"China respectă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat premierul chinezi Li Keqiang, la sfârşitul unei reuniuni a parlamentului chinez. Totodată, el a adăugat că recent i-a transmis acelaşi mesaj şi preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, relatează Reuters.

Cu toate acestea, premierul chinez s-a abţinut în ceea ce priveşte Crimeea şi nu a spus dacă Beijingul consideră că aparţine Rusiei sau Ucraina.

"Sperăm că această problemă poate fi rezolzată pe cale diplomatică prin dialog şi că vecinii pot coexista în pace", a răspuns acesta când a fost întrebat care este poziţia Chinei în ceea ce priveşte Peninsula Crimeea.


Până acum, China şi Rusia au avut poziţii similare în cadrul relaţiilor internaţionale. Mai mult, Kremlinul a sugerat în repetate rânduri că Beijingul susţine atitudinea Moscovei faţă de Ucraina.

Cu toate acestea, China a reuşit să păstreze o distanţă în această problemă, încercând să nu fie prinsă în conflictul dintre Occident şi Rusia, pentru a nu îndepărta Moscova, un aliat cheie.