Antena 3 CNN Externe Rusia cere garanţii juridice cu privire la scutul antirachetă din România

Rusia cere garanţii juridice cu privire la scutul antirachetă din România

Rusia cere garanţii juridice cu privire la scutul antirachetă din România
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xhinua
03 Mai 2011   •   22:50

Ministerul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a cerut, marţi, garanţii juridice din partea SUA, cu privire la amplasarea scutului antirachetă american la baza militară Deveselu din România, informează AFP.

"În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului că sistemul antirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse", a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Washingtonul şi Bucureştiul au mai făcut, astfel, un pas spre viitorul scut antirachetă alegând să amplaseze interceptori la o bază din sudul României.

Partea ciudată este că baza aeriană aleasă pentru acest scut, privit cu neîncredere de Moscova, a fost construită în 1952 cu ajutorul Uniunii Sovietice şi a primit primele avioane MIG staţionate în România, comentează AFP.

"S-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Baza va găzdui  24 de rachete de interceptare SM-3 de nouă generaţie în mijlocul câmpului, la circa o sută de kilometri de Bulgaria. Circa 200 de militari americani vor fi staţionaţi acolo, dar acest număr ar putea creşte până la 500.

×
Subiecte în articol: Rusia SUA România Deveselu
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close