zbor. Cu siguranţă vom implementa aceste proiecte”, a transmis Zelenski.

„Ucraina a fost şi va fi mereu unul dintre centrele europene pentru industria militară şi de aviaţie. Şi sunt mândru că pot spune aceste cuvinte absolut justificat, în baza rezultatelor celei de-a 221-a zi a războiului Rusiei împotriva ţării noastre. A fost şi o întâlnire între primele doamne ale Ucrainei şi Turciei şi le mulţumesc preşedintelui Erdogan şi soţiei sale Emine pentru susţinerea continuă eforturilor noastre de readucere a păcii”, a adăugat președintele ucrainean.

*

Duma de Stat din Rusia va ratifica, astăzi, "tratatele internaţionale de anexare" semnate cu regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat preşedintele instituţiei, Viaceslav Volodin. Ulterior, marţi, va fi rândul Consiliului Federaţiei (Senatul Rusiei) să ratifice "tratatele", după care preşedintele Vladimir Putin va promulga legea federală pe această temă.

După eşecul răsunător de la Lyman, forţele ocupante ale Rusiei se confruntă cu critici dure, chiar din interiorul Kremlinului, în timp ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că Ucraina poate respinge orice atac al Rusiei, la fel cum a făcut la Lyman.

Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat astăzi Secretarul General al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

"Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează Kievului", a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru NBC.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un mesaj video, că Occidentul susţine Ucraina, care îşi va proteja independenţa şi suveranitatea.

"Pentru că ne aflăm pe pământul nostru. Adevărul este de partea noastră. Şi întreaga lume civilizată este alături de noi. Noi luptăm pentru ceea ce este adevărat pentru orice popor de pe planetă - pentru viaţă şi libertate, pentru dreptul la fericire pentru toate familiile noastre, pentru copiii noştri", a mai spus Zelenski.

Război în Ucraina, 2 octombrie | Înfrângere uriaşă pentru ruşi la Lyman

Război în Ucraina, 1 octombrie | Ruşii s-au retras din oraşul Lyman, după ce au fost înconjuraţi de ucraineni

Război în Ucraina, 30 septembrie | Zelenski anunţă că Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO prin procedură rapidă

Război în Ucraina, 29 septembrie | Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Război în Ucraina, 28 septembrie | SUA anunță un nou ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close