Antena 3 CNN Externe Rezultate preliminare: Irina Vlah, aleasă başcan al Găgăuziei

Rezultate preliminare: Irina Vlah, aleasă başcan al Găgăuziei

Rezultate preliminare: Irina Vlah, aleasă başcan al Găgăuziei
Sursa foto: Foto: facebook.com
de M.Z.    |    23 Mar 2015   •   10:42

Candidatul independent Irina Vlah a câştigat alegerile din regiunea Găgăuzia, teritoriu autonom din Republica Moldova, devenind astfel başcan al regiunii.

 
Vlah, o fostă comunistă sprijinită de Partidul Socialiştilor - principala formaţiune de opoziţie din Moldova de orientare prorusă -, a primit peste 50% din voturi.
 
Rezultatele oficiale finale vor fi anunţate în această după-amiază. Problema obţinerii unei mai mari autonomii faţă de Chişinău, a fost una dintre temele campaniei electorale, precum şi cea a bunelor relaţii cu Rusia.
 
Comisia Electorală Centrală a anunţat că Vlah a câştigat 51,01 la sută din voturi, iar principalul ei rival, Nicolai Dudoglo, 19,05 la sută. Valeri Ianioglo s-a clasat pe locul al treilea cu 7,96 la sută, iar fostul lider al autonomiei, Dmitri Croitor, pe locul al patrulea, cu 6,2 la sută. Ceilalţi şase candidaţi au obţinut între 0,5 şi 5 la sută.
 
În total, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegători înregistraţi au participat la scrutin, ceea ce reprezintă o rată de participare de 58,1 la sută.
 
Conform legilor R. Moldova, başcanul Găgăuziei devine membru al Guvernului moldovean. 
 
În programul său electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia şi factorul dezvoltării europene. Ea a fost susţinută de Partidul Socialist din R.Moldova, care a câştigat alegerile parlamentare la Chişinău. Până în prezent, Vlah a fost parlamentar. 
 
Într-un referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independeţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău. 
 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close