Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 501. Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși

Război în Ucraina, ziua 501. Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși

Război în Ucraina, ziua 501. O explozie puternică s-a auzit duminică în orașul Melitopol, aflat în partea ocupată de ruși a regiunii Zaporijjea din sud-estul Ucrainei, potrivit Sky News.

Război în Ucraina, ziua 501. Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    09 Iul 2023   •   21:30

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • O explozie puternică s-a auzit în Melitopol, orașul ocupat de ruși
  • Primarul Kievului: aproximativ 170 de locuitori au fost uciși de la începutul războiului
  • Rusia susţine că a doborât rachete deasupra Crimeii
  • Aproape 500 de copii, ucişi de la începutul războiului în Ucraina
  • Vladimir Putin l-ar fi înlocuit pe generalul Gherasimov de la comanda operaţiunii din Ucraina
  • Zelenski s-a întors în Ucraina, din Turcia, cu comandanţii Regimentului Azov
  • Mercenarii lui Prigojin se pregătesc să plece în Belarus
  • Prin livrarea armelor cu dispersie, Washingtonul devine complice la decesele în rândul civililor, reacţionează Rusia
  • Recean: Acest război injust trebuie să se termine acum
  • Marea Britanie: Peste 8.700 de civili au murit în Ucraina
  • Evgheni Prigojin spune că Vladimir Putin a fost minţit şi că războiul nu era necesar
  • Volodimir Zelenski, mesaj de pe Insula Şerpilor pentru a comemora 500 de zile de război
  • Casa Albă confirmă decizia privind furnizarea de muniţie cu fragmentare Ucrainei

Update 21.30. O explozie puternică s-a auzit duminică în orașul Melitopol, aflat în partea ocupată de ruși a regiunii Zaporijjea din sud-estul Ucrainei, potrivit Sky News.

Ivan Fedorov, primarul ucrainean al orașului, a spus că locuitorii au auzit duminică o "explozie puternică" în nordul localității.

Fedorov, care a fost destituit de ruși atunci când orașul ucrainean a fost ocupat de armata rusă, a scris pe Telegram că se pare că "ceva s-a întâmplat" la o bază militară din satul vecin Zarichne.

Update 20.25. Aproximativ 170 de civili au fost uciși în atacurile rusești asupra capitalei Ucrainei, a declarat Vitali Klitschko.

Mai mult de 400 de clădiri rezidențiale au fost distruse de la începutul invaziei, a adăugat el.

Kievul a fost vizat în repetate rânduri de atacurile aeriene rusești, multe dintre acestea având loc noaptea.

Update 19.45. O serie de înalţi oficiali ai Administraţiei şi din sectorul Apărării i-au contactat pe congresmenii americani pentru a vedea dacă aceştia ar fi de acord cu trimiterea unor astfel de muniţii, după cum au declarat pentru Washington Post o serie de persoane la curent cu subiectul.

Administraţia Biden se arată preocupată de urmările unei asemenea decizii şi de posibilul efect negativ pe termen lung asupra populaţiei civile, având în vedere că astfel de bombe ar putea lăsa în urmă o serie de bombe mai mici rămase neexplodate, al căror efect mortal s-ar putea păstra zeci de ani.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a respins în luna februarie cererea Kievului de a primi muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu furnizează asemenea armament.

Update 18.55. Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât patru rachete duminică, au spus oficiali ruşi, una deasupra peninsulei Crimeea, anexată, şi trei deasupra regiunilor ruseşti Rostov şi Briansk de la graniţa cu Ucraina, relatează AFP.

O rachetă de croazieră a fost doborâtă în apropiere de oraşul Kerci din peninsula Crimeea, fără să se fi produse daune sau victime, a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram guvernatorul instalat de Rusia, Serghei Aksionov.

El nu a precizat de unde a fost lansată racheta.

Crimeea a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, însă la nivel internaţional este recunoscută ca parte a Ucrainei.

Update 16.35. Forțele ruse au doborât duminică o rachetă ucraineană în zona podului Kerci, anunță autoritățile instalate de Moscova în Crimeea.

Apărarea antiaeriană a Rusiei a doborât o rachetă de croazieră în zona oraşului Kerci, în Crimeea, a susţinut guvernatorul impus de ocupantul rus în peninsula ucraineană, Serghei Aksionov.

"În zona Kerci, forţele de apărare antiaeriană au doborât o rachetă de croazieră", a scris Aksionov pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui, nu s-au înregistrat victime.

Update 15.35. Procuratura ucraineană susține că aproape 500 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina.

Cel puțin 494 de copii au fost uciși de la începutul războiului, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei, potrivit Sky News. De asemenea, mai mult de 1.000 de copii au fost răniți, susține sursa menționată.

"Aceste cifre nu sunt definitive", mai susțin procurorii care adună date din teritoriile ocupate, din cele eliberate și din cele aflate pe linia frontului.

Update 14.50. Propaganda rusă anunţă că Vladimir Putin l-a schimbat pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, de la conducerea operaţiunii militare din Ucraina. Putin l-ar fi revocat pe generalul Gherasimov, iar în locul său l-ar fi numit pe generalul Serghei Surovikin, şeful Forţelor Aeriene ale Rusiei.

