Antena 3 CNN Externe Rusia dă vina pe Occident: ”Anglo-saxonii au nevoie de război, cu orice preț”

Rusia dă vina pe Occident: ”Anglo-saxonii au nevoie de război, cu orice preț”

Rusia a dat vina pe SUA pentru temerile privind o invazie a Ucrainei, pentru „isteria” americană și pe „nevoia anglo-saxonă de război”, după ce un raport al serviciilor de informații a susținut că Vladimir Putin intenționează să lanseze un atac asupra țării miercuri.

Rusia dă vina pe Occident: ”Anglo-saxonii au nevoie de război, cu orice preț”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Feb 2022   •   14:24

Președintele american Joe Biden a aranjat sâmbătă un apel urgent cu omologul său rus pentru a discuta despre criză, după ce planurile de invazie „extrem de detaliate”, văzute de Serviciul Secret, CIA și Pentagon, au stârnit temeri de război în Europa de Est.

Mii de cetățeni britanici, americani și alți cetățeni europeni - inclusiv mulți angajați ai ambasadei - au fost îndemnați  să iasă din Ucraina cât mai pot, deoarece au fost avertizați că nu va exista o evacuare militară în urma unui atac rusesc.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat astăzi că criza a atins un „moment crucial”, adăugând că continuă să existe „semne foarte îngrijorătoare ale escaladării Rusiei”, inclusiv noi forțe care sosesc în jurul granițelor Ucrainei.

Însă temerile Occidentului au fost calificate de „alarmiste” și un simptom al „isteriei” americane de personalitățile ruse de vârf sâmbătă.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al țării, Maria Zakharova, a scris pe Telegram: „Isteria Casei Albe este mai revelatoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război. Cu orice preț.

„Provocările, dezinformarea și amenințările sunt metoda lor preferată de a-și rezolva propriile probleme”.

Totuși, în același timp, ea a dezvăluit că Rusia reduce personalul diplomatic în Ucraina pentru că se teme de „provocări” din partea autorităților de la Kiev sau din „țările terțe” – într-un alt semn alarmant că se apropie o invazie.

S-a bănuit de multă vreme că Rusia ar putea folosi scuza unui „atac” în zonele pro-ruse ca scuză pentru a trimite trupe.

Zakharova a adăugat: „În urma unor posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a țărilor terțe, am luat, într-adevăr, o decizie privind o anumită optimizare a personalului misiunilor ruse de peste mări în Ucraina.

„Vrem să subliniem că ambasada și consulatele noastre își vor îndeplini în continuare funcțiile de bază”, potrivit The Daily Mail. 

Marea Britanie a precizat astăzi că ambasada sa din Kiev va rămâne deschisă, în ciuda unei reduceri a personalului, și a sfaturilor de călătorie pentru toți cetățenii Marii Britanii să plece înaintea unui atac rusesc.

Ambasadorul Melinda Simmons a spus: „Eu stau la Kiev și continui să lucrez acolo cu o echipă de bază. Ambasada rămâne operațională.

În ciuda temerilor tot mai mari, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a declarat pentru revista Newsweek că avertismentele SUA cu privire la o invazie sunt „alarmiste” și a repetat că țara sa „nu va ataca pe nimeni”.

Dar, potrivit ziarului german Der Spiegel, planurile de „invazie din 16 februarie” au fost considerate suficient de credibile pentru a fi transmise guvernului lui Biden, înainte de a fi discutate într-o serie de briefing-uri secrete cu aliații NATO.

Se spune că ele conțin rute specifice care ar putea fi luate de unitățile ruse individuale și detaliază ce rol ar putea juca în conflict. Der Speigel sugerează că SUA se gândește dacă să facă publice planurile în încercarea de a le submina.

Casa Albă a confirmat că Biden și Putin vor discuta astăzi prin telefon despre criză - la doar câteva ore după ce mii de britanici și americani au fost avertizați să iasă din Ucraina cât mai pot, deoarece tensiunile au atins punctul de fierbere pe fondul temerilor că Putin ar putea lansa ”un atac aerian” pentru bombardarea Kievului, riscând un număr mare de morți civili.

Câteva alte țări au spus acum cetățenilor lor să plece, inclusiv Belgia, care sâmbătă a avertizat că nu va exista „nicio garanție de evacuare” în urma unei „deteriorări bruște”, deoarece „legăturile de comunicații, inclusiv liniile de internet și de telefon ar putea fi grav afectate” și călătoria îngreunată.

Imaginile difuzate astăzi au arătat forțelor ruse și belaruse testând sisteme de lansatoare de rachete „uragane” și „tornade” camuflate cu zăpadă, în timp ce un exercițiu maritim major rusesc, cu nave de război mortale, a fost lansat în Marea Neagră.

Tobias Ellwood, președintele Comitetului Selectat de Apărare, a numit criza din Ucraina „momentul crizei rachetelor din Cuba”, în timp ce a cerut ca diviziile NATO conduse de britanici să fie în țară.

Deputatul a declarat sâmbătă la Times Radio: „O invazie este iminentă. Odată ce se întâmplă acest lucru, prețurile alimentelor din întreaga lume vor fi afectate”.

„Prețurile petrolului și gazelor vor fi și ele afectate, iar securitatea europeană va fi apoi amenințată și mai mult, așa că trebuie să ne întrebăm ce ar trebui să facem în schimb?”

El a adăugat că ar fi „greșit” să credem că sancțiunile împotriva Rusiei vor funcționa și că: „Nu am înțeles imaginea strategică de ansamblu”.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina conflict razboi SUA
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close