Antena 3 CNN Externe Robotul spaţial Spirit a rămas blocat în solul marţian

Robotul spaţial Spirit a rămas blocat în solul marţian

Robotul spaţial Spirit a rămas blocat în solul marţian
Sursa foto: Robotul Spirit
12 Mai 2009   •   18:31

Roţile robotului Spirit, care explorează de mai mult de cinci ani planeta Marte, au rămas blocate în solul marţian de câteva săptămâni. O echipă a Jet Propulsion Laboratory (JPL), aparţinând NASA, a identificat problema şi urmează efectueze o serie de teste cu ajutorul unui prototip de test, pe Pământ. ?Spirit este într-o situaţie foarte dificilă?, a spus managerul de proiect al JPL, John Callas.

Inginerii şi oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi, deoarece şasiul robotului ar putea atinge stratul stâncos de sub nisip, ceea ce ar putea să complice eforturile de a-l salva. Ei au încetat pentru moment să mai trimită comenzi robotului şi spun că ar putea să dureze mai multe săptămâni până când acesta va fi repus în funcţiune, precizează Associated Press.

Spirit, alături de ?geamănul său? Opportunity, au aterizat în puncte opuse ale planetei Marte în 2004 şi şi-au depăşit cu mult cele trei luni prevăzute iniţial de misiune. Spirit este dotat cu şase roţi, dintre care doar cinci mai sunt funcţionale, deoarece roata din faţă dreapta s-a defectat în urmă cu trei ani.

În ultima vreme, Spirit a început să îşi arate vârsta. Luna trecută a avut câteva probleme tehnice care includ pierderi de memorie şi lipsa de răspuns la comenzi. Deşi a fost reparat la momentul respectiv, inginerii nu au reuşit încă să descopere ce anume a provocat defecţiunile.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close