Rusia şi Pakistan: SUA este la un pas de "o catastrofă nucleară de proporţii"

de Antena3.ro    |    21 Iun 2011   •   10:51
Rusia şi Pakistan: SUA este la un pas de "o catastrofă nucleară de proporţii" Foto: nation.com.pk

Statele Unite al Americii se confrunta cu "o urgenţă nucleară majoră" la centrala inundată din Nebraska, lucru ce ar putea declanşa "unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istoria Statelor Unite", potrivit publicaţiei pakistaneze The Nation, citată de Gândul.

Deşi ziarul citează o agenţie rusească, iar Rusia şi Pakistan sunt în conflict cu SUA, zvonurile sunt alimentate de faptul că Administraţia Aviatică americană a instaurat o zonă "no-fly" deasupra centralei din Nebraska, afectată de un incendiu şi de ieşirea din matcă a fluviului Missouri.

Mai mult decât atât, Agenţia pentru Energie Atomică din Rusia a întocmit un raport în care susţine că regimul preşedintelui Obama ar fi interzis publicarea unor informaţii despre acest lucru în presă, încercând să muşamalizeze incidentul, catalogat ca "o topire catastrofală a miezului reactorului".

Potrivit raportului, centrala din Nebraska a suferit "pierderi catastrofale" în ceea ce priveşte răcirea unuia dintre reactoare, după inundaţiile "istorice" din 7 iunie.

În acelaşi timp, pe site-ul companiei care deţine centrala informaţia potrivit căreia unitatea este grav afectată la "nivelul 4 de urgenţă" este negată cu desăvârşire:

"Această terminologie nu este exactă şi nu reprezintă modul în care sunt clasificate situaţiile de urgenţă în cadrul centralelor nucleare", se arată pe pagina de internet.

Oficialii americani au anunţat oficial că la Nebraska au avut loc "scurgeri neglijabile de gaze nucleare", spunând că evenimentul este cenzurat din "motive politice". Ruşii scriu că acest lucru ar putea genera o "reacţie violentă" a americanilor, când vor afla că li s-ar fi ascuns adevărul.

SUA
Parteneri
x close