Antena 3 Externe Scandal la Olimpiadă: două chinezoaice au urcat pe podium având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong, considerat ”cel mai mare criminal din istorie”

Scandal la Olimpiadă: două chinezoaice au urcat pe podium având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong, considerat ”cel mai mare criminal din istorie”

de Alexandra Ionescu    |    04 Aug 2021   •   11:37
Scandal la Olimpiadă: două chinezoaice au urcat pe podium având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong, considerat ”cel mai mare criminal din istorie”
Sursa foto: Twitter/ Badiucao

Comitetul Olimpic Internaţional s-a sesizat după ce două campioane olimpice i-au adus un omagiu „celui mai mare criminal din istorie”. Acestea au avut la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong.

Două cicliste din China, Zhong Tianshi şi Bao Shanju, au încălcat una dintre regulile de bază de la Jocurile Olimpice, chiar în momentul în care au urcat pe podiumul olimpic.

Ele au cucerit aurul la ciclism, în proba pe echipe.

Sportivele s-au prezentat la ceremonie purtând insigne cu imaginea chipului dictatorului Mao Zedong. 

Potrivit articolului 50 din Charta Olimpică, sunt interzise mesajele politice în timpul festivităților de premiere.

CIO a cerut delegației din China să explice situația.

"Am contactat Comitetul Olimpic din China și le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situație. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, potrivit Reuters.

Internauții au fost revoltați de aceasta acțiune a ciclistelor chineze și s-a cerut să li se retragă medaliile.

Cine a fost Mao Zedong

Mao Zedong a fost primul preşedinte al Republicii Populare Chineze şi liderul partidului comunist până în 1976, când a murit, la vârsta de 82 de ani.

În total, tiranul comunist ar fi provocat moartea a 65 de milioane de chinezi, prin măsurile sale criminale.

Cea mai cunoscută acțiune genocidară a lui Mao a fost „Revoluția Culturală”, care a produs o sărăcie cruntă și milioane de morți.

În cei 27 de ani în care a condus China comunistă (1949-1976), Mao Zedong a înființat peste 1.000 de lagăre de muncă, unde oamenii lucrau până la epuizare, câte 14 ore pe zi sau chiar mai mult.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close