Antena 3 CNN Externe Rusia amenință România, după decizia de expulzare a unui diplomat rus

Rusia amenință România, după decizia de expulzare a unui diplomat rus

Rusia amenință România, după decizia de expulzare a unui diplomat rus
27 Mar 2018   •   10:40

Oficialii de la Moscova replică dur la decizia de expulzare a diplomaţilor ruşi luată de 17 state, printre care şi România, după otrăvirea fostului spion Serghei Skripal.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a anunţat luni seară la postul oficial de televiziune Rossia 1 că vor fi luate măsuri împotriva fiecărei ţări care a expulzat diplomaţi ai Kremlinului.

„Vor exista replici pentru tot ceea ce am văzut azi. Se vor lua măsuri corespunzătoare în cazul fiecărei ţări, atât în ceea ce priveşte expulzarea diplomaţilor, cât şi închiderea Consulatului General din Seattle”, a spus Zaharova, citată de TASS.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se spune în comunicatul MAE.

”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, se mai spune în documentul oficial.


Administraţia americană a anunţat că expulzează 60 de 'spioni' ruşi: 48 'agenţi de informaţii cunoscuţi' de la consulatul Rusiei în Seattle (nord-vestul SUA) şi alţi 12 de la Misiunea rusă la ONU. Aceştia au termen de şapte zile pentru a părăsi teritoriul SUA. 

'SUA sunt gata să coopereze pentru a construi o mai bună relaţie cu Rusia, însă aceasta nu se poate întâmpla dacă guvernul rus nu-şi schimbă atitudinea', subliniază un comunicat de presă al Casei Albe. 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close