Antena 3 CNN Externe România, văzută de americani: Italia de la nord de Dunăre

România, văzută de americani: Italia de la nord de Dunăre

România, văzută de americani: Italia de la nord de Dunăre
Sursa foto: romania
21 Dec 2009   •   18:09

Spui România, spui Dracula. Nu asta cred şi autorii noii cărţi ?Dracula e mort. Cum au supravieţuit românii regimului comunist, cum i-au pus capăt şi cum din 1989 România a devenit noua Italie?, Sheilah Kast şi Jim Rosapepe. Rosapepe, fost ambasador american în Romania şi soţia sa, Kast, de profesie jurnalist, au comentat pentru Mercury News recenta înflorire a României şi realităţile şi plăcerile de care turiştii au parte în ţara de la nord de Dunăre.

România, noua Italie. Ce înţelegeţi prin asta?

Rosapepe: România e o ţară care se întrece pe sine la nivel cultural şi în ceea ce priveşte creativitatea şi gradului de atracţie faţă de americanii care vin să o viziteze. Un alt lucru ar fi asemănările culturale. Când am fost în România, colegul meu, ambasadorul italian, spunea că româii îi amintesc de oamenii din ţara lui natală prin faptul că sunt spontani şi disciplinaţi.Ca ambasador italian în România, s-a văzut prins între două popoare spontane.

Kast: Româna e o limbă idilică, apropiată de latina vorbită de soldaţii români care s-au aflat acolo acum două milenii. Românii se cred latini, o insulă a latinităţii într-o mare de slavi.

Ca turist, de ce ar trebui să merg în România?

Kast: E un loc incredibil de ospitalier. Românii susţin americanii şi tind să le spună, zâmbind, că i-au aşteptat 60 de ani, pentru că au crezut că, după ce s-au instalat comuniştii, americanii vor veni să îi salveze. Deşi nu am intervenit pe cale armată, americanii au fost văzuţi mereu ca un bloc de forţă care să se opună Uniunii Sovietice pe parcursul Războiului Rece.

Un motiv mai practic ar fi acela că 25% dintre români vorbesc engleza. Şi dacă ştii un pic de franceză, spaniolă şi italină, te poţi înţelege uşor cu localnicii. Deci, România e un loc interesant şi exotic ca acesta. Dacă treci de mediul rural, descoperi un loc desprins, parcă, din alt secol. Nu e deloc înfricoşător pentru că poţi comunica.

Care e locul vostru preferat din România?

Kast: Unul dintre locurile preferate este regiunea din nord, denumită Maramureş. Acolo este oraşul natal al lui Elie Wiesel, Cimitirul Vesel cu versuri hazlii gravate în pietrele funerare ce caracterizează viaţa celui decedat.



Rosapepe: Locul meu preferat este Ploiesti, un fel de Houston al României.
Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, România era cel mai mare producător de petrol din Europa, deci România este un centru petrolifer.

Statul a fost, de asemenea, şi un important front în Al Doilea Război Mondial, despre care mulţi veterani americani ştiu datorită raidurilor aeriene de la Ploieşti. Trupele americane s-au străduit să nu lase armata lui Hitler să pună stăpânire pe acele teritorii pline de petrol. În raidurile de la Ploieşti, mulţi piloţi americani au fost doborâţi de gloanţe. Şi pentru că românii i-au susţinut mereu pe americani, au avut mare grijă de răniţi. În muzeul local se găsesc scrisori ale piloţilor americani care descriu grija pe care au avut o românii faţă de ei.

Cum e starea economiei?

Kast: E încă o ţară săracă. Asta e o veste bună pentru turiştii care se pot folosi din belşug de valută.

Care ar fi cele mai greşite concepţii despre România?

Rosapepe: Greşit e să crezi ca România este definită de perioada comunistă şi să nu înţelegi că are o istorie bogată de secole care nu are nicio legătură cu comunismul.

Kast: De aceea folosim metafora contelui Drcla, pentru că e probabil primul lucru la care americanii se gândesc când aud de România. Când a scris ?Dracula?, Bram Stoker a aflat de Vlad Ţepeş şi s-a gândit să creeze un personaj fictiv. Câte filme cu Dracula s-au făcut apoi, prezentând întunecata şi înfricoşătoarea Transilvanie? Adevărul e că Transilvania e superbă, cu munţi măreţi, sate minunate şi oraşe mari care au fost centre culturale cu mult inainte ca Cristofor Columb să viseze să navigheze spre vest.



Dacă am doar un weekend prelungit la dispoziţie, ce ar trebui sa vizitez neapărat?

Rosapep: Ar trebui să începi cu Bucureşti, numit în trecut Parisul din Est, mare centru cultural al României. Un traseu pe care îl recomand interesaţilor ar continua cu Sinaia, staţiunea din munţi unde se află castelul Peleş, în trecut reşedinţă regală, apoi Braşov, în sudul Transilvaniei, oraş istoric german cu o biserică germană în centru. De la Braşov, la distanţă de o oră-două de mers cu maşina poţi vizita Sighişoara, cel mai vechi oraş german istoric, fortăreaţa unde s-a născut Dracula.


Kast: Acolo s-a născut Vlad Ţepeş, dar oraşul merită vizitat în orice caz. E superb şi e considerat cel mai bine păstrat oraş medieval din Europa.


Rosapep: Şi aproape se află Castelul Bran, despre care oamenii cred că e castelul lui Dracula. Apoi poţi înainta spre nord să vizitezi mânăstirile din Maramureş sau te poţi întoarce la Bucureşti şi de acolo să pleci spre mare unde mai poţi sta o zi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close