Antena 3 CNN Externe Rusia cere dovezi privind implicarea regimului sirian într-un presupus atac cu arme chimice

Rusia cere dovezi privind implicarea regimului sirian într-un presupus atac cu arme chimice

Rusia cere dovezi privind implicarea regimului sirian într-un presupus atac cu arme chimice
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
31 Aug 2013   •   15:30
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept o "absurditate totală" acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice de către Siria şi a cerut Statelor Unite să prezinte proba unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP, conform Mediafax.
"Forţele siriene sunt în ofensivă şi încercuiesc opoziţia în mai multe regiuni. În aceste condiţii, oferirea unui pretext celor care îndeamnă la o intervenţie armată ar fi o absurditate totală", le-a spus Putin unor jurnalişti la Vladivastok, răspunzând unei întrebări despre presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian.
Preşedintele rus a îndemnat Washingtonul să prezinte probele, subliniind că "interceptarea unor conversaţii oarecare nu poate să servească ca bază pentru luarea unor decizii fundamentale ca recurgerea la forţă împotriva unui stat suveran".
"Cu privire la poziţia prietenilor noştri americani, care afirmă că trupe guvernamentale (siriene) au folosit (...) arme chimice şi spun că au probe, ei, bine, să le arate anchetatorilor ONU şi Consiliului de Securitate", a spus Putin. "Dacă nu o fac, înseamnă că nu există", a adăugat el.
Aceasta este prima reacţie publică a lui Putin faţă de raportul serviciilor americane de informaţii care acuză regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit arme chimice într-un atac comis în suburbiile Damascului pe 21 august, provocând moartea câtorva sute de persoane.
Statele Unite şi Franţa îndeamnă la o acţiune împotriva regimului al-Assad, preşedintele american Barack Obama evocând o acţiune militară "limitată".
La rândul ei, Moscova acuză rebelii că au folosit arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul.
Rusia, care susţine regimul de la Damasc de la începutul conflictului, în urmă cu doi ani şi jumătate, a blocat până în prezent orice decizie în Consiliul de Securitate al ONU care ar viza lansarea unei acţiuni militare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close