Antena 3 CNN Externe Rusia recunoaște în premieră: a lansat rachete Kalibr asupra Ucrainei de pe un submarin aflat în Marea Neagră

Rusia recunoaște în premieră: a lansat rachete Kalibr asupra Ucrainei de pe un submarin aflat în Marea Neagră

Rusia a utilizat un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu rachete de croazieră de tip Kalibr.

Rusia recunoaște în premieră: a lansat rachete Kalibr asupra Ucrainei de pe un submarin aflat în Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2022   •   16:46

Este prima dată când Moscova anunță folosirea submarinelor sale pentru a lovi teritoriul ucrainean, informează Reuters şi EFE, care citează Ministerul rus al Apărării.

Până la anunțul de vineri, autoritățile ruse au specificat că au folosit în campania militară din Ucraina fregate, avioane şi sisteme terestre de rachete.

"Echipajul unui submarin diesel-electric al Flotei ruse din Marea Neagră a lansat o salvă de rachete de croazieră Kalibr împotriva infrastructurii militare a forțelor armate ale Ucrainei", a transmis Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram.

În înregistrarea video postată de ministerul rus se observă mai multe rachete ieșind din mare şi trecând dincolo de orizont.

3M-14 Kalibr, date tehnice

Rusia a amenințat să lovească țările care furnizează arme letale "regimului nazist" de la Kiev iar propaganda rusă a indicat în mod explicit România. Polonia, considerată punct de tranzit pentru transporturile de arme din Occident spre Ucraina, ar fi următoarea pe listă.

"Sceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi, cu adevărat, un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil", a scris publicația rusă Pravda.

3M-14 reprezintă o versiune a familiei mai mari de rachete de croazieră rusești denumite uzual Kalibr. Poate fi lansată de pe nave sau submarine asupra țintelor aflate pe uscat.

Are o rază de acțiune maximă de 2.500 de kilometri și a fost proiectată pentru a străpunge apărarea antiaeriană a țintelor fixe de la sol.

Zborul său orizontal are loc, în cea mai mare parte, la joasă altitudine, de-a lungul unor puncte pre-programate, și poate fi corectat pe parcurs, grație datelor transmise prin satelit.

Precizia unor astfel de rachete este foarte mare, comparativ cu a rachetelor balistice.

Un proiectil 3M-14 (numit SS-N-30A în nomenclatorul NATO) are lungimea de 6,2 metri (varianta 3M-14K) sau 8,9 metri (3M-14T) și poate transporta un focos de 450 de kilograme. În faza finală zborului, racheta atinge o viteză sub-sonică de 0,8 Mach (80% din viteza sunetului).

Raza de acțiune permite marinei militare ruse să lovească din așa-numitul spațiu GIUK (spațiul oceanic dintre Groenlanda, Islanda și Marea Britanie) ținte din Europa Centrală sau de Vest.

Exercițiu militar rusesc cu rachete Kinzhal și Kalibr în largul coastelor peninsulei Crimeea, ianuarie 2020

×
Subiecte în articol: Kalibr Ucraina submarin
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close