Antena 3 CNN Externe Schimb de spioni ca în vremea Războiului Rece, între Rusia şi SUA

Schimb de spioni ca în vremea Războiului Rece, între Rusia şi SUA

Schimb de spioni ca în vremea Războiului Rece, între Rusia şi SUA
09 Iul 2010   •   12:27

Rusia şi Statele Unite au dus la bun sfârşit, în doar 24 de ore, un ?schimb de spioni? mai ceva ca în vremurile Războiului Rece. Cei 10 agenţi secreţi ruşi arestaţi, de curând, în Statele Unite au fost expulzaţi după ce şi-au recunoscut, oficial, vinovăţia. În acelaşi timp, patru persoane încarcerate de câţiva ani în Rusia pentru spionaj au fost graţiate şi pot pleca în Occident.

Schimbul de spioni a reamintit de cazurile similare din timpul Războiului Rece, când, însă, negocierile durau mult mai mult. Cei 10 oameni - 5 bărbaţi şi 5 femei - arestaţi săptămâna trecută în Statele Unite, şi-au recunoscut, joi, în instanţă, apartenenţa la serviciile secrete ruse, ca şi adevăratele identităţi. Ei au fost imediat expulzaţi din Statele Unite, unde au promis să nu mai revină niciodată.

În acest timp, la Moscova, preşedintele Dmitri Medvedev a graţiat patru cetăţeni ruşi condamnaţi pentru "legături cu serviciile occidentale de informaţii". Avocata unuia dintre ei afirmase mai devreme că el se afla deja la Viena. Deznodământul rapid al afacerii dovedeşte că Rusia şi Statele Unite doresc într-adevăr să rămână în relaţii bune.

Administraţia americană a precizat că schimbul a fost decis din motive "umanitare şi de siguranţă naţională". Potrivit presei, diplomaţii ruşi i-au propus uneia din agente - o ziaristă originară din Peru - locuinţă gratuită şi 2000 de dolari pe lună, dacă va dori să se stabilească la Moscova.

Observator

×
Subiecte în articol: spioni SUA Rusia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close