Antena 3 CNN Externe Șeful armatei britanice:”Poate că talibanii s-au schimbat”

Șeful armatei britanice:”Poate că talibanii s-au schimbat”

Generalul Sir Nick Carter a stârnit furie după ce a avut comentarii pozitive la adresa talibanilor, într-un interviu televizat. El a fost acuzat că s-a alăturat echipei de PR a talibanilor.

Șeful armatei britanice:”Poate că talibanii s-au schimbat”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Aug 2021   •   19:57

„Trebuie să avem răbdare, să ne păstrăm cumpătul şi să le dăm un răgaz să formeze un guvern şi să-şi arate intenţiile”, a declarat Nick Carter.

„S-ar putea ca aceşti talibani să fie diferiţi de talibanii pe care oamenii şi-i amintesc din anii 90”, speră comandantul armatei britanice.

”Am putea să descoperim, dacă le dăm acest răgaz, că aceşti talibani sunt desigur mai rezonabili, dar în mod categoric trebuie să avem în vedere că ei nu sunt o organizaţie omogenă – talibanii sunt o grupare de figuri tribale disparate care vin de peste tot din Afganistanul rural”, a atras atenţia generalul britanic.

El a explicat în continuare că talibanii sunt de fapt ”ţărani” care au trăit conform aşa-numitului ”Paştunwali”, adică modul de viaţă tradiţional tribal şi codul de conduită al poporului paştun.

”Este foarte posibil să fie nişte talibani mai rezonabili. Şi mai puţin represivi.

Şi într-adevăr, dacă privim la modul în care guvernează Kabulul în acest moment, există unele indicii că sunt mai rezonabili”, insistă generalul britanic.

”Și da, cu siguranță vor să respecte drepturile femeilor, conform legii islamice, Sharia, dar asta nu înseamnă neapărat că nu le vor permite acestora să facă parte din guvern, educație sau medicină.”

”Trebuie să avem răbdare și să le lăsăm puțin spațiu, să vedem dacă se vor ține de cuvânt”, a încheiat el. 

Insurgenţii au organizat marţi prima lor conferinţă de presă în capitala cucerită în urma unei ofensive fulgerătoare în care trupele afgane au opus o slabă rezistenţă.

Printre altele, ei au promis o amnistie generală, inclusiv pentru cei care au luptat împotriva lor, au garantat siguranţa ambasadelor străine şi s-au angajat să permită femeilor să muncească, dar respectând principiile islamului.

 

×
Subiecte în articol: Afganistan Marea Britanie talibani
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close