Antena 3 CNN Externe Armele teleghidate cu care Rusia vrea să invadeze Ucraina, cu pierderi minime

Armele teleghidate cu care Rusia vrea să invadeze Ucraina, cu pierderi minime

O victorie rapidă, cu relativ puține pierderi în rândurile sale, ar putea fi singurul rezultat considerat acceptabil de către Moscova într-un conflict armat în Ucraina.

Armele teleghidate cu care Rusia vrea să invadeze Ucraina, cu pierderi minime
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2022   •   19:44

În acest sens, utilizarea de drone în locul aviației militare clasice elimină riscul de a pierde piloți, notează Forbes într-o analiză care punctează că Rusiei i-au lipsit în trecut armele corespunzătoare pentru a fi instalate pe aparatele de zbor de mici dimensiuni, pilotate de la sol.

Însă situația pare să se fi schimbat recent.

Forțele susținute de ruși în conflicte recente - în Nagorno-Karabah, în Libia și Siria - au simțit pe pielea lor eficacitatea dronelor turcești model TB2 Bayraktar echipate cu rachete ghidate prin laser.

Ministerul Apărării din Rusia a făcut eforturi pentru a-și dota trupele cu echipamente cu capabilități similare iar un articol publicat recent în cotidianul Izvestia și semnalat de Forbes anunță că Moscova dispune, în prezent, de drone proiectate să scoată din luptă vehicule blindate de diverse categorii, de la lansatoare de rachete sol-aer la tancuri grele.

Conform publicației ruse, o armă esențială ar fi versiunea modificată a rachetei Kornet-D (foto următoare), cunoscută drept X-BPLA, care a fost testată cu succes pentru lansarea din aer.

Acest proiectil are o rază de acțiune de 8 kilometri și poate distruge protecția frontală a unui tanc american Abrams, potrivit expertului consultat de Izvestia.

X-BPLA are jumătate din greutatea unei rachete americane Hellfire iar o dronă poate transporta mai multe astfel de proiectile.

X-BPLA poate fi instalată pe dronele rusești Inokhodeț și Forpost-R (foto galerie).

Dronele Inokhodeț pot transporta și rachete tip Vortex-M (foto galerie), mai puternice, proiectate inițial pentru dotarea elicopterelor de atac. Strategia de luptă presupune lansarea simultană a două astfel de rachete, pentru a copleși sistemele de protecție inamice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O versiune ghidată prin laser a racheter anti-tanc S8, numită S8-L (foto următoare), poate fi transportată de drone precum Termit, care au dimensiunile unei mașini mici.

Ultima categorie de drone militare semnalată în Izvestia este, poate, cea mai neliniștitoare: este vorba de drone tip quadcopter (cu patru rotoare) care lansează bombe.

Conform sursei citate, muniția corespunzătoare a fost dezvoltată pe baza grenadelor și bombelor incendiare existente.

Publicația rusă susține că, în cazul unei lovituri de precizie, o astfel de dronă poate scoate din luptă nu doar combatanți și vehicule, ci și tancuri grele.

Informații provenite din surse ucrainene au relevat în mai multe rânduri că forțele speciale ruse ar fi atacat depozitele de muniție ale trupelor Kievului cu quadcoptere de mici dimensiuni care au lansat dispozitive incendiare (foto următoare).

Aceste drone au o rază de doar câțiva kilometri, deci ar putea fi folosite de trupe care se pot infiltra în liniile ucrainene. Avantajul lor este că pot evita apărarea antiaeriană și pot lovi pe neașteptate. 

Dacă Rusia dispune, într-adevăr, de drone quadcopter anti-tanc, ar însemna o bătaie de cap suplimentară și dureroasă pentru forțele ucrainene agregate pentru a contracara o invazie rusă.

×
Subiecte în articol: Izvestia drone Rusia Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close