Antena 3 CNN Externe Revista presei. Cehii, acuzaţi că au ?dezertat? de la luptele din Afganistan. Bolivia acceptă o anchetă internaţională

Revista presei. Cehii, acuzaţi că au ?dezertat? de la luptele din Afganistan. Bolivia acceptă o anchetă internaţională

Revista presei. Cehii, acuzaţi că au ?dezertat? de la luptele din Afganistan. Bolivia acceptă o anchetă internaţională
Sursa foto: presa internationala
23 Apr 2009   •   05:35
Cehii, acuzaţi că i-au abandonat pe militarii britanici în luptă

Cehii au abandonat trupe britanice în timpul luptelor din Afganistam deoarece era "prea periculos", scrie un ziar ceh. Membri ai Grupului de Operaţiuni Speciale au pierdut încrederea trupelor britanice după ce s-au retras de la câteva operaţiuni în care s-a folosit armamentul.
Într-una din ocazii, când comandantul britanic a ordondat atacul, comandatul cehilor a declarat că ?nu mergem, este prea periculos? , înainte de a ordona retragerea la bază.
Iar cu altă ocazie au refuzat să ia parte la luptă susţinând că prea mulţi oameni sunt liberi, scrie The Telegraph, citând presa cehă.
Ministrul ceh al Apărării a ordonat o anchetă pentru stabilirea adevărului şi a ameninţat cu demiteri. În timp ce Petr Krcmar, comandantul unităţii crede că acuzaţiile sunt o scuză pentru dizolvarea grupului.
Anterior membrii grupului pentru operaţiuni speciale se plânseseră că nu au reguli clare de luptă în Afganistan.


Preşedintele bolivian va coopera cu ancheta internaţională


La doar o zi după ce respins temerile europene, preşedintele bolivian Evo Morales a promis că va coopera cu investigatorii internaţionali în anchetarea a trei bărbaţi din Irlanda, Ungaria şi România.
El a declarat că anchetatotii internaţionali sunt bineveniţi şi a sublliniat că va da detalii despre ancheta internă, arată Fox News.
O unitate de elită boliviană a împuşcat trei bărbaţi la un hotel în Santa Cruz. Autorităţile susţineau că cei trei împreună cu alţi doi arestaţi doreau să îl asasineze pe Morales şi vicepreşedintele Alvaro Garcia.



Evo Morales: Banca Mondială a încercat să mă şantajeze

Preşedintele bolivian, Evo Morales, a acuzat Banca Mondială că a încercat să "şantajeze" ţara sa acum câţiva ani când a cerut o piaţă liberă în schimbul acordării unui împrumut, transmite Reuters.
?În primul meu an de guvernare, au venit unii reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi au încercat să mă şantajeze?, a declarat Morales la sediul ONU.
?Am zis OK, dacă este ajutor necondiţionat, bine. Dar dacă este condiţiionat de privatizarea serviciilor de bază sau a resursele naturale, atunci nu?.
Morlaes mai declarat că de atunci instituţia s-a îmbunăţit, renunţând la asemenea condiţii. El şi-a mai arătat sprijinul pentru o reformă radicală a FMI, propusă de Brazilia şi Argentina.


Poluarea atmosferică ajută plantele să combată încălzirea climatică

Poluarea atmosferică limitează, în mod paradoxal, încălzirea climatică, ajutând plantele să înmagazineze mai mult gaz cu efect de seră, arată un studiu publicat miercuri, sugerând o dilemă în materie de priorităţi în protecţia mediului.

Flora, în special pădurile tropicale, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili (petrol, gaz, cărbune).

Logica sugerează că fotosinteza, prin care plantele transformă energia solară, dioxidul de carbon şi apa în nutrienţi ar fi afectată în mod negativ de poluarea cu particule provocată de industrie şi transporturi, care obstrucţionează razele soarelui. Această poluare, ?întunecare globală?, ar avea însă efectul contrar.

"În mod surprinzător, efectele poluării atmosferice par să fi intensificat productivitatea vegetală globală cu aproape un sfert între 1960 şi 1990" antrenând "o creştere cu 10% a cantităţii de dioxid de carbon stocată" pe planetă, afirmă Linda Mercado, cercetătoare la Met Office Hadley Centre din Marea Britanie, principalul autor al studiului publicat de revista Nature, citată de AFP.
Fenomenul se explică prin modul în care particulele reflectă lumina. Dacă cerul este poluat, flora primeşte mai puţină lumină în mod direct, dar primeşte o lumină dispersată de particule ce acţionează ca nişte oglinzi minuscule. Astfel, numărul frunzelor care rămân complet în umbră este mai mic, iar fotosinteza se realizează la nivelul acestora.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close