Update 14.40. Potrivit revistei National Defense, războiul din Ucraina este un teren de testare fără precedent pentru inteligenţa artificială. Se folosesc drone şi alte muniţii sofisticate, de ambele părţi, plus capacităţi autonome îmbunătăţite de inteligenţa artificială în zbor, ţintire şi tragere. Ministerul Transformării Digitale de la Kiev a anunţat că a analizat zece platforme AI înainte de a decis să îşi creeze propria platformă îmbunătăţită în permanenţă de inginerii ucraineni.

Proiectul a fost demarat la câteva luni după declanşarea invaziei ruse şi a fost implementat după alte câteva luni, înainte de sfârşitul anului 2022. Potrivit MSN, armata IT a Ucrainei ar avea 250.000 de experţi dispuşi să dezvolte tehnologia pentru a apăra ţara în faţa invaziei ruşilor.

Update 14.10. Comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, care s-a întors sâmbătă din Turcia în Ucraina spune că se va întoarce pe front, potrivit hromadske.ua.

"Încă o dată, vreau să îi mulțumesc sincer domnului președinte, echipei sale, Forțelor de Apărare și fiecărui soldat. (...) Cred cu tărie că armata este un efort de echipă. Și de astăzi vom continua lupta împreună. Cu siguranță ne vom spune cuvântul în luptă. Cel mai important lucru astăzi este că armata ucraineană a preluat inițiativa strategică în prima linie. În fiecare zi înaintăm, distrugem inamicul, eliberăm teritoriile ocupate temporar. Sunt sigur că vom face tot posibilul și imposibilul pentru a grăbi acest proces", spune Prokopenko.

Întrebat dacă se va întoarce pe front, el spune: "Desigur. De aceea ne-am întors în Ucraina".

Cinci lideri militari ucraineni, printre care comandanții Regimentului Azov Denis Prokopenko și Sviatoslav Palamar, s-au întors sâmbătă în Ucraina, împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

Update 13.30. Liderul separatiştilor ceceni, Ramzan Kadîrov, a plecat în vacanţă în plină contraofensivă ucraineană. Kadîrov şi-a luat concediu şi a făcut publică informaţia pe site-ul său oficial, acolo unde a explicat că şi-a delegat atribuţiile unui adjunct, şeful Guvernului Republicii Cecene.

Update 09.40. Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, dacă Ucraina va fi primită în NATO, ar însemna un "al treilea război mondial".

Într-un mesaj pe Telegram, oficialul rus a lansat o serie de jigniri la adresa președintelui american Joe Biden, despre care a spus că "suferă de demenţă severă" și că vrea să provoace un "armaghedon nuclear".

Update 08.30. Sâmbătă, 8 iulie, au avut loc peste 30 de ciocniri între forțele ucrainene și cele ruse în 4 direcții, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook, relatează Ukrainska Pravda.

"În ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au lansat un alt atac aerian și cu rachete pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete antiaeriene ghidate din sistemul de apărare aeriană S-300 și UAV-uri (drone – n.r.) iraniene de tip Shahed. Ca urmare a activității de luptă a apărării aeriene a Forțelor de Apărare ucrainene, 5 dintre aceste drone de atac au fost distruse. O parte dintre dronele de atac au lovit instalații industriale și facilități de infrastructură din regiunile Dnipropetrovsk și Kirovohrad”, se menționează în raportul armatei ucrainene.

Update 07.40. Comisia pentru buget a Parlamentului german a aprobat achiziționarea de muniție suplimentară care va fi folosită atât pentru nevoile Bundeswehr (Armata Germană), cât și pentru a sprijini Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Berlin, citat de Ukrainska Pravda.

"Atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat în mod fundamental domeniul de aplicare al politicii de securitate. Acest lucru obligă la achiziționarea de muniție suplimentară – atât pentru forțele armate germane, cât și pentru forțele armate ale Ucrainei. Ucraina luptă pentru independența sa cu ajutorul tancurilor de luptă Panzerhaubitz 2000 și Leopard 2. Nevoile de obuziere de artilerie de 155 mm și de obuze pentru tancuri de luptă de 120 mm sunt îndeplinite cu ajutorul Germaniei", se arată într-un comunicat al ministerului german.

Cinci lideri militari ucraineni, printre care comandanții Regimentului Azov Denis Prokopenko și Sviatoslav Palamar s-au întors, ieri, în Ucraina, împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

În timpul unui asediu rusesc, luptătorii ucraineni care apărau uzina siderurgică din Mariupol au fost forțați să se predea. Moscova i-a eliberat pe unii dintre ei în timpul unui schimb de prizonieri intermediat de Ankara, în condiții care impuneau comandanților să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

Zelenski a postat pe Twitter un videoclip cu ei urcându-se în avion alături de el: "Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă".

Întoarcerea în Ucraina a cinci comandanţi ucraineni care se aflau în Turcia reprezintă o "încălcare flagrantă" a acordului pentru schimbul de prizonieri care a fost negociat de Ankara anul trecut, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce preşedintele Volodimir Zelenski, care s-a întors de la Istanbul, a anunţat că i-a adus cu el acasă pe cei cinci foşti luptători de la uzina Azovstal din Mariupol.

Război în Ucraina, 8 iulie Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia

Război în Ucraina, 7 iulie | "Lipsa unității NATO față de aderarea Ucrainei și Suediei slăbește alianța", spune Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 6 iulie | Bilanțul bombardamentelor ruse din Liov a ajuns la cinci morți și zeci de răniți

Război în Ucraina, 5 iulie AIEA a dezvăluit ce a găsit în urma inspecției la centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 4 iulie Rusia acuză SUA și NATO că susțin atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close