Antena 3 CNN Externe România riscă amenzi uriaşe pentru poluare

România riscă amenzi uriaşe pentru poluare

România riscă amenzi uriaşe pentru poluare
31 Mai 2007   •   08:14

Cazul rafinăriei Arpechim, închisă de autorităţi pentru că proprietarul nu a făcut investiţiile de mediu, ar putea să nu fie singular. Zeci de alte fabrici şi uzine construite pe vremea lui Ceauşescu ar putea avea aceeaşi soartă dacă nu se vor face investiţii. În caz contrar, România ar putea fi penalizată de Comisia Europeană cu sume începând de la 700.000 de euro pe zi până la remedierea situaţiei. Primul decont va fi în luna octombrie 2007, când experţi de la Comisia Europeană vor veni în România pentru a vedea progresele realizate de ţara noastră la capitolul Mediu.

România riscă să fie penalizată sever de Comisia Europeană la capitolul Mediu. Un capitol încheiat greu după lungi negocieri şi în condiţii extreme de guvernul Năstase, prin care ţara noastră s-a angajat să îşi aducă industria şi agricultura la normele europene. Astfel în perioada de preaderare, combinatele, fabricile şi fermele au fost verificate atent de experţi europeni.

În urma controalelor, susţin ziariştii de la ?Jurnalul Naţional?, experţii au stabilit mai multe categorii. În prima categorie intră acele tipuri de instalaţii care, indiferent cât de multe investiţii de mediu vor face, nu vor ajunge niciodată la un stadiu de poluare acceptabil. Aceste unităţi ar fi trebuit închise, integral sau parţial până la sfârşitul anului trecut neexistând niciun fel de perioadă de graţie. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului aproximativ 25% dintre unităţile industriale sunt incluse în această categorie.

În cea de-a doua categorie intră, practic, toată industria naţională. Mastodonţii au obţinut fiecare în parte termene de tranziţie pe care trebuie să le respecte cu stricteţe. De exemplu S.C. Mittal Steel S.A. are dată de conformare 31.12.2014 în timp ce Romplumb S.A. Baia Mare, având ca acţionar Ministerul Economiei şi Finanţelor, are ca termen sfârşitul anului 2010.

Potrivit Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, orice întârziere obligă statul român să închidă respectivele instalaţii sau ţara noastră va fi amendată până la remedierea situaţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close