Antena 3 CNN Externe Sărbătoare în Cuba: 50 de ani de la victoria revoluţionarilor conduşi de Fidel Castro şi Che Guevara

Sărbătoare în Cuba: 50 de ani de la victoria revoluţionarilor conduşi de Fidel Castro şi Che Guevara

Sărbătoare în Cuba: 50 de ani de la victoria revoluţionarilor conduşi de Fidel Castro şi Che Guevara
02 Ian 2009   •   09:42

Zile festive în Cuba: vineri se împlinesc 50 de ani de la victoria revoluţionarilor conduşi de Fidel Castro şi Che Guevara, în luptele de gherilă cu regimul Batista. Pe 1 ianuarie 1959, Batista fugea din Cuba, cu destinaţia Republica Dominicană. Luptătorii conduşi de Fidel Castro obţineau astfel victoria finală în războiul început în 1957.
Festivităţile s-au deschis cu imnul naţional şi un documentar despre "El Lidero Maximo", Fidel Castro. În vîrstă de 82 de ani, Fidel Castro nu a asistat la ceremonie. De altfel, el nu şi-a mai făcut apariţia în public după intervenţia chirurgicală la care a fost supus în iulie 2006 .
În cadrul festivităţilor, preşedintele Raul Castro a rostit un discurs, în oraşul Santiago de Cuba, din balconul în care fratele său, Fidel, îşi proclamase victoria la 1 ianuarie 1959.
? Astăzi, revoluţia e mai puternică decât oricând. Ea nu a încetat niciodată să-şi susţină principiile, nici chiar în cele mai dificile situaţii. Acest adevăr nu poate fi schimbat, chiar dacă unii se satură sau chiar renunţă la propria istorie, şi uită că viaţa în sine este o luptă eternă.? a spus Raul Castro, preşedintele Cubei.
Preşedintele cubanez i-a adus un omagiu fratelui şi predecesorului său, Fidel.?Trăiască Fidel! Trăiască Revoluţia! Trăiască Cuba liberă!?
Raul Castro a mai spus în discursul său că Statele Unite ale Americii ?nu vor înceta niciodată să fie agresive, dominatoare şi trădătoare?. Miercuri, un purtător de cuvânt al Casei Albe declara că mesajul preşedintelui George W. Bush, cu ocazia aniversării revoluţiei cubaneze, este că SUA ?vor continua să susţină poporul cubanez în căutarea libertăţii? .
Din cauza absenţei lui Fidel Castro şi a dificultăţilor economice cu care se confruntă insula, marcată recent de trecerea a trei uragane, festivităţile grandioase de altădată au fost înlocuite anul acesta cu o celebrare fără mult fast. În piaţa în care au fost organizate evenimentele au fost puţin peste 3000 de oameni.
Totuşi, concerte au avut loc şi în alte zone din ţară. La Havana, popularul grup Los Van Van a concertat în faţa aşa numitului tribunal antiimperialist, în faţa fostei Ambasade a SUA.
Preşedintele Cubei, Raul Castro, a facut pe 13 decembrie, prima sa vizită oficială peste hotare de când a preluat conducerea ţării de la fratele său Fidel. Ajuns în Venezuela, Raul Castro a fost întâmpinat, pe aeroport, de preşedintele Hugo Chavez, care-l consideră pe Fidel "părintele său spiritual". Cei doi lideri au anunţat demararea a peste 300 de proiecte comune în domenii diverse precum sănătatea, educaţia, cultura sau sportul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fidel Castro raul castro
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close