Antena 3 CNN Externe Șefa FMI, Christine Lagarde, trimisă în judecată de justiția franceză

Șefa FMI, Christine Lagarde, trimisă în judecată de justiția franceză

Șefa FMI, Christine Lagarde, trimisă în judecată de justiția franceză
22 Iul 2016   •   15:59

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, va apărea în faţa unei instanţe judecătoreşti într-un dosar de arbitraj ce datează din perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru francez al Economiei, a anunţat, vineri, Curtea de Casaţie, transmit DPA şi Reuters.

Christine Lagarde va trebui să apară în faţa Curţii de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), singura instanţă abilitată să ancheteze foşti membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Patrick Maisonneuve, avocatul lui Christine Lagarde, şi-a exprimat regretul în privinţa deciziei şi a afirmat că este convins că instanţa va arăta nevinovăţia clientei sale.

În luna decembrie a anului trecut, magistraţii de la CJR au decis să o trimită în judecată pe Christine Lagarde într-un proces pentru "neglijenţă", însă fostul ministru al Economiei a făcut recurs la Curtea de Casaţie.

Perspectiva unui proces este una jenantă pentru Christine Lagarde, care tocmai şi-a început al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Dacă va avea loc un proces, Lagarde riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais.

Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Christine Lagarde FMI
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close