Antena 3 CNN Externe Se deschide ce-a de-a doua conferinţă ONU împotriva rasismului. SUA şi Israelul, printre absente

Se deschide ce-a de-a doua conferinţă ONU împotriva rasismului. SUA şi Israelul, printre absente

Se deschide ce-a de-a doua conferinţă ONU împotriva rasismului. SUA şi Israelul, printre absente
Sursa foto: ONU
20 Apr 2009   •   11:30

Cea de-a doua Conferinţă a Naţiunilor Unite, împotriva rasismului se deschide luni la Geneva, pe fondul unor puternice controverse. Statele Unite, Israelul, Germania şi alte ţări occidentale vor fi absente, pentru că se tem de o denaturare a mesajului conferinţei. În schimb, preşedintele Iranului intenţionează să profite de ocazie, pentru a lansa noi atacuri antisemite.

La prima conferinţă a ONU împotriva rasismului, desfăşurată în 2001 în Africa de Sud, Statele Unite şi Israelul s-au retras de la lucrări după ce delegaţii musulmani au asociat sionismul cu rasismul. Israelul nu va lua parte nici la noua conferinţă şi s-a străduit să convingă statele occidentale s-o boicoteze. Preşedintele Obama a explicat de ce Statele Unite nu vor fi reprezentate.

?Noi ne-am exprimat, în pregătirea acestei conferinţe, îngrijorarea că dacă se va introduce, dacă se va adopta limbajul din 2001, asta va fi un lucru cu care noi pur şi simplu nu putem fi de acord? a spus el.

La Geneva vor mai lipsi, între altele, Canada, Italia, Germania şi Olanda, Franţa şi Marea Britanie. Dar, în acest context, vedeta conferinţei ar putea deveni preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, care nici n-a aşteptat să ajungă la Geneva pentru a-şi relua atacurile la adresa evreilor.

?Duşmănia, ocupaţia, teroarea şi toate celelalte sunt înrădăcinate în ideologia rasismului, iar sionismul este, astăzi, promotorul rasismului în întreaga lume? a declarat Ahmadinejad.

Occidentul se temea, de asemenea, că delegaţii musulmani ar putea impune condamnarea defăimării religiilor şi eliminarea oricărei menţiuni despre negarea Holocaustului. Se pare totuşi că, în aceste puncte, proiectul declaraţiei finale de la Geneva satisface punctul de vedere occidental.

Antena 3

×
Subiecte în articol: SUA rasism
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close