Avertisment de la Moscova. ”Este calea declanșării unui nou conflict pe Nistru”

31 Iul 2017   •   10:20
Avertisment de la Moscova. ”Este calea declanșării unui nou conflict pe Nistru” Foto: Wikipedia

Moscova consideră "inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene" care vizează încetarea "misiunii de menţinere a păcii" a trupelor ruse în Transnistria, a declarat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, referindu-se la solicitările Chişinăului ca actuala misiune din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional, relatează mass-medie moldovene, care citează agenţia presă transnistreană Novostipmr. 

Diplomatul rus a făcut o declaraţie în acest sens sâmbătă, la Tighina (Bender), în cadrul ceremoniilor organizate de administraţia de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii trupelor ruse în Transnistria. 

"Noi considerăm ca inadmisibile şi nefondate planurile şi acţiunile autorităţilor moldovene vizând încetarea misiunii de pace a Rusiei în Transnistria. Aceasta este calea spre declanşarea unui nou conflict pe Nistru, care va atrage Rusia într-un nou focar de tensiune", a declarat ambasadorul rus. El a pledat ca "forţa rusă de menţinere a păcii" în Transnistria să-şi îndeplinească misiunea până la capăt. 

Totodată, Muhametşin a condamnat decizia autorităţilor de la Bucureşti de a nu permite avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să tranziteze vineri teritoriul României, ceea ce a dus la anularea vizitei acestuia la Chişinău şi în Transnistria, precum şi decizia guvernanţilor moldoveni de a nu permite intrarea în Republica Moldova a unei delegaţii de artişti şi politicieni ruşi care urmau să participe la ceremoniile respective. 

"Se creează impresia că cineva este interesat în deteriorarea climatului general al relaţiilor moldo-ruse. Cineva parcă doreşte să semene discordie şi neîncredere între ţările noastre", a spus el, citat de Novostipmr. 

În acest context, portalul Deschide.md aminteşte că, la începutul lunii iulie, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut în cadrul unei vizite în SUA retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi înlocuirea actualei misiuni din Transnistria cu o alta, cu mandat internaţional, subliniind că orice încercare a Chişinăului de a găsi o soluţie cu Tiraspolul a suferit un eşec. 

Plahotniuc a mai afirmat că formatul de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori) a fost incapabil să identifice până în prezent o soluţie la conflictul transnistrean, iar discuţiile privind statutul special al Transnistriei nici nu au început. 

După ce vicepremeirul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a anunţat că vrea să meargă la Chişinău şi apoi la Tiraspol cu două avioane militare, guvernul moldovean a transmis fără echivoc că nici Rogozin, nici artiştii ruşi şi nici alţi oficiali din Federaţia Rusă - care urmau să participe la ceremonia oficială dedicată aniversării a 25 de ani de la instituirea forţelor de pace din Transnistria - nu sunt bineveniţi la Chişinău. 

De altfel, tot săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi din parlamentul Republicii Moldova au semnat o declaraţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close