Antena 3 CNN Externe Refugiații romi se întorc acasă în Ucraina după ce au fost tratați prost în Europa

Refugiații romi se întorc acasă în Ucraina după ce au fost tratați prost în Europa

Organizațiile caritabile spun că mulți dintre cei 50.000 de romi care au fugit din Ucraina imediat după invazia rusă se întorc în Ucraina, în ciuda războiului care continuă, din cauza relelor tratamente din țările gazdă.

Refugiații romi se întorc acasă în Ucraina după ce au fost tratați prost în Europa
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Apr 2022   •   19:20

Refugiații de etnie romă care au căutat adăpost peste graniță se întorc în Ucraina devastată de război, după un tratament nefavorabil din partea țărilor gazdă din Europa, susțin organizațiile pentru drepturile omului.

Deși nu există cifre exacte, mulți dintre cei aproximativ 50.000 de romi care au devenit refugiați când Rusia a invadat Ucraina în februarie își fac bagajele și se întorc acasă la doar câteva săptămâni după ce au fugit.

Unii s-au întors când au auzit că zonele lor nu sunt vizate de trupele ruse, a explicat Jonathan Lee, manager de advocacy și comunicații la Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC).

„Alții s-au întors pentru că s-au confruntat cu condiții mai proaste în țara gazdă și cu puțină asistență din partea autorităților publice, așa că nu au putut să se stabilească”, a spus Lee.

Înarmați cu puțin mai mult decât hainele de pe ei și împovărați de o lungă istorie de discriminare și persecuție mortală în țările europene, refugiații romi sunt considerați unele dintre cele mai vulnerabile victime ale acestui război.

„Din rapoartele pe care le primim săptămână de săptămână, este norma că romii se vor confrunta cu neglijență, abuz verbal sau tratament inegal în lucruri precum furnizarea de alimente și medicamente de urgență, cazare și transport”, a spus Lee pentru The Independent.

Și, în timp ce ERRC susține că încă nu au văzut dovezi ale unor abuzuri sistematice ale drepturilor omului ale refugiaților romi de către autorități, „amploarea maltratării din partea multor persoane și grupuri din diferite țări a fost uluitoare”, a spus Lee.

Anzhelika Bielova, o activistă romă și voluntară la ERRC, a declarat că a primit o serie de rapoarte de rele tratamente din mai multe țări europene.

De la hrană și aranjamente de trai necorespunzătoare în Moldova, până la a fi dat afară din centrele de primire și trimis în orașe îndepărtate din Republica Cehă și a primi mai puțin ajutor decât familiile ne-romi, a spus ea pentru The Independent.

Amploarea maltratării din partea multor indivizi și grupuri din diferite țări a fost uluitoare

Potrivit lui Bielova, discriminarea a fost un factor cheie în decizia oamenilor de a se întoarce într-o zonă de război, în ciuda pericolelor evidente.

În plus, „nivelul scăzut de educație al comunității... creează incapacitatea de a găsi un loc de muncă, de a găsi cazare, de a obține ajutor”, a adăugat ea. „Prin urmare, oamenii sunt forțați să se întoarcă în pericol, dar [este] acasă, unde pentru ei totul este clar și există o viață normală.”

Înainte de a se confrunta cu provocările de a fi refugiați romi într-o țară europeană, mulți membri ai comunității fără pașapoarte se temeau că nici măcar nu vor trece granița în siguranță.

„Deși țările UE pot oferi acte de identitate temporare pentru apatrizii care solicită azil – în practică, aceasta depinde adesea de punctul de trecere a frontierei sau chiar de polițistul de frontieră de serviciu, dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a spus Lee.

Potrivit Națiunilor Unite, între patru și opt procente din cei 400.000 de romi din Ucraina nu au pașapoarte.

„Mulți romi fără documente au trecut în schimb în Moldova (care și-a deschis granița complet), dar s-au confruntat cu segregarea de ne-romi acolo în centrele de primire a refugiaților în condiții precare de viață”, a adăugat el.

Însă cu mult înainte ca trupele ruse să pătrundă în Ucraina vecină și să strămute mai mult de 11 milioane de oameni, comunitatea de romi s-a întâlnit față în față cu discriminarea violentă.

În 2018, Human Rights Watch a raportat că atacatorii mascați au urmărit femei și copii cu pietre și spray cu piper după ce au incendiat corturile într-o așezare de romi din Kiev.

În 2021, membrii unui grup radical care poartă torțe aprinse au mers din ușă în ușă în orașul Irpin, cerând violență împotriva rezidenților romi locali, ca răspuns la atacul raportat asupra unui bărbat de către doi adolescenți romi.

După ani de discriminare, războiul a exacerbat situația deja precară a romilor.

Astăzi, zeci de mii de membri ai comunității de romi se găsesc departe de casă, în țări care nu au primit niciodată romi și au lucrat adesea pentru a-i marginaliza.

„Auzim deja că romii nu sunt refugiați adevărați – există acuzații că romii sunt simpli migranți economici care profită de ajutorul umanitar. Acesta este același argument care a fost folosit împotriva refugiaților romi care scăpau de războiul din Kosovo cu peste 20 de ani în urmă; este aceeași acuzație adusă nord-africanilor care traversează Marea Mediterană cu barca,” a explicat Lee.

„Este o retorică periculoasă care ar putea duce la pericolul foarte real al încălcării drepturilor omului împotriva refugiaților romi din țările gazdă, în special în cele care se învecinează cu Ucraina, unde se află un număr mare de romi marginalizați”.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina refugiati romi
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close