Antena 3 CNN Externe Rusia construieşte un submarin nuclear, ca reacţie la sistemul antirachetă instalat de NATO în România

Rusia construieşte un submarin nuclear, ca reacţie la sistemul antirachetă instalat de NATO în România

Rusia construieşte un submarin nuclear, ca reacţie la sistemul antirachetă instalat de NATO în România
Sursa foto: Foto:
12 Noi 2015   •   15:23

Rusia intenţionează să construiască un submarin fără echipaj dotat cu rachete nucleare, în cadrul măsurilor de contracarare a sistemelor antirachetă instalate de NATO în România şi Polonia, arată documente militare ruse obţinute de Business Insider.


Un document discutat zilele trecute la o reuniune militară la care a fost prezent inclusiv preşedintele Vladimir Putin arată că armata rusă lucrează la Sistemul oceanic multirol Status-6.

Proiectul constă în construirea unui submarin fără echipaj care să poată efectua bombardamente nucleare în zone de coastă.

"Sistemul va avea rolul de a distruge componente importante ale inamicilor în zone de coastă, generând daune inacceptabile pe teritoriul unei ţări prin crearea unor zone de contaminare radioactivă care să facă imposibile pe termen lung activităţi militare, economice sau de alt gen", precizează documentul postat pe un blog al armatei ruse.

Submarinul teleghidat, la care armata rusă lucrează de trei ani, ar urma să aibă o autonomie de până la 10.000 de kilometri şi va putea naviga la adâncimi de pană la 1.000 de metri, apropiindu-se de coastele inamicilor Rusiei.

Potrivit analistului Bill Gertz, de la The Washington Free Beacon, Pentagonul este la curent cu planurile Rusiei de a dezvolta un submersibil teleghidat care să poată efectua atacuri nucleare. Un astfel de submarin poate distruge porturi inamice în cazul unui război, reuşind să evite sistemul antirachetă NATO, care va contracara dispozitive balistice aeriene.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat marţi că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică. 
 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close