Antena 3 CNN Externe Scenariul cel mai negru în cazul exploziei puternice din Beirut. Un important analist politic trage un semnal de alarmă!

Scenariul cel mai negru în cazul exploziei puternice din Beirut. Un important analist politic trage un semnal de alarmă!

Analistul de politică externă Iulian Chifu a explicat, marți, la Antena 3, ce efecte ar putea avea explozia extrem de puternică ce a avut loc în zona portului din Beirut și în urma căruia ar exista zeci de morți și sute de răniți, dar și importante pagube materiale.

Scenariul cel mai negru în cazul exploziei puternice din Beirut. Un important analist politic trage un semnal de alarmă!
Sursa foto: Agerpres.ro
de Gabriel Dano    |    04 Aug 2020   •   21:45

"Cauza exploziei este foarte importantă pentru că ea va determina multe dintre efecte. În orice caz, e un semnal extrem de prost. Și în condițiile în care ar fi un simplu accident, e vorba de o cantitate foarte mare acolo de explozibil, dimensiunea celor două explozii, demonstrează că există cantități de explozibili, există armamente, vom vedea care este esența pe baza căreia s-a declanșat o asemenea deflagrație, cu consecințe pe care acum puteam doar să le speculăm sau să le preluăm din agențiile de presă care oricum dau rezultate parțiale și secvențiale. (...) E adevărat că toate se leagă și de situația Libanului și imediat ne uităm și la calendar, ne uităm și la precedentele explozii care au atacat și au omorât un fost prim-ministru, care nu întâmplător astăzi se află, la 15 ani de la acest atentat, în fața unei decizii a tribunalului ONU care va concluziona în privința responsabilităților unui stat, Siria. și a unui număr de 4 persoane concrete, care aparțin milițiilor șiite Hezbollah", a spus analistul de politică externă Iulian Chifu.

Iulian Chifu: Ar putea fi o formă de răzbunare

"Scenariul cel mai negru a fost deja speculat de o anumită zonă a presei libaneze - este un atac la fosta reședință a lui Hariri și legătura cu această pronunțare, deci o formă de răzbunare Hezbollah și o eventuală relansare a războiului civil din Liban", a explicat Chifu.

Dubla explozie a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit sute

O explozie extrem de puternică a avut loc, marți după-amiază în orașul libanez Beirut. despre zeci de morți. Cel puţin zece oameni au murit, iar câteva zeci au fost răniţi în urma dublei deflagrații.  Autorităţile libaneze nu au anunţat deocamdată niciun bilanţ al victimelor. Israelul a transmis că nu este implicat în niciun fel în incidentul din Liban

Zeci de mașini au fost distruse, iar pe o rază de câteva sute de metri, se înregistrează daune materiale semnificative. Locuințe aflate și la 10 kilometri distanță ar fi fost afectate de suflul exploziei. Martorii spun că mai multe balcoane ale unor blocuri au căzut.

Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei Libanului. Potrivit surselor citate, în capitala Libanului au avut loc două explozii, în contextul în care se aștepta verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005. Ar fi vorba despre un depozit de artificii și unul de chimicale.

Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat că ar fi avut vreun rol în asasinarea lui Hariri.

×
Subiecte în articol: explozie Beirut Iulian Chifu
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close