Antena 3 CNN Externe Ruşii, la un pas de a afla ce forme de viaţă trăiesc în lacul Vostok

Ruşii, la un pas de a afla ce forme de viaţă trăiesc în lacul Vostok

Ruşii, la un pas de a afla ce forme de viaţă trăiesc în lacul Vostok
Sursa foto: Foto: infocult.typepad.com
31 Ian 2011   •   16:29

Oamenii de ştiinţă ruşi efectuează săpături contra timp într-un lac din Antarctica, care este izolat de restul Pământului de 15 milioane de ani. Vostok este unul dintre cele mai mari şi adânci lacuri din lume, însă existenţa sa a fost confirmată abia în anii '90 mulţumită unor imagini din satelit.

Se află sub 3.962 metri de gheaţă, iar echipa rusească are la dispoziţie o săptămână pentru a termina de săpat prin cei 45 de metri de gheaţă rămaşi, relatează Newser.com. Ei intenţionează să colecteze mostre din apa lacului, înainte ca vremea aspră să-i forţeze să părăsească zona.

Echipa de cercetători speră să găsească forme de viaţă care nu au mai fost văzute vreodată. În acelaşi timp, unii experţi susţin că expediţia ar putea cauza pagube ireversibile ecosistemului lacului.


Foto: dailygalaxy.com

“Este ca şi cum ai lucra pe o planetă extraterestră, unde nu a mai ajuns nimeni”, a declarat şeful cercetătorilor ruşi, pentru BBC. “Nu ştim ce ne aşteaptă acolo jos”. Oamenii de ştiinţă cred că proiectul Vostok îi va ajuta să înţeleagă ceea ce se întâmplă pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter, despre care ei cred că ar conţine vaste cantităţi de apă sub un strat gros de gheaţă.

 

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close