Antena 3 CNN Externe Refacerea vederii la persoanele nevăzătoare este pe punctul de a deveni realitate

Refacerea vederii la persoanele nevăzătoare este pe punctul de a deveni realitate

Descoperirile recente de la Institutul Olandez pentru Neuroștiințe (NIN) arată că implanturile recent dezvoltate de înaltă rezoluție în cortexul vizual fac posibilă recunoașterea formelor și percepțiilor induse artificial.

Refacerea vederii la persoanele nevăzătoare este pe punctul de a deveni realitate
Sursa foto: HEPTA
de Claudia Popovici    |    04 Dec 2020   •   22:15

Ideea de a stimula creierul printr-un implant pentru a genera percepții vizuale artificiale nu este nouă și datează din anii 1970.

Cu toate acestea, spun cercetătorii, sistemele existente sunt capabile să genereze doar un număr mic de "pixeli” artificiali la un moment dat.

La Institutul Olandez pentru Neuroștiințe (NIN), cercetătorii dintr-o echipă condusă de Pieter Roelfsema folosesc acum noi tehnologii de producție și implantare, inginerie de material de ultimă generație, fabricarea microcipurilor și microelectronică, pentru a dezvolta dispozitive mai stabile și mai durabile decât implanturile anterioare.

Primele rezultate sunt foarte promițătoare

Echipa a dezvoltat implanturi de înaltă rezoluție formate din 1.024 electrozi și implantate în cortexul vizual la două maimuțe care aveau probleme cu vederea.

Scopul lor a fost de a crea imagini interpretabile prin livrarea simultană de stimulare electrică prin intermediul mai multor electrozi, pentru a genera o percepție care era compusă din fosfene multiple.

"Numărul de electrozi pe care i-am implantat în cortexul vizual și numărul de pixeli artificiali pe care îi putem genera pentru a produce imagini artificiale de înaltă rezoluție este fără precedent", spune Roelfsema, potrivit siteului nin.nl

Maimuțele au trebuit mai întâi să efectueze o sarcină comportamentală simplă în care au făcut mișcări ale ochilor pentru a raporta locația unei fosfene care a fost provocată în timpul stimulării electrice printr-un electrod individual.

Au fost, de asemenea, testați pe sarcini mai complexe, cum ar fi o sarcină de direcție a mișcării, în care micro-stimularea a fost livrată pe o secvență de electrozi și o sarcină de discriminare a literelor, în care micro-stimularea a fost livrată simultan pe 8-15 electrozi.

Maimuțele au recunoscut cu succes forme și percepții, inclusiv linii, puncte în mișcare și litere, folosind viziunea lor artificială

"Implantul nostru are interfata direct cu creierul, ocolind etapele anterioare ale procesarii vizuale prin ochi sau nervul optic. Prin urmare, în viitor, o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată pentru restabilirea vederii scăzute la persoanele nevăzătoare care au suferit leziuni sau degenerare a retinei, ochiului sau nervului optic, dar al căror cortex vizual rămâne intact ”, a explicat Xing Chen, cercetător postdoctoral în echipa lui Roelfsema.

 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close