Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Avertisment de la Moscova. ”Este calea declanșării unui nou conflict pe Nistru”

Avertisment de la Moscova. ”Este calea declanșării unui nou conflict pe Nistru”

Avertisment de la Moscova. ”Este calea declanșării unui nou conflict pe Nistru”
Sursa foto: Foto: Wikipedia
31 Iul 2017   •   10:20

Moscova consideră "inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene" care vizează încetarea "misiunii de menţinere a păcii" a trupelor ruse în Transnistria, a declarat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, referindu-se la solicitările Chişinăului ca actuala misiune din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional, relatează mass-medie moldovene, care citează agenţia presă transnistreană Novostipmr. 

Diplomatul rus a făcut o declaraţie în acest sens sâmbătă, la Tighina (Bender), în cadrul ceremoniilor organizate de administraţia de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii trupelor ruse în Transnistria. 

"Noi considerăm ca inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene vizând încetarea misiunii de pace a Rusiei în Transnistria. Aceasta este calea spre declanşarea unui nou conflict pe Nistru, care va atrage Rusia într-un nou focar de tensiune", a declarat ambasadorul rus. El a pledat ca "forţa rusă de menţinere a păcii" în Transnistria să-şi îndeplinească misiunea până la capăt. 

Totodată, Muhametşin a condamnat decizia autorităţilor de la Bucureşti de a nu permite avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să tranziteze vineri teritoriul României, ceea ce a dus la anularea vizitei acestuia la Chişinău şi în Transnistria, precum şi decizia guvernanţilor moldoveni de a nu permite intrarea în Republica Moldova a unei delegaţii de artişti şi politicieni ruşi care urmau să participe la ceremoniile respective. 

"Se creează impresia că cineva este interesat în deteriorarea climatului general al relaţiilor moldo-ruse. Cineva parcă doreşte să semene discordie şi neîncredere între ţările noastre", a spus el, citat de Novostipmr. 

În acest context, portalul Deschide.md aminteşte că, la începutul lunii iulie, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut în cadrul unei vizite în SUA retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi înlocuirea actualei misiuni din Transnistria cu o alta, cu mandat internaţional, subliniind că orice încercare a Chişinăului de a găsi o soluţie cu Tiraspolul a suferit un eşec. 

Plahotniuc a mai afirmat că formatul de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori) a fost incapabil să identifice până în prezent o soluţie la conflictul transnistrean, iar discuţiile privind statutul special al Transnistriei nici nu au început. 

După ce vicepremeirul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a anunţat că vrea să meargă la Chişinău şi apoi la Tiraspol cu două avioane militare, guvernul moldovean a transmis fără echivoc că nici Rogozin, nici artiştii ruşi şi nici alţi oficiali din Federaţia Rusă - care urmau să participe la ceremonia oficială dedicată aniversării a 25 de ani de la instituirea forţelor de pace din Transnistria - nu sunt bineveniţi la Chişinău. 

De altfel, tot săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi din parlamentul Republicii Moldova au semnat o declaraţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: avertisment Rusia Moscova Transnistria razboi
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close