Antena 3 CNN Externe Relaţiile Bucureşti-Moscova în perioada preşedinţiei lui Putin

Relaţiile Bucureşti-Moscova în perioada preşedinţiei lui Putin

Relaţiile Bucureşti-Moscova în perioada preşedinţiei lui Putin
02 Mar 2008   •   10:54

Transnistria, comerţul cu energie şi bazele militare americane din România sunt principalele coordonate care au dominat relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova în ultimii ani. Atacurile au venit mai ales din partea Bucureştiului: fie că Marea Neagră devine un lac rusesc, fie că Moscova foloseşte energia ca instrument de presiune politică. Moscova, însă, n-a făcut decât să ignore atacurile. Oficialii ruşi au reacţionat doar când în România au apărut bazele militare americane.

Zagreb, iunie 2007. Summitul liderilor din Europa de sud-est dedicat energiei. Invitat de onoare, nimeni altul decât preşedintele rus Vladimir Putin. Şeful Kremlinului a avut întâlniri bilaterale cu toţi reprezentanţii ţărilor participante. Mai puţin cu preşedintele român. Atitudinea distantă a liderului rus era explicabilă prin prisma atacurilor lansate de preşedintele României care a acuzat Rusia că foloseşte energia ca instrument pe presiune politică. Dar relaţiile cu Rusia au fost tensionate chiar de la începutul mandatului lui Traian Băsescu.

În 2005, la San Francisco, Traian Băsescu a comparat Marea Neagră cu un ?lac rusesc" şi a propus ?intervenţia comunităţii internaţionale în conflictele îngheţate din zonă, înainte ca soluţia să ajungă una militară". Un an mai târziu, în ianuarie 2006, îi repezea pe parlamentari ruşi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg cu deja celebra întrebare retorică ?Eu v-am intrebat de ce aţi stat 30 de ani în România??.

Prezenţa bazelor militare americane în România nu a fost o veste bunã pentru Moscova. Şefii armatei ruse s-au declarat alarmaţi că Rusia va fi practic înconjurată de baze militare americane. De la Kremlin, nu s-au auzit însă niciodată riposte faţă de declaraţiile liderului de la Bucureşti. Transnistria a fost o altă problemă care a procupat administraţia de la Bucureşti. România nu a fost luată în considerare ca parte direct interesată în conflict, însă poziţia Bucureştiului a fost întotdeauna potrivnică prezenţei trupelor ruseşti în zona transnistreană.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close