Antena 3 CNN Externe S-au împlinit 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl

S-au împlinit 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl

S-au împlinit 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl
Sursa foto: Foto: greenmedia.md
26 Apr 2011   •   09:29

În noaptea de luni spre marţi s-au împlinit exact 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl. Ceremoniile de comemorare au loc într-un moment în care noul accident de la Fukushima a sporit îngrijorarea faţă de riscul folosirii energiei nucleare.

Sute de oameni s-au adunat, exact la ora catastrofei de acum 25 de ani, într-un orăşel situat la 40 de kilometri de Cernobîl. Localitatea a fost construită în grabă pentru a adăposti populaţia evacuată din zona centralei. Supravieţuitorii şi-au omagiat colegii dispăruţi în accident.

O ceremonie mai amplă va avea loc marţi chiar la Cernobîl, cu participarea preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a patriarhului Rusiei. Luni, Medvedev i-a decorat pe câţiva dintre cei care şi-au riscat viaţa în încercările disperate de a elimina urmările accidentului. El a criticat, indirect, autorităţile sovietice din 1986 pentru că au încercat să ascundă adevărul despre catastrofă.

În total, peste 600.000 de oameni au participat la lucrările de "lichidare" a urmărilor accidentului. Sute de mii au murit sau au rămas invalizi din cauza radiaţiilor. Zona centralei a fost evacuată, dar unii localnici au revenit, mai târziu, la casele lor, deoarece, în ciuda pericolului, nu se simt bine nicăieri în altă parte.

Catastrofa de la Cernobîl a fost comemorată, în diferite ţări ale lumii, şi prin manifestaţii ale ecologiştilor care au cerut să se renunţe cu totul la energia nucleară.

 


×
Subiecte în articol: Cernobîl Fukushima
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close