Antena 3 CNN Externe Rusia a trimis bombardiere nucleare cu rază lungă în Siria

Rusia a trimis bombardiere nucleare cu rază lungă în Siria

Ministerul rus al Apărării a informat, că trei bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au fost dislocate în cadrul Bazei Aeriene Khmeimim din Siria. Aeronavele, care vor staționa pentru prima dată pe teritoriul sirian, vor îndeplini misiuni deasupra acvatoriului Mării Mediterane.

Rusia a trimis bombardiere nucleare cu rază lungă în Siria
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    25 Mai 2021   •   18:30

Moscova desfășoară operațiuni de la baza aeriană Hmeymim de pe coasta de la Mediterană a Siriei de unde a lansat atacuri aeriene în trecut pentru a susține forțele președintelui Bashar al-Assad.

Ministerul rus al apărării a anunțat într-un comunicat remis marți că trei bombardiere de rază lungă Tu-22M3 au zburat la Hmeymim și că pistele bazei aeriene au fost prelungite și modernizate pentru a permite operarea acestui tip de avioane.

Bombardiele recent sosite la Hmeymim ar urma să desfășoare exerciții în noi zone de deasupra Mării Mediterane și apoi să se întoarcă la bazele lor aeriene permanente din Rusia, potrivit Reuters.

Militarii ruși au menționat că, în cadrul Bazei Aeriene Khmeimim a fost finalizată reconstrucția celei de-a doua piste de decolare-aterizare, fiind înlocuită suprafața de rulare de pe aceasta și fiind instalate noi echipamente luminoase și radiotehnice. 

În prezent, toate tipurile de aeronave aflate în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse pot să efectueze zboruri de la Baza Aeriană Khmeimim, inclusiv cele de tip greu.

În afară de aceasta, datorită prelungirii suprafeței de beton, au fost extinse posibilitățile aerodromului privind primirea și deservirea aeronavelor din diferite clase.

Dislocarea bombardierelor rusești în zona Mării Mediterane confirmă interesul crescut al Rusiei pentru această regiune

Rusia menține, pe baze permanente, în portul sirian Tartus și în estul Mării Mediterane, o escadră formată din 10-15 nave de luptă și auxiliare, provenite, în special, de la Flota din Marea Neagră.

 În permanență, în cadrul acesteia se află cel puțin trei sau patru platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, inclusiv unul sau două submarine Proiect 636.3.

Astfel, prezența aero-navală în Marea Mediterană contribuie, în special, la promovarea intereselor rusești în Siria, Libia și Egipt. În același timp, asigură o contrapondere la mijloacele americane sau din alte state membre NATO din regiune.

Președintele Vladimir Putin a ratificat în octombrie 2016 un acord cu guvernul sirian care se permite Rusiei să utilizeze pe termen nedefinit baza aeriană Hmeimi. Baza aeriană Hmeimin era folosită în mod curent de aviația rusă pentru lansarea de atacuri împotriva forțelor opozante regimului Bashar al-Assad.

×
Subiecte în articol: siria bombardiere nuclear
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close