Antena 3 CNN Externe Referendum în Croaţia pentru ÎMPIEDICAREA căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Referendum în Croaţia pentru ÎMPIEDICAREA căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Referendum în Croaţia pentru ÎMPIEDICAREA căsătoriilor între persoane de acelaşi sex
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
01 Dec 2013   •   12:15
Croaţii au început să voteze, duminică, pe tema unei revizuiri a Constituţiei, ce urmăreşte să împiedice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, un vot cerut de organizaţiile neguvernamentale conservatoare dar denunţat drept discriminator de millitanţii pentru drepturile omului, relatează AFP, conform Mediafax.
Întrebarea la care sunt chemaţi să răspundă alegătorii este dacă sunt de acord cu definirea căsătoriei prin Constituţie drept "o uniune între un bărbat şi o femeie" în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, devenită recent membru UE şi unde Biserica Catolică, ce susţine pe deplin organizarea acestui referendum, joacă un rol foarte important.
Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 18.00 GMT (20.00 GMT). Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul serii. 
"Noi suntem o ţară catolică şi familia este foarte importantă în zilele noastre, de ce să distrugem ce a existat timp de secole?", întreabă Jasna Badovinaţ, o pensionară în vârstă de 62 de ani, după ce a votat pentru adoptarea acestui amendament.
Bozena Ivezici, în vârstă de 60 de ani, funcţionară, a votat împotrivă.
"Interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex ar fi un pas înapoi pentru societatea noastră, fiecare are dreptul să aibă o familie şi majoritatea nu poate impune deciziile sale minorităţii", a apreciat el.
Guvernul de centru-stânga, militanţii pentru drepturile omului şi figuri centrale ale societăţii civile locale au făcut apel în ultimele zile la cetăţeni să voteze împotriva unui astfel de amendament. 
"Este ca şi cum ai fi obligat să ceri permisiunea a patru milioane de persoane ca să te căsătoreşti. Exact aşa trăim această situaţie eu şi logodnicul meu", a mărturisit Ljubomir Mateljan, în vârstă de 31 de ani, un militant gay.
Alţi militanţi au avertizat împotriva unei "avalanşe" de iniţiative similare pentru reducerea drepturilor altor grupuri minoritare. 
"Pentru prima dată, încălcarea drepturilor omului ar intra în Constituţie", afirmă Iva Grgic. "Acum este rândul acestui grup, apoi poate al altuia. Fiecare dintre noi, în alegerea stilului său de viaţă, poate fi următoarea victimă".
Sâmbătă, peste 1.000 de persoane au mărşăluit la Zagreb, sfidând ploaia şi scandând "Constituţia nu este o jucărie", pentru a cere alegătorilor să voteze împotriva revizuirii Constituţiei care, în forma actuală, nu conţine nicio definiţie a căsătoriei. 
Înconjuraţi de un important dispozitiv de poliţie, manifestanţii purtau pancarte pe care se putea citi "homosexualitatea nu este o alegere, dar ura este" sau "votează pentru demnitatea ta".
"Sunt multe motive împotriva acestui referendum. Motivul acestei schimbări a Constituţiei este să facă viaţa dificilă cetăţenilor noştri care constituie o minoritate sexuală", a declarat pentru AFP Damir Kovacici, un inginer în vârstă de 34 de ani, venit să manifesteze împreună cu soţia sa. 
În paralel, militanţi favorabili interzicerii căsătoriei între persoane de acelaşi sex, distribuiau în Zagreb fluturaşi pe scria: "o femie + un bărbat = un copil, fiecare copil are nevoie de un tată şi o mamă".
Aproximativ 30 de medici ginecologi din cadrul principalei maternităţi din Zagreb au ieşit în faţa spitalului pentru a-şi exprima opoziţia faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Potrivit unui sondaj, 68 la sută dintre alegători susţin că vor să voteze în favoarea amendării Constituţiei, duminică, faţă de 27 la sută care afirmă că vor vota împotrivă. 
Fosta republică iugoslavă, care a aderat la UE în iulie, a parcurs un drum lung de la prima sa Gay Pride, în 2002, când participanţii la marş au fost agresaţi de extremişti.
De atunci, atitudinea faţă de drepturile homosexualilor s-a ameliorat treptat. 
 
În 2003, Croaţia a acordat cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi ca celor heterosexuale care trăiesc în uniune liberă, între care un fel de recunoaştere a deţinerii în comun a unor bunuri.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close