Antena 3 CNN Externe Rusia pretinde că și-a retras trupele mobilizate la granița cu Ucraina. Kievul spune altceva

Rusia pretinde că și-a retras trupele mobilizate la granița cu Ucraina. Kievul spune altceva

Autoritățile de la Kiev susțin că nu toate trupele rusești au fost retrase de la granița cu Ucraina. Aceasta în ciuda asigurărilor date de oficialii ruși care au spus că trupele au revenit în bazele permanente.

Rusia pretinde că și-a retras trupele mobilizate la granița cu Ucraina. Kievul spune altceva
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    01 Mai 2021   •   14:03

Trupele Flotei Nordului, ale districtelor militare Sud şi Vest din Federaţia Rusă, care au participat la recenta verificare a pregătirii de luptă, au revenit la bazele lor permanente. Cel puțin așa au raportat, joi, comandanţii respectivelor districte într-o reuniune cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, potrivit Interfax. 

Este vorba despre trupele mobilizate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, care au provocat o creștere a tensiunilor în această zonă, în ultimele săptămâni.

La aceste exerciţii de „verificare” - potrivit şefului Statului Major al armatei ruse - au participat „peste 300.000 de militari şi 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar”.

Deşi comandantul Flotei Nordului, Aleksandr Moiseev, a declarat că toate unităţile din subordinea sa au revenit de la exerciţii la locul de dislocare permanentă, agenţia de presă Interfax a transmis în urmă cu trei zile că două nave mari de desant ale Flotei Nordului - Aleksandr Otrakovski şi Kondopoga - au rămas în Marea Neagră după exerciţiile desfăşurate în apropierea Crimeii şi nu au pornit spre baza lor permanentă.

Serviciul pentru frontiera de stat din Ucraina a anunțat pe 28 aprilie că Rusia şi-a retras doar parţial trupele din Crimeea ocupată. Iar cele care au fost mobilizate recent la graniţa de est a Ucrainei au rămas pe loc, conform publicaţiei Ukrainska Pravda.

Anunțul retragerii trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina nu a liniștit însă pe toată lumea. Ministrul apărării suedez, Peter Hultqvist, consideră că retragerea trupelor ruse la locul lor permanent de dislocare de la frontiera cu Ucraina și din Crimeea nu este decât o "perdea de fum", întrucât - potrivit lui - au fost lăsate echipamente militare și o bună parte din materiale.
 

×
Subiecte în articol: conflict
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